Film

Skribent

Andreas Samuelson

7 oktober 2012 | 14:01

Topp 10: Liam Neesons bästa badass-roller

Innan han blev actionhjälte med "Taken"-filmerna var Liam Neeson en Oscarsnominerad filmstjärna med många starka roller på sitt cv.
2008, efter en nästan 20-årig filmkarriär, blev den Oscarsnominerade irländaren Neeson en bitter, hämndlysten och fårad actionhjälte i "Taken". Vi hyllar några av de minnesvärda roller han förgyllt bioduken med innan dess. Här är Liam Neesons bästa badass-roller!

10. Excalibur

En av aktörens första roller var som Gawain, en av riddarna vid kung Arthurs hov, i "Den sista färden"-regissören John Boormans filmatisering av Thomas Malorys klassiker " Morte D'Arthur".

9. Dödsspelet

Tidig storfilmsroll som innebar äran att få spela mot Clint Eastwoods självaste Dirty Harry i en thriller om en kändisbesatt mördare - samt att i rollen som en otrevlig regissör få skälla ut en (då) okänd, som vanligt överspelande Jim Carrey.8. Dirty Fighting

En B-filmsklassiker på listan där både Neeson, Helen Hunt och Ben Stiller gjorde tidiga roller. Patrick Swayze spelade huvudrollen och Neeson hans lantisbror, båda ute efter hämnd efter att deras lillebror (Bill Paxton) dödats av maffian. Opretentiös 80-talsaction.

7. Gangs of New York

Martin Scorsese planerade att göra det historiska dramat om New York på 1860-talet redan 1978 men fick vänta till 2002. Neeson spelade en av sina standardtypiska mentors- och fadersroller, ledaren för de irländska katolikerna och pappa till filmens huvudkaraktär. En kortlivad insats men han fick åtminstone återförenas - och slåss - med Daniel Day-Lewis som han 18 år tidigare spelat mot i "The Bounty".6. The Big Man

Underskattat, brittiskt sportdrama om en skotsk gruvarbetare som tvingas in i den brutala gatuslagsmålsscenen. En av Neesons första huvudroller, och en både gripande och fysiskt påfrestande sådan.

5. Batman Begins

I dubbelrollen som Läderlappens läromästare Ducard samt fiende Ra's al Ghul fick Neeson äran att bli den första huvudskurken i Christopher Nolans tokhyllade superhjältetrilogi. Han upprepade senare rollen, som först erbjöds både Viggo Mortensen och Daniel Day-Lewis, i seriens sista del "The Dark Knight Rises".4. Darkman

Neeson stal titelrollen i Sam Raimis serietidningsinfluerade actionrökare framför näsan på kompisen Bill Paxton och kontaktade en organisation som hjälper vanställda olycksoffer att återvända till samhället inför rollen som den hämndlystne forskaren som får användning av sin egentillverkade synetiska hud. Raimi ansåg att Neeson, som sminkades i tio timmar för rollen, kunde spela filmens monster med en människas själ och påminde om legenden Gary Cooper.

3. Michael Collins

Neeson gick stolt tillbaka till sina rötter när han spelade den irländska revolutionären och politiska ledaren Collins i dramat som återförenade honom med både landsmannen och regissören Neil Jordan (som han tidigare gjort kalkonen "Snacka om spöken" med åtta år tidigare) samt ex-flickvännen Julia Roberts. Rollen innebar hans andra Golden Globe-nominering.2. Rob Roy

Neeson anammade stolt den verklige hjälten Robert Roy MacGregor som på 1700-talet kämpade för rättvisa och frihet i Skottland där han blev känd som sin tids Robin Hood. Även om flerfaldigt nominerade Tim Roth, som den skurkaktige Archibald Cunningham, stal showen så bevisade Neeson återigen att han med stor respekt och pondus kunde porträttera en kämpe ur historien.

1. Schindler's List

En ohotad etta på listan - det är svårt att mäta sig med någon som räddade runt 1200 judar under andra världskriget. Filmen, som av många anses vara Steven Spielbergs bästa och starkaste, belönades med sju Oscars (bl.a. för Bästa film) av 12 nomineringar. För Neeson innebar det inte bara en nominering för Bästa huvudroll utan även ett ordentligt genombrott som etablerade honom på Hollywoods karta. Frågan är vad som hänt om Stellan Skarsgård, som först var påtänkt, fått rollen.Bubblare:
K-19: The Widowmaker, Kinsey, Kingdom of Heaven, Narnia-trilogin, Misstänkt, I örnens klor, Les Misérables, Fruar och äkta män, Krull

Rollerna vi gärna glömmer:
Star Wars - Episod 1, The Haunting, Gun Shy, Snacka om spöken, Love Actually, Nell, Under Suspicion

Vilka Liam Neeson-roller och filmer är dina favoriter? Kommentera nedan.
| 7 oktober 2012 14:01 |