Serie

Skribent

Patrik Jonsson

6 mars 2014 | 20:01

Topp 10: Procedurals

Ja, så blev det dags för mig att även lista mina tio favoriter vad det gäller procedurals, det vill säga serier som lägger sin fokus till större delen på fristående avsnitt till skillnad från följetongsserierna.

Denna numer ack så utskällda genre, inte minst av undertecknad, men det finns helt klart en hel del godbitar och klassiker att plocka ut även i denna katerogi. Sedan ska jag väl också tillägga att det faktiskt finns en hel del människor som uppskattar just denna genre och som dessutom föredrar självstående avsnitt framför en följetångsserie. Alla har inte som mig och alla andra smått besatta TV-junkies, helt enkelt tid att slaviskt följa långa följetångsserier som "Lost", "Breaking Bad" och "The Sopranos" vecka efter vecka och år efter år. För dem kan det vara skönt att bara då och då konsumera ett schysst snutfall eller ett lättsmält sjukhusdrama på en dryga fyrtio minuter då lusten faller på, avsnitt som helt enkelt har en tydlig början och ett tydligt slut.

För mig personligen är främst karaktärerna en viktig faktor att ta hänsyn till i en procedural. Det är väl de i och för sig även i följtångsserierna, men vad jag menar är att själva handlingen i de olika (självstående) avsnitten är för mig mindre viktig i en procedural, det är desto viktigare att jag verkligen gillar karaktärerna och kemin mellan dem. Ja att man nästan blir som en kompis med dem och en i gänget. Detta låter ju smått bisarrt då jag själv sitter och läser det, men så här känner jag ju så jag bjuder på den.

Nästan alla komediserier har självstående avsnitt, denna lista gäller dock inte själva komedierna utan jag har valt att fokusera på dramabiten. Sedan är det ju så att många av dessa proceduralserier faktiskt har en del röda trådar mellan avsnitten from time to time. Det är mycket svårt att hitta en serie som inte består av ens en liten gnutta handling mellan avsnitten, ha gärna just detta i åtanke då ni läser listan. Bara för att göra det hela lite tydligare drar jag ett exempel; "Kojak" är en klassisk procedural medan "Twin Peaks" i sin tur är en klassisk följetångsserie. Jag tror nog ni förstår, jag ska inte sitta här och underskatta er, förlåt, nu kör jag igång med listan istället!

10. "Law & Order: Special Victims Unit" (NBC)

Sådana här finns det en drös av, jag ska dock inte bli långrandig och rabbla dem alla. Tror dock mig veta att det finns och har funnits hela sex stycken versioner där endast just denna och den brittiska versionen fortfarande rullar. Vet att många tycker att vinjetten ser så oerhört tråkig ut men själva innehållet är faktiskt inte så pjåkigt. Serien har dock tappat nu på slutet och kanske inte så konstigt då serien är inne på sin femtonde (!) säsong, den debuterade redan 1999. En riktig långkörare med andra ord, synd bara att många av mina favoritkaraktärer med åren har droppat av.

9. "Millennium" (Fox)

Jag vet inte ifall ni kommer ihåg den här? "Millennium" sändes i slutet av 90-talet (96-99) och kretsade väldigt mycket kring det då stundande millennieskiftet. Naturligtvis med en massa övernaturliga element inblandade då seriens skapare nämligen hette Chris Carter ("Arkiv X"). I huvudrollen som FBI-agenten Frank Black hade vi Lance Henriksen och vid hans sida fanns, inte alltid men ofta, den före detta agenten Peter Watts, gestaltad av sköne Terry O´Quinn. Många mysrysliga fall blev det vilka kunde kretsa kring allt mellan himmel och jord samt helvetet.

8. "The Closer" (TNT)

Skådespelerskan Kyra Sedgwick har under åren, genom just denna serie, erhållit en hel drös med priser och jag tycker de är mycket välförtjänta. Det är dock inte endast Sedgwick som sticker ut i "The Closer". Serien har en hel drös med härliga karaktärer som i sin tur definitivt hjälper till med att bjuda på den riktigt sköna stämning som genomsyrar hela produktionen. "The Closer" levererar både spänning, drama och faktiskt på en hel del skratt, den är dessutom ofta väldigt välskriven. Serien avslutades ifjol där den omedelbart följdes upp av en spin-off med titeln "Major Crimes".

7. "Magnum P.I." (CBS)

Deckarserien med stor D. Denna klassiska långkörare som sträckte sig under den större delen av det ljuva 80-talet (80-88) behöver väl egentligen knappast någon mer ingående presentation? Alla känner till Magnum, men frågan är ifall alla verkligen har sett den? Det är ju några år sedan nu, TV-kanalerna gör dock sitt bästa för att påminna oss då man fortfarande kan se den sändas på alla möjliga och omöjliga klockslag. Jag föreslår därför att ni verkligen passar på att titta, "Magnum P.I." är faktiskt riktigt bra. Den är ofta välskriven och har riktigt sköna karaktärer där kemin mellan dem verkligen skiner. Den blandar humor med spänning på ett alldeles strålande sätt. Onekligen Tom Sellecks stora genombrott, jag menar världens mest berömda mustasch ska väl egentligen räcka för att övertyga er?

6. "C.S.I. -Crime Scene Investigation" (CBS)

Ifall Thomas Magnum var en slags ikon för så kallade "Police Procedurals" på 80-talet så får jag nästan hävda att Gil Grissom (och hans CSI-team) var 00-talets svar. Grissom (Williams Petersen) kanske inte är lika vida känd till karaktärsnamnet, men att han var lika populär och älskad tycker jag inte att är någon direkt överdrift. Själv serien var (och är fortfarande) dock än mer populärt, en säsong har aldrig snittat under 10-miljonergränsen vad det gäller tittarsiffror och är än idag den internationellt mest sedda TV-serien någonsin, detta år efter år. "CSI" är helt klart en modern klassiker som sköt nytt liv i en ganska trött och slö genre då den debuterade 2000. Med sin speciella kamerastil, högteknologi samt detaljerade utredningar blev serien genast en succé, en succé som alltså pågår än idag. Själv tycker jag dock att serien tappat en del sedan skådespelaren William Petersens avhopp, men att den ska ha en plats på listan är det inget snack om. "CSI: New York" kan också få en fjäder i hatten, medan "CSI: Miami" däremot platsar på en bottenlista.

5. "Miami Vice" (NBC-USA Network)

Ännu en enorm 80-talsklassiker, denna signerad mästerliga Michael Mann ("Heat" & "Crime Story"). Ifall det fanns någon serie som på 80-talet satte nya trender i rörelse så var det tveklöst "Miami Vice". Ifall ni vill ha er en rejäl dos av 80-talets mode är denna serien given, här finns allt från 80-talets pastellfärger, neon, inredning, musik och kläder tydligt speglat. Här fanns givetvis även huvudkaraktärerna Crockett & Tubbs (Don Johnson & Philip Michael Thomas) lätt ett av tidernas mest kända radarpar. Förutom den extrema coolhet som serien bjuder på är den dessutom packad med härliga båtjakter, biljakter, explosioner, skottlossningar you name it och allt detta snyggt inslaget i ett hejdundrandes paket vilket doftar 80-tal som ingenting annat!

4. "Medium" (NBC/CBS)

Detta är helt klart en personlig favorit, redan 2005 då serien började sändas fastnade jag direkt. Detta var dock lite överraskande, jag trodde nämligen inte på förhand att jag skulle gilla "Medium" något vidare. Jag hade fel. Fel, fel, fel, fel. Jag har alltid varit intresserade av människor som, i alla fall säger sig, besitta speciella förmågor. Främst då, som i den här serien, där det gäller någon som får syner, ja ett medium helt enkelt. Här i form av Allison DuBois, grymt bra porträtterad av Patricia Arquette, vilken genom sina förmågor hjälper polisen i olika svårlösta fall. Huvudkaraktären DuBois är förresten baserad på det verkliga mediumet med samma namn, vilken även har varit verksam bakom kulisserna längs hela serien gång. Ifall man ska se en sådan här serie rekommenderar jag definitivt "Medium" medan jag viftar bort en serie som "The Ghost Whisperer" likt en irriterande fluga.

3. "NYPD Blue" (ABC)

En av tidernas bästa snutserier ska självfallet ha en hög placering på denna lista, inget snack om saken. "NYPD Blue" är dessutom så mycket mer än "bara" en vanlig snutserie, karaktärsgalleriet i denna, med skådespelaren Dennis Franzs Andy Sipowicz i fronten, går minsann inte av för hackor. I hela tolv säsonger (1993-2005) höll den här serien hög kvalitet ända in till mål och detta trots en hel del byten av skådespelare samt karaktärer. Det är definitivt inte alla långkörare som bemästrar något dylikt, "NYPD Blue" gjorde dock just detta och dessutom med bravur! Att de gamla TV-serielegendarerna Steven Bochco och David Milch låg bakom denna syntes tydligt, fantastisk.

2. "Boston Legal" (ABC)

Apropå just starka karaktärer, för att inte säga fruktansvärt underhållande (skruvade), välskrivna och jordnära sådana. Skaparen David E. Kelley brukar vanligtvis vara en fena på att hitta på udda, färgstarka, men samtidigt mycket älskvärda tillika jordnära figurer och i "Boston Legal" nådde han verkligen sin kulmen i just detta avseendet. För att inte tala om skådespelarna och här snackar jag främst om det underbara radarparet James Spader och William Shatner, få kan bräcka den kemin de båda åstadkom i den här serien, helt makalöst. "Boston Legal" är även enormt välskriven och smart, trots alla smått galna människor så finns det ändå ett stort och eftertänksamt allvar bakom det hela, här finns politisk satir i mängder. Kelley må ha gjort en hel drös med liknande serier ("Ally McBeal", "Boston Public", "Picked Fences" etc.) jag tycker dock att "Boston Legal" är hans tveklöst bästa serie. Den är dessutom en spin-off på hans "The Practice", inte varje gång en spin-off fullständigt pulveriserar en föregångare, bara en sådan sak. Deny Crane!

1. "The X-Files" (Fox)

Denna lista har onekligen präglats i mångt och mycket av så kallade radarpar, procedurals brukar ju oftast bestå av sådana så inget konstigt med det. Här kommer därför ännu ett. Att jag skulle placera succéduon Mulder & Scully och deras "The X-Files" allra högst upp på listan stod redan klart för mig innan jag väl satte mig ned och skrev den. Nu innehåller visserligen "The X-Files" en hel del handling mellan avsnitten också, men jag tycker ändå att den får räknas mer som en procedural än som en renodlad följtångsserie. Inte minst med tanke på alla de övernaturliga, konstiga, osannolika samt besvärliga fall dessa tu genom åren fått utstått. Fantasin i den här serien visste sannerligen inga gränser och då den 1993 först såg dagens ljus fanns det definitivt ingenting annat där ute i TV-världen som liknade den. Skaparen Chris Carter hade sannerligen gett sig ut och trampat okänd mark och det tackar jag honom än idag innerligt för. Det må ha varit lite skakigt där i slutet av serien, detta förlåter jag dock ganska enkelt då "The X-Files" tveklöst är en av de serier som fått stått till grunden för det glödheta serieintresse jag besitter idag. Sanningen finns där ute mina vänner, det gäller bara att ha tålamod.

Några ytterligare serier värda att nämna i sammanhanget; Criminal Minds, Hill Street Blues, L.A. Law, Snobbar som Jobbar, The Mentalist, Kojak, Las Vegas, Streets of San Fransisco, Moonlightning, Helgonet, Longmire, The Incredible Hulk, Jake and the Fatman, Criminal Intent, Baretta, Sherlock och Lie To Me.

Nu har jag säkert glömt av några stackars serier också, påminn mig gärna. Hur skulle din lista se ut?

| 6 mars 2014 20:01 |