Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 augusti 2013 | 14:00

Topp 10: Jim Carrey

Allas vår älskade tokstolle Jim Carrey är tillbaka som ännu en härligt stollig karaktär, Colonel Stars and Stripes i "Kick-Ass 2". Efter nästan 20 år som en av de absolut största stjärnorna inom komedin så tar vi en titt på hans mest minnesvärda filmer.

Ända sedan det stora genombrottsåret 1994 har kanadensaren roat, chockat och upprört sin publik. Inte främst i vilda slapstickkomedier men även i mer tänkvärda dramer. Han har bevisat att hans förmåga sträcker sig långt mellan galna djurdetektiver och knäppgökar till verkliga personer som ståuppkomiker och homosexuella bedragare. Här är MovieZines lista på de bästa Carrey-prestationerna.

10. Cable Guy som The Cable Guy


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Ben Stillers svarta komedi om en psykotisk och efterhängsam kabelinstallatör är långt ifrån bland Carreys bästa filmer och en aning för mörk för hans mer lättsamt inställda fans. Men Carrey levererar trots allt och kombinationen av hans sedvanliga humoristiska överspel och en obehaglig, hotfull karaktär skapar en skrämmande psykopat som får Glenn Close i "Farlig förbindelse" att likna en skolflicka.

9. Batman Forever som Riddler / Dr. Edward Nygma


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Alla från Robin Williams till Michael Jackson hade ursprungligen varit påtänkta för den eftertraktade rollen som Gåtan i den tredje filmen om Läderlappen innan Carrey - som imponerat på regissören Joel Schumacher med "Ace Ventura" - fick rollen. Carreys intensiva överspel passade den galna vetenskapsmannen utmärkt och utgjorde en tacksam motpart till Tommy Lee Jones mer klassiskt skurkaktiga Two-Face.

8. Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv som Count Olaf


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Valet av Carrey som den girige, lömske greve Olaf från Daniel Handlers böcker känns i efterhand självklart, med hans knasiga mimik och spattiga spel. Hans uppenbarelse skapade en intressant, eggande kontrast i en annars ovanligt mörk barnhistoria om tre syskon som hotas att luras på pengar - och dödas - av sin förmyndare. En höjdpunkt har en maskerad Carrey flirtandes med en excentrisk Meryl Streep.


7. I Love You Phillip Morris som Steven Russell


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Carrey gick emot Hollywoods homofobi genom att ta en paus från mer kommersiell komedi och spela en verklig, homosexuell bedragare som ägnade sig åt lurendrejeri för att upprätthålla en lyxig tillvaro åt sig själv och sin titelkärlek. Rollen innebar förutom hans vanliga slapstick en ovanligt öm och romantisk sida för att inte nämna en guld värd kemi med motspelaren Ewan McGregor.

6. Man on the Moon som Andy Kaufman


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Biografin om i främst USA ökända och kontroversielle komikern Kaufman innebar ännu ett framgångsrikt genrebyte samt ett samarbete med Milos Forman för Carrey. Stjärnan - själv ett stort fan av Kaufman - gick helt in i rollen och vägrade bli kallad för sitt riktiga namn under inspelningen. Han anammade Kaufmans uppträdanden och beteende med kuslig precision och lyckades hitta en sorglig människa bakom imitationen av show-mannen. Resulterade i en Golden Globe.

5. The Mask som Stanley Ipkiss / The Mask


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Succékomedin från Carreys genombrottsår bevisade att hans seriefigursliknande mimik fungerar utmärkt ihop med specialeffekter och även att hans förmåga för improvisation kan resultera i förstklassig underhållning. Han såg även till att använda sig av blodsband för inspiration - han baserade sin rollfigur på sin pappa och använde en banangul kostym som hans mamma sytt åt honom för en standup-show.

4. Den galopperande detektiven som Ace Ventura


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Filmen som satte Carrey mitt på filmvärldens humorkarta är fortfarande en 90-talsklassiker med absurd men smittande humor. Och inte konstigt det - Carrey var själv med och utvecklade den galna djurdetektivens röst och tonläge samt baserade mycket av hans beteende (inklusive berömda repliken "Alrighty then!") på hans figur Overly Confident Gay Man från sketchserien "In Living Color".

3. Truman Show som Truman Burbank


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Carreys första dramatiska huvudroll (som även gav honom hans första Golden Globe) var en välvald satir med pålitlige Peter Weir i registolen. Stjärnans humoristiska tonfall matchade väl den vuxna mannen som likt ett naivt barn upptäcker att hans liv är en TV-show. Men här fick vi också för första gången se en mer lugn och mjuk sida hos skådespelaren, som lätt fick oss att sympatisera med den stackars titelkaraktären.

2. Dum & dummare som Lloyd Christmas


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Finns det en humor som Carrey bemästrar bättre än de flesta så är det befriande billig slapstick- och knasbollshumor där han får utrymme för improvisation och högljutt överspel. Hans troligen bästa insats i denna orättvist bespottade genre är troligen kultkomedin där han bildar ett oemotståndligt radarpar med den likvärdigt (men lite oväntat) lika roliga Jeff Daniels. Carreys första samarbete med bröderna Farrelly är fortfarande deras bästa.

1. Eternal Sunshine of the Spotless Mind som Joel Barish


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det fantastiska samarbetet mellan Michel Gondry och Spike Jonze lyckades även tona ner Carrey så pass mycket att han fullt trovärdigt kunde spela en helt vanligt, tråkig - men hjärtekrossad - man, även i en fantasivärld med en minnesraderingsmaskin. Troligen hans mest personliga roll, då han själv uttryckt att Joel är den karaktär som liknar honom mest och fått honom att själv ifrågasätta tidigare förhållanden.

Bubblare:

En julsaga, Yes Man, Fun with Dick and Jane, Bruce den allsmäktige, The Majestic, Grinchen - Julen är stulen, Mina jag & Irene, Ett litet mirakel - Simon Birch, Liar Liar, Kroppskontakt av värsta graden, Dödsspelet, Peggy Sue gifte sig.

Dessa glömmer vi gärna...

The Incredible Burt Wonderstone, Poppers pingviner, The Number 23, Ace Ventura - Den galopperande detektiven rider igen, Lady på bettet, Finders Keepers, All in Good Taste, Copper Mountain.

Läs också:

Topp 10: Johnny Depp
Topp 10: Robert Downey Jr
Topp 10: Steven Spielberg
Topp 10: Liam Neeson
Topp 10: Mikael Persbrandt
Topp 10: Arnold Schwarzenegger
Topp 10: Brad Pitt
Topp 10: Kevin Bacon

Fler topp 10-listor...

Vilken Jim Carrey-roll gillar du bäst? Kommentera nedan.

| 11 augusti 2013 14:00 |