Film

Skribent

Andreas Samuelson

25 maj 2014 | 14:01

Topp 10: Disney-skurkar

I "Maleficent" ger Angelina Jolie en av Disneys mest minnesvärda skurkar kött och blod. Vi blickar tillbaka på de ruskigaste – och bästa – bovarna i Disneys animerade historia.
Filmjätten Disney nådde gammal blockbusternivå på nytt med fjolårets "Frost" som blev en succé av gigantisk skala. Den saknade dock det en sann Disney-klassiker med få undantag alltid erbjudit - den hänsynslösa skurken. I snart 80 år, sedan debuten "Snövit", har vi sett allt från häxor och trollkarlar till pirater och styvmödrar terrorisera våra stackars hjältar. Här är MovieZines favoriter bland Disney-skurkarna - vilka är dina?

10. Styvmodern i "Askungen" (1950)

Röst: Eleanor Audley/Kristina Adolphson
Verklig variant: Anjelica Huston i "För evigt"

Kärringen som gav styvmödrar dåligt rykte för all framtid. Likt Gary Oldman i "Dracula" skrider hon spöklikt fram i sin lila skrud och monstruösa håruppsättning med ett stenansikte som skulle frysa självaste Medusa till is. De elaka styvsystrarna är till och med överflödiga sidekicks - den här iskalla järnladyn är inte att leka med.

9. Kapten Krok i "Peter Pan" (1952)

Röst: Hans Conried/Bo Maniette
Verklig variant: Dustin Hoffman i "Hook"

I likhet med många andra pirater så finns en viss fjollighet hos ärkefienden till pojken som aldrig växte upp. Krok är fåfäng, gnällig och dessutom rädd för en krokodil (trams!) men när vreden bubblar upp så blir tonfallet annorlunda och den där skinande kroken åker fram.

8. Shere Khan i "Djungelboken" (1967)

Röst: George Sanders/Olof Thunberg

En skoningslös tiger som endast ser efter sitt eget bästa, en slags "Lejonkungen"-Scar före sin tid. Lika lömsk som artig, leker gärna med sina tilltänkta offer och är aldrig direkt aggressiv - men när tålamodet tryter så är det både huggtänder och klor av den värsta sorten som gäller.

7. Gaston i "Skönheten och Odjuret" (1991)

Röst: Richard White/Hans Josefsson
Verklig variant: Ron Perlman i TV-serien "Skönheten & Odjuret"

Manlig fåfänga har aldrig varit så ondskefull. Inledningsvis är skönheten Belles envisa uppvaktare mest en korkad, egocentrisk sprätt men allt eftersom historien utvecklar sig så blir det klart vilket hot denna avskyvärda skurk har med sin makt.

6. Cruella de Vil i "Pongo och de 101 dalmatinerna" (1961)

Röst: Betty Lou Gerson/Mona Seilitz
Verklig variant: Glenn Close i "101 dalmatiner"

Djävulsk, pälsbesatt arvtagerska som kidnappar söta hundvalpar för att flå dem och göra dem till kappor. Enough said.

5. Jafar i "Aladdin" (1992)

Röst: Jonathan Freeman/Mikael Samuelson
Verklig variant: Umberto Raho i "Tjuven i Bagdad"

Sultanens högra hand är liksom många riktiga politiker maktgalen på en kliva-över-lik-nivå. En slug fashionista som tagen ur valfri såpopera med en sadistisk förkärlek till andras olycka och ett otippat om än mycket svart sinne för humor.

4. Häxan i "Snövit och de sju dvärgarna" (1937)

Röst: Lucille La Verne/Lil Terselius
Verklig variant: Charlize Theron och Julia Roberts i "Snow White and the Huntsman" respektive "Spegel, spegel"

Kvinnlig fåfänga har aldrig varit så dödlig som i skepnaden av Häxan eller Den onda drottningen i Disneys klassiska långfilmsdebut. Hennes plan att bli rikets vackraste genom att jaga ut titelhjältinnan i skogen och få hjärtat urskuret får styvmodern i "Askungen" att likna Årets mamma.

3. Ursula i "Den lilla sjöjungfrun" (1989)

Röst: Pat Carroll/Evabritt Strandberg
Verklig variant: Ingen... än så länge.

Titelkaraktären Ariels antagonist designades efter legendariska dragqueen-stjärnan Divine och hennes framtoning är något av en pompös, dramatisk diva. Andra nämnvärda egenskaper är bläckfisktentakler, elektriska ålar som sidekicks samt förmågan att med ett saftigt musikalnummer lura en stackars, förälskad sjöjungfru för makt.

2. Scar i "Lejonkungen" (1994)

Röst: Jeremy Irons/Rikard Wolff
Verklig variant: Möjligen i Disney on Ice.

Ännu en makthungrig Disney-skurk, men som går så långt att han har ihjäl sin egen bror och lägga skulden på brorssonen. Japp, det är en animerad djungelvariant på "Hamlet" med en så utsökt skurk att han förärats med Irons/Wolffs förföriska stämma och stjäl varje scen han är med.

1. Den onda fén i "Törnrosa" (1958)

Röst: Eleanor Audley/Fillie Lyckow
Verklig variant: Angelina Jolie i "Maleficent"

Stackars Maleficent är egentligen en missförstådd, utstött utböling. Oälskad och föraktad, det är lätt att sympatisera när hon ignoreras på ett kungligt event där andra féer bjuds in för fest och glädje. Dessutom har hon en svart korp med namnet Diablo och förvandlas till drake när hon blir förbannad. 55 år efter premiären så är Törnrosas nemesis stil fortfarande svåröverträffad.

Vilka Disney-skurkar är dina favoriter? Kommentera nedan.
| 25 maj 2014 14:01 |