Film

Skribent

Andreas Samuelson

26 januari 2014 | 14:01

Topp 10: Disney-klassiker

Mellan årets Disneysuccé "Frost" och deras kommande "Big Hero 6" tar vi en titt på Disneys älskade klassiker och korar våra favoriter.
När Oscarsnomineringarna nyligen släpptes var det inte helt oväntat att Disneys 53:e klassiker är nominerad för Bästa animerade film, och även Bästa sång (inte helt ovanligt för Disneys animerade filmer).

Nästa vinter kommer Marvel Comics-baserade "Big Hero 6" om ett underbarn som tillsammans med sin egenskapade robot måste samarbeta med ett gäng superhjältar. Fantasin fortsätter att sprudla i Disneys studio men vi tar gärna en återblick på deras mest sedda klassiker - vilka är dina favoriter?

10. Askungen (1950)

Förlaga: Folksagan mest känd som bearbetning av Charles Perrault i bröderna Grimms böcker.

Filmen: Den klassiska sagan blev räddningen för Disney efter en rad floppar och en växande skuld. Tog hela två år att göra, mycket p.g.a. att hela filmen förinspelades med riktiga människor för att animatörerna skulle ha en grund att teckna efter.

Musik: "Bibbidi-Bobbidi-Boo", "Mössens arbetssång", "Sjung min näktergal".

Typisk känd scen: Mössen skapar under trallvänlig sång Askungens klänning efter att de insett att hon aldrig hinner göra klart den själv i tid.

Oscars: Nominerad för Bästa sång, ljud och musik.

9. Robin Hood (1974)

Förlaga: Myten om titelkaraktären, främst som tolkad i Howard Pyles roman.

Filmen: Ursprungligen tänkte man göra en film baserad på den episka rävsagan men man var oroliga att självaste räven skulle vara en olämplig barnhjälte och använde istället element av den. P.g.a. låg budget så använde sig animatörerna av tidigare tecknade filmer som basis - i en danssekvens finns spår av både "Snövit", "Djungelboken" och "Aristokats".

Musik: "Oo De Lally", "Låtsaskung av England", "Kärlek".

Typisk känd scen: Robin Hood & co:s kupp mot prins Johns slott där de både fritar en grupp fångar och stjäl skattepengar som tillhör folket.

Oscars: Nominerad för Bästa sång.

8. Lady och Lufsen (1955)

Förlaga: Novellen "Happy Dan, the whistling dog" av Ward Greene.

Filmen: En av manusförfattarna kom först på idén med Lady när hans egen hund kände sig åsidosatt av en nyfödd baby - filmen "Lady" utvecklades men Walt Disney saknade action och fann novellen "Happy Dan" som han köpte rättigheterna till och kombinerade med "Lady". Innehåller den enda antydda sexscenen i en Disneyfilm.

Musik: "Bella Notte", "Siameskatternas sång".

Typisk känd scen: Tre ord. Spaghetti. Köttbullar. Pizzeria.

Oscars: -

7. Djungelboken (1967)

Förlaga: Flera av novellerna i Rudyard Kiplings klassiker med samma namn.

Filmen: Den siste animerade långfilmen som producerades av Walt Disney själv. Skiljer sig på många sätt från Kiplings berättelser - bl.a. är ormen Kaa en av Mowglis vänner istället för att vilja äta upp honom som i filmen och kung Louie finns inte med i boken alls, liksom gamarna (som f.ö. är tecknade för att likna Beatles).

Musik: "Var nöjd med allt som livet ger", "Jag vill ju va som du".

Typisk känd scen: Baloo lär Mowgli hur man lever det sköna livet genom det ultimata Disney-sättet - en trallvänlig sång.

Oscars: Nominerad för Bästa sång.

6. Den lilla sjöjungfrun (1989)

Förlaga: H.C. Andersens berömda saga.

Filmen: Återupplivade Disneys kommersiella såväl som kritiska framgång efter en rad floppar och startade den populära, tio år långa trenden med tecknade Disney-filmer oftast baserade på klassiska berättelser och med storsäljande soundtracks. Fann som långfilmsidé hos Disney redan på 1930-talet efter "Snövit".

Musik: "Havet är djupt", "Det mystiska blå".

Typisk känd scen: Krabban Sebastian försöker övertala sjöjungfrun Ariel att stanna i havet genom att förklara havets härligheter med en - sång.

Oscars: Belönad för Bästa musik och Bästa sång.

5. Aladdin (1992)

Förlaga: Sagan om Aladdin ur "Tusen och en natt".

Filmen: Formdesignern Erik Goldberg associerade stilen till karikatyrtecknaren Al Hirschild (känd för svartvita porträtt av kändisar och Broadway-stjärnor). Karaktären Anden skrevs direkt för Robin WIlliams som först tackade nej men ändrade sig när man gjorde en tecknad version av Anden när han utför Williams ståuppkomik.

Musik: "Arabiska natt", "Prins Ali", "En helt ny värld".

Typisk känd scen: Anden (med Williams typiska humor i rapidfart) förklarar reglerna med att få tre önskningar genom att gnugga på den magiska lampan.

Oscars: Belönad för Bästa sång och musik.

4. Bambi (1942)

Förlaga: Baserad på en roman av Felix Salten.

Filmen: Walt Disneys personliga favorit av sina egna filmer. Ursprungligen planerad som en live-film av en filmskapare som senare sålde rättigheterna till Disney. På tredje plats över amerikanska filminstitutets lista över tio bästa animerade långfilmerna.

Musik: "Kärleken är som en vacker sång", "Dropp dropp dropp".

Typisk känd scen: Bambi på hal is. En sekvens vars uttryck överkommit dess ursprung.

Oscars: Nominerad för Bästa sång, musik och ljud.

3. Skönheten och Odjuret (1991)

Förlaga: Baserad på den franska sagan av Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont.

Filmen: Planerad som film av Disney redan på 1930- och 50-talet och ursprungligen tänkt som en vanlig film utan musikalinslag. På amerikanska filminstitutets listor över bästa filmer finns den med både bland bästa musikaler, romantiska amerikanska filmer, bästa sånger från amerikanska filmer och självfallet animerad film (med en sjunde placering).

Musik: "Skönheten och Odjuret", "Bli vår gäst", "Någonting som inte fanns förut".

Typisk känd scen: Odjurets kökspersonal - i form av förtrollad servis - dukar upp till fest med buller och bång i ett musikalnummer ledd av den charmante ljusstaken Lumiére.

Oscars: Belönad för Bästa musik och sång. Nominerad för två andra sånger, ljud och film (den första animerade filmen någonsin nominerad för detta pris).

2. Snövit och de sju dvärgarna (1937)

Förlaga: Bröderna Grimms version av den tyska folksagan.

Filmen: Inte den första tecknade långfilmen vilket många tror (den hette "El Apóstol" och kommer 20 år tidigare) men däremot den första kommersiellt framgångsrika. Produktionen tog tre år med över två miljoner teckningar (varav 250 000 användes), 750 medarbetare och 80 musiker inblandade. Har fått en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

Musik: "Jag önskar", "Hej-Hå", "En dag är prinsen här", "En tokig sång".

Typisk känd scen: Snövit festar till det med sina sju kortväxta vänner samt några festsnyltande skogsdjur.

Oscars: Nominerad för musik. Walt Disney själv fick en heders-Oscar (samt sju ministatyetter) för "sin innovation inom det stora nya underhållningsområdet".

1. Lejonkungen (1994)

Förlaga: Inspirerad av både "Hamlet", Bibelns berättelser om Josef och Moses, samt "Bambi"

Filmen: Den högst inkomstbringande, animerade långfilmen i USA någonsin. Matthew Broderick (Simba) och Nathan Lane (Timon) återförenades senare för musikalen "The Producers" och även dess filmversion. Vann Golden Globe för Bästa film - musikal/komedi. Producerades samtidigt som "Pocahontas" och många i Disneys animeringsteam ville hellre arbeta med den då de trodde att den skulle bli en större succé...

Musik: "Hakuna Matata", "Can You Feel the Love Tonight?", "Circle of Life", "Var beredd", "Snart är det jag som är kung"-

Typisk känd scen: Inledningsscenen när hela djurriket samlas vid klipporna för att skåda den nyfödda Simba är bland de pampigaste av sin sort.

Oscars: Belönad för musik och sång.

Vilka är dina Disneyfavoriter? Kommentera nedan.
| 26 januari 2014 14:01 |