SPONSRAT

Skribent

MovieZine

8 januari 2017 | 21:05

Eftersnack: Tom Hardy ger oss kalla kårar i första avsnittet av ”Taboo”

En av vinterns snackisar har äntligen haft premiär och det första intrycket är minst sagt lovande. Inte bara för att Tom Hardy spelar huvudrollen och har skrivit manus tillsammans med sin pappa, utan också för att den mörka atmosfären och detaljrika estetiken för tankarna till ”Game of Thrones”, vilket är en serie som ”Taboo” bland annat har jämförts med på förhand.
”Taboo” utspelar sig år 1814 och handlar om James Keziah Delaney som återvänder till London, efter att ha varit i Afrika i 10 år, för att göra anspråk på sin nyligen avlidne fars mystiska arv. Alltmedan det rika karaktärsgalleriet introduceras uppstår ett flertal frågor som rör karaktärerna då de flesta verkar sjuda av hemligheter och intriger, vilka jag kommer gå in på närmare längre ner.

Large 3687a250dd84dace4f161e669dd21c34 taboo 20cover

Första intrycket

Redan de första minuterna inleder med ett olycksbådande omen där James, iförd kappa med uppdragen huva, blickar ut mot fastlandet när han ror i land i sin eka. Hans ansikte skuggas av huvan och det enda man tänker på är att hans hemkomst även för med sig döden. En kort stund senare tittar James ner på sin fars lik. Han plockar upp mynten som vilar på de döda ögonen och uttalar seriens första replik som ger mig kalla kårar: ”Forgive me Father, for I have truly sinned.” I stort sett är det ett klassiskt uttryck som har använts och återanvänts av människan i århundraden, men det är tilläggandet av ordet truly som får kugghjulen att rotera, för det betyder han är en högst självmedveten person som har varit med om något och att han inte är någon att leka med. Jag frågar genast mig själv: vem är han?

Sedan sätter tv-vinjetten igång och trots det simpla temat är det lika illavarslande som när James kliver i land. För det vi får se är ett flertal döda kroppar som flyter omkring i vattnet. Fotot och kameravinklarna gör allt förtrollande vackert och den här vinjetten kan mycket möjligt hamna på de flesta topplistor över de bästa vinjetterna i år.


När Ostindiska kompaniet och James halvsyster får upp intresset för det mystiska arvet råder det ingen tvekan om att seriens åtta avsnitt kommer att fyllas med intressekonflikter och intriger där varenda karaktär bär på sina egna mörka hemligheter och mål. Just nu, efter det första avsnittet, vilar fortfarande lite av mysterium kring handlingen där det allra största mysteriet är Tom Hardys karaktär, James Keziah Delaney. Det är ett mörkt 1800-tal vi befinner oss i där död och blodsutgjutelse verkar vara återkommande ämnen. Av det vi har sett hittills skulle man kunna dra slutsatsen att det här kan bli ett ”Game of Thrones” utan övernaturligheter. Kort sagt ser det väldigt lovande ut.

Några frågor som uppstod under avsnittets gång:

Vad har James Delaney varit med om i Afrika?

Han har en väldigt hård personlighet och under faderns begravning uppförde han sig väldigt annorlunda som drog till sig många höjda ögonbryn. Detta är troligtvis något vi kommer att få svar på i kommande avsnitt då det i tidigare trailers finns klipp som pekare på att vi får se andra sidor av karaktären.

Large 3687a250dd84dace4f161e669dd21c34 james 20delaney

Vad är det för dåliga rykten som vilar kring James och hans far?

När Ostindiska kompaniet samlas för att diskutera om vad som ska hända med arvet nu när den förmodat avlidne sonen har återvänt tydliggörs det att fadern definitivt inte var en omtyckt man, och sonen likaså. När James gör sin första entré inför allmänheten undrar till och med halvsystern Zilpha om inte helvetets portar kan ha öppnats.

Detta leder mig till frågan varför deras far mördades? Senare i avsnittet får vi veta att han blev förgiftad. Förutom den uppenbara anledningen att han var hatad undrar jag om inte Ostindiska kompaniet har ett finger med i spelet, då de har gjort det tydligt att de är ute efter att lägga vantarna på landmärkena som James får ärva.

Large 3687a250dd84dace4f161e669dd21c34 zilpha

Sist men inte minst, nämner James under sin korta tid ihop med systern att han fortfarande älskar henne. Min första tanke var att de har haft en tidigare incestuös relation, och senare skänker han pengar till en bonde som tar hand om en pojke, vilket jag misstänker är hans egen son. Om teorierna stämmer kan det i så fall vara ett resultat av förhållandet till systern, vilket i sin tur kan leda till väldigt intressanta konflikter i framtiden.

Har du hunnit se ”Taboo”? Vad tycker du om det första avsnittet?
| 8 januari 2017 21:05 |