Skribent

Andreas Samuelson

15 januari 2012 | 14:15

Topp 10: Stjärnorna vi kommer att minnas - även om 50 år

Michelle Williams lyser i rollen som Marilyn Monroe i bioaktuella ”My Week with Marilyn”. Men vem av dagens skådespelerskor är lämpligast att tillträda den vampiga ikonens plats som Hollywoods mest farligt syndiga men likvärdigt populära och begåvade stjärna?

MovieZine tippar vilka skådespelerskor som världen kommer att minnas även om 50 år.

10. Amanda Seyfried

Lovande stjärnskott som bevisat sig som kompetent komedienn i ”Mean Girls” och självklar romantisk hjältinna i megausccén ”Mamma Mia!”. Filmvalen på senaste har lämnat en del att önska, inklusive några ruttna romcoms och science fiction-rullen ”In Time” (där hon antog en illasittande, mörkhårig frisyr). Kan dock med klokare rollval i kombination med sitt fagra utseende (blev modell vid elva års ålder) bli ett namn att räkna med. Haft romanser med både Dominic Cooper och Ryan Phillippe. Ses snart i både ”Les Misérables” och ”Lovelace” (som porrstjärna).

9. Rachel McAdams

En inte lika väletablerad men desto mer duktig och vacker, kanadensisk skådespelerska som med sin kaxiga framtoning och klassiska skönhet kommit att bli ett självklart ansikte i framstående Hollywood-rullar. Visade inom loppet av två år att hon kan spela manipulativ tonårsbitch (”Mean Girls”), romantisk hjältinna (”Dagboken – Jag sökte dig och fann mitt hjärta”) och psykopatrövsparkande hotellägare (”Red Eye”). Romansen med ”Dagboken”-motspelaren Ryan Gosling var som tagen ur en saga och romanser på film omfattar alla från Eric Bana och Owen Wilson till Robert Downey Jr.

8. Reese Witherspoon

Söt blondin visade, efter några filmer som barnskådis, var skåpet ska stå med en fullblodad rollprestation som psykopatrövsparkande tonåring i thrillern ”Freeway”. Blev något av sin generations Meg Ryan med huvudrollen i oräkneligt antal romantiska komedier men bevisade sig själv som seriös – och sjungande – aktris (i en för henne ovanlig mörkhårig frisyr) med sin Oscarbelönade insats som June Carter i ”Walk the Line”. Men löner dubbelt så höga som ex-maken Ryan Phillippe och en självständig karriär som bl.a. producent så är hon en av Hollywoods mest framgångsrika skådespelerskor.

7. Drew Barrymore

Barnstjärnan från ”E.T.” föll som en fura i ett träsk av knark och alkohol, kämpade sig tillbaka med näbbar och klor, gjorde comeback som farlig lolita i ”Dödlig intrig” och återtog Hollywood som fullvuxen skådespelerska, producent och regissör med gott om skinn på näsan. Har varvat söta romantiska komedier med mer seriösa dramer (Golden Globe-belönades för verklighetsbaserade TV-serien ”Grey Gardens”) och oväntade inhopp som i ”Family Guy”. Har stundtals chockat omvärlden med bisexualitet, en striptease för David Letterman och ett äktenskap med Tom Green men har alltid förblivit en av Hollywoods mest omtyckta och sympatiska blondiner.

6. Anne Hathaway

Sockersöt tonåring debuterade i ”En prinsessas dagbok” men lyckades bevisa sig vara en dramatiskt kompetent skådespelerska i filmer som ”Brokeback Mountain” (där hon gjorde en oväntad nakenscen) och inte minst ”Rachel Getting Married”, för vilken hon Oscarnominerades. Har också visat sig vara en jäkel på humor och show, med insatser på Oscarsgalan och TV-serien ”Simpsons” (för vilken hon vann en Emmy). Har kämpat hårt för att bli tagen på allvar och undviker att bli typecastad – hon nobbade titelrollen i ”Alice i Underlandet” för den mer otippade rollen som Vita drottningen och tvekade inför ”Förnuft & känsla” (innan Ang Lee övertalade henne). Ses snart som Catwoman i ”The Dark Knight Rising”.

5. Angelina Jolie

Jon Voights dotter kunde snabbt ta sig fram på egen hand med drömlika, plutande läppar och förmågan att trots sin slående likhet ta sig an utmanande och hårda roller, som AIDS-sjuka supermodellen ”Gia” och mentalsjukhuspatient i ”Stulna år”, som gav henne en Oscar vid 24 års ålder. Har sedan dess varvat explosiva actionfilmer (inklusive två, välanpassade ”Tomb Raider”-filmer) med mer seriös dramafilm av regissörer som Clint Eastwood och Oliver Stone. Har aktivt engagerat sig i välgörenhet utanför filmen (inklusive ett antal adoptioner från Afrika) och stämplades ett tag som ”homewrecker” då hon stal både Billy Bob Thornton och Brad Pitt från deras respektive. Antog en blond frisyr och Monroe-liknande stil i den i övrigt bäst glömda ”Life or Something Like It”.

4. Charlize Theron

Afrikafödd, blond skönhet som började som fotomodell vid 14 års ålder och bevisade tidigt att hon var en talang att räkna med även om det krävde att hon fulade ner sig ordentligt i ”Monster” för att slippa flickvänsrollerna – och hon fick en Oscar på köpet. Har spelat allt från Britt Ekland, ensamstående mamma och polis, yrkesmördare, gruvarbetare och snart Häxan i ”Snövit”. Har inte tvekat inför att stå upp mänskliga rättigheter (vägrade gifta sig innan homosexuella tilläts) eller att ta en eller två smällar i actionrullar – hon fick ordentligt med stryk i sin berömda debut som nordisk gangster (klädd i en fantastisk spandexdräkt) i ”Två dagar i L.A.” där hon har en tuff fight med Teri Hatcher.

3. Natalie Portman

En av sin generations mest lyckade f.d. barnstjärnor som växt upp till en fullfjädrad (ursäkta ordvitsen ”Black Swan”-fans) och minst lika vacker aktris. Slog vid 13 års ålder världen med häpnad som kaxig lolita i Luc Bessons ”Leon” och hade redan innan millenniumskiftet gjort film med Michael Mann, Woody Allen, Tim Burton och George Lucas. Bevisade tidigt att hon kan hantera både blockbusters, indiedramer och romantiska komedier och har hållit sig helylle i privatlivet som vegetarian med familjeliv och Harvardstudier. Har kallats sin tids Audrey Hepburn och även börjat jobba bakom kameran som regissör och producent.

2. Julia Roberts

En gammal räv på listan men likväl en järnstark filmstjärna som Oscarnominerades redan som 22-åring I “Blommor av stål” och charmade hela världen med “Pretty Woman” året därefter. Fick, liksom Marilyn, kämpa för att tas seriöst som skådespelerska och ta sig ur romcom-facket (hon har spelat rollen som känd, vacker Hollywood-aktris i fler än en film) men har under sin karriär jobbat med regissörer som Steven Spielberg, Robert Altman, Woody Allen , Steven Soderbergh och Lasse Hallström och etablerat sig på listor över både världens populäraste filmstjärnor och vackraste kvinnor. Hade även i yngre år ett flertal stormiga kärleksaffärer (inklusive en olyckligt avslutad en med Kiefer Sutherland) och var första skådespelerska att få en lönecheck på 20 miljoner dollar (för sin Oscarbelönade insats i ”Erin Brockovich”).

1. Scarlett Johansson

Den danskättade stjärnan filmdebuterade redan som 10-åring, fick ett break som tonåring i ”Mannen som kunde tala med hästar” och har under 2000-talet blivit en av Hollywoods populäraste skådespelerskor. Hon lyckades bli dubbelt Golden Globe-nominerad 2003 när hon hånglade med Bill Murray respektive Colin Firth på film och har hånglat med lika många kända män utanför duken, inklusive nyligen frånskilda exet Ryan Reynolds. Med sina röda läppar, blonda hår, kurviga figur och sensuella röst samt diverse modelluppdrag placeringar på oändligt antal Sexigast-listor världen över så är Scarlett en självklar kandidat som sin generations Marilyn.

Bubblare:

Michelle Pfeiffer, Sharon Stone, Kim Basinger, Demi Moore, Cameron Diaz, Jennifer Aniston, Halle Berry, Kate Hudson, Penélope Cruz, Eva Mendes, Uma Thurman, Heather Graham, Salma Hayek, Ahsley Judd, Thandie Newton, Elizabeth Banks, Keira Knightley, Liv Tyler

Att hålla utkik efter:

Emma Stone, Mila Kunis, Malin Åkerman, Michelle Monaghan, Kristen Bell, Isla Fisher, Emma Watson, Zoe Saldana, Blake Lively

Inga blivande ikoner…

Megan Fox, Sarah Michelle Gellar, Shannon Elizabeth, Lindsay Lohan, Vanessa Hudgens, Katie Holmes, Katherine Heigl, Jessica Alba, Hilary Duff, Miley Cyrus, Denise Richards, Tara Reid, Jennifer Love Hewitt, Alicia Silverstone

| 15 januari 2012 14:15 |