Skribent

Patrik Jonsson

19 december 2013 | 20:01

Topp 10: Gamla klassiska TV-serier

Så här dagarna innan jul tycker jag att det passar alldeles utmärkt att lista tio stycken riktiga gamla klassiker bland TV-serier. Klassiker hör ju verkligen julen till, klassiska filmer i all ära, men varför inte även en klassisk TV-serie eller två?

Vad räknar jag som klassiker i TV-seriesammanhang då? Ja det finns naturligtvis mycket som skulle kunna passa inom denna ram, vi har ju alltid "moderna klassiker". Jag tänkte mig dock att serien ifråga åtminstone måste vara en 25-30 år gammal, det tyckte jag lät hyggligt rimligt. Med detta sagt har jag bestämt att serierna ifråga inte får vara producerad efter mitten av 80-talet och där tycker jag att 1985 låter som ett perfekt år att dra gränsen vid. Senare produktioner än så kommer ni därmed icke att finna på denna "klassiska" lista.

Se nu gärna den här listan mest som en kul grej. Vem vet, med lite tur kanske ni plockar upp ett och annat tips på någon serie ni kan tänka er att bli sugna på att se så här nu under de fridfulla julhelgerna? Lägg heller inte alltför mycket fokus på just placeringarna, ty detta är kort och gott tio gamla klassiska serier som jag rekommenderar er att se, nu kör vi;

10. "Törnfåglarna" ("The Thorn Birds"-1983)

Det gamla australiensiska generationsdramat "Törnfåglarna" kan man ju bara inte utelämna från en sådan här lista. Miniserien är baserad på romanen med samma namn av Colleen McCullough. En roman som förmodligen står där hemma i bokhyllan hos många av er eller hos era föräldrar, ja den finns i alla fall någonstans i er släkt så mycket vågar jag lova! Serien spänner sig över åren 1920-1962 och lägger den mesta av fokusen på den fårfarmsägande familjen Cleary, vilka vi sedermera får följa i tre generationer. Kärlek, svek, krig, hemligheter och en jäkla massa dramatik präglar denna serie som har bland andra Richard Chamberlain, Rachel Ward, Bryan Brown, Ken Howard samt Christopher Plummer i huvudrollerna. (Serien utspelar sig i Australien men spelades faktiskt nästan helt uteslutet in i USA.)

9. "Lilla huset på prärien" ("Little House on the Prairie-1974)

Ja, den här känner ni ju igen, skulle nästa vilja påstå att alla vet vilken serie det här är, ni har åtminstone hört talas om den, eller? De som inte gjort det bor i en grotta och då har ni ändå inget internet och saknar därmed möjlighet att läsa detta i vilket fall. Hursomhelst, serien baseras på Laura Ingalls, vilken även är en av huvudkaraktärerna i själva serien, bästsäljande och självbiografiska "Little House"-romaner. I fokus står alltså familjen Ingalls och under seriens över 200 (!) avsnitt får vi följa deras liv och leverne på deras gård belägen i Walnut Grove, Minnesota under 1870 och 1880-talet. Om det är något "Lilla huset på prärien" kan kallas för så är det väl ändå charmig?

8. "V" (1983)

Här syftar jag då på originalserien "V" och inte det där nya spektaklet som kom häromåret och besudlade denna kultklassade gamla pärla, den senare versionen kan vi helt enkelt fullständigt förtränga eller alternativt kalla för "B" och ingenting annat. Självklart ska vi även ha lite good old science fiction på den här listan och just denna är i sammahanget ett självklart val! Med risk för att låta riktigt jäkla lastgammal kan jag berätta att detta var den stora favoritserien då jag växte upp, herre jisses vilken häftig och effektfull skapelse detta var. Man satt bokstavligen talat som klistrad framför TV:n då den här serien sändes, avsnitten spelade man in på sin VHS och sedan kunde man glo om och om och om igen på det hela, ja tills ögonen blödde. Värt! Rollistan bestod bland annat av gamle Freddy Kruger (Robert Englund) och härlige Michael Ironside. Ifall ni så här lagom till jul känner för lite "ödlemänniskor" som käkar möss är denna ett givet val!

7. "De fattiga och de rika" ("Rich Man, Poor Man"-1976)

Här har vi en riktig mastodont bland klassiska serier, inget snack om saken. Mångfaldigt prisbelönad, älskad av både kritiker och publik, detta var faktiskt även skådespelaren Nick Noltes stora genombrott. Serien kretsar kring familjen Jordaches liv och tar sin början vid det andra världskrigets slut, 1945, fram till cirka 1965. Vi får främst följa den säregne bagaren Axel Jordache (Edward Asner) vilken, i ordets rätta bemärkelse, jobbar och sliter för att hans två söner Rudy (Peter Strauss) och Tom (Nick Nolte) ska få ett bättre liv än det han själv tilldelats. Ifall ni inte har sett denna tycker jag verligen att ni ska ta er tid att göra det, fantastiska skådespelarinsatser, mycket välskriven både sett till karaktärer och handling och lockar definitivt fram en hel del känslor.

6. "Krigets vindar (The Winds of War-1983)

Ja, vad säger man, ännu en mustig och dramatisk familjekrönika. Det liksom hör ihop på något sätt känner jag, klassiker och familjekrönikor. Denna serie skildrar den amerikanska militärfamiljen Henry som består av pappan Victor "Pug", hans hustru Rhoda samt de tre barnen Warren, Byron och Madeline. Det hela börjar med att pappan "Pug" blir en nyutnämnd marinattaché i Berlin och vi får sedan, genom främst denna familj, se det andra världskrigets fasor och framfart fram till det ödesdigra anfallet på Pearl Harbor 1941. Detta är en riktigt snyggt producerad och framförallt välspelad serie där Robert Mitchum gjorde en av sina absolut bästa roller som just Victor "Pug" Henry. Här finns även massor av godsaker att vältra sig i för de 2:a världskrigsintresserade.

5. "Shogun" (1980)

Richard Chamberlain igen! Denna gång handlar det dock om något helt annat än en fårfarm i Australien. I "Shogun" kastas vi tillbaka ända till 1500-talet, 1598 närmare bestämt, där den engelske lotsen John Blackthorne (Chamberlain) styr sitt fartyg "Erasmus" i lömska vatten i hopp om att finna sjövägen till Japan. Fartyget går dock under och flyter sedermera, med sin besättning, i land vid den japanska byn Anjiro. Blackthorne och hans besättning arresteras omedelbart, men en viss länsherre vid namn Toranaga (Toshiro Mifune) blir intressead av Blackthornes berättelse och bestämmer sig för att han kan dra nytta av både Blackthorne och dennes skepp. Toranaga befinner sig nämligen mitt uppe i en maktkamp. Detta är en grymt bra serie, det finns få riktigt lyckade äventyrsserier, det här är dock helt klart en av dem, om inte den allra bästa. Ett måste ifall ni missat den!

4. "Rötter" ("Roots"-1977)

Förmodligen en av de mest kända samt mest omtalade serierna på denna lista och kanske inte så besynnerligt då både serien och romanen av Alex Haley, på vilken serien är baserad, är smått fantastiska. En serie som helt klart väcker massor av starka känslor, både sorgliga och hoppfulla. Dessutom ser jag den som en mycket viktig serie med tanke på dess tunga innehåll; nämligen det amerikanska slaveriet. Skådespeleriet är fullständigt briljant där främst John Amos sticker ut. "Rötter" fick sedermera två inte alls lika starka uppföljare ("The Next Generation" 1978 & "The Gift" 1988) Denna fjärde plats är dock tillägnad själva huvudserien från 1977.

3. "Nord & Syd" ("North & South"-1985)

Även här vill jag understryka att detta handlar om den första miniserien av "Nord & Syd", den andra miniserien sändes 1986 och den tredje samt sista så på pass sent som 1994. Nu sa jag ju i inledningen att jag endast skulle ta med serier fram till 1985 och då får jag väl stå för det också. Ja eller så får ni anse att jag småfuskar lite då, men kom igen, det är ändå jul, det kan ni bjuda på. Nåväl, "Nord & Syd" känner jag att jag bara måste ha med på en sådan här lista, en riktigt maffig och väldig serie om det amerikanska inbördeskriget som definitivt håller än idag. Förmodligen en av de bästa filmatiseringar som gjorts kring just detta ämne och helt klart en klassiker om något. Välspelad, storslagen, välskriven och faktiskt mycket intressant och detaljerad. Rollistan fullständigt vimlar av stjärnor; Patrick Swayze, David Carradine, Kirstie Alley, Lesley-Anne Down, Robert Mitchum, Forest Whitaker, Gene Kelly, Elizabeth Taylor samt Lloyd Bridges bara för att nämna några och då menar jag verligen några.

2. "Chiefs" (1983)

Denna var långt upp i en lista häromsistens också, då handlade det om miniserier. "Chiefs" är dock även en klassiker av rang och därför får den (och ni) även finna sig i att se den här uppe bland toppen återigen. Den här, om någon serie, passar dessutom alldeles ypperligt att avnjuta så här i juletider. Ty ett långt och episkt mordmysterium tycker jag hör julen till lika mycket som julgranar, knäck och adventskalendrar så det så. Här handlar det alltså om en riktigt lurig seriemördare som sätter huvudbry i hela tre generationer polischefer. Väntar gör ett riktigt långt tidsspann av undersökningar, förhör och gammalt hederligt pusslande. Upplägget är främst vad som gör den här serien så otroligt bra, man kan liksom inte låta bli att sätta sig in i fallet och alla dess mystiska och intressanta karaktärer. I rollistan finns bland andra Charlton Heston, Brad Davis, Billy Dee Williams samt Keith Carradine.

1. "Familjen Macahan" ("How the West Was Won"-1976)

Jamen, självklart! Inte kan jag väl sitta och glömma den hederliga gamla "Familjen Macahan", då skulle det inte bli några julklappar för mig i år inte. Här har vi då definitivt en serie som lämnat tydliga spår i det serieintresse jag har idag, den har dessutom till stor del varit med och skapat den enorma kärlek jag har till västernfilmer/serier också. Serien handlar, mycket kort, om familjen Macahans äventyr samt livsöden och tar sin start kring det amerikanska inbördeskriget 1861 och fortlöper sedan nio år fram till 1870. Älskvärda karaktärer finns det gott om; Zeb, Luke, Tim, Laura, Kate, Josh, Jessie, Mattie samt Joseph (ja det var en stor familj). Alla har de bidragit stort till det som vi idag kallar för TV-historia. James Arness, som dessvärre gick bort härom året, eminenta rolltolkning av Zebulon "Zeb" Macahan lär vara en av de mest kända TV-seriekaraktärerna i historien. Må du vila i frid James och må ni alla där ute som ännu inte sett denna episka gigant bland serier genast plocka upp och se den, ni andra; se om den vettja!

Hoppas att ni hittade någonting som passade, många familjer blev det. Men julen hör ju onekligen just familjer till så då tycker jag det passar med en redig bunt familjekrönikor. Kommentera nedan och ge gärna lite fler tips på gamla klassiska serier.

Detta var allt jag hade för denna gång, för detta år till och med. Nu tar jag en vecka ledigt och så hoppas jag att vi hörs igen 2014. Därför vill jag här och nu även passa på att önska eder alla en riktigt härlig jul och ett alldeles underbart nytt år! Tack alla ni som hängt med mig under 2013, det har varit ett sant nöje. Ta det nu lugnt med raketerna (och juledryckerna).

Puss & Kram

| 19 december 2013 20:01 |