Film

Skribent

Andreas Samuelson

15 januari 2023 | 19:00

Tom Cruise räddade Golden Globe-vinnarens film från Weinstein: "Du kommer att slå honom"

Filmstjärnan gav effektiva råd till regissören Todd Field när dennes film hamnade i klorna på den ökända producenten.
Field har gjort en imponerande comeback med ”Tár”, hans första film sedan 2006 och tredje totalt. Den har redan Golden Globe-nominerats för Bästa drama, gett huvudrollsinnehavaren Cate Blanchett ett pris av samma sort och ligger bra till inför Oscarsnomineringarna.
 
Men tidigare i karriären fick Field kämpa för sin konst. När hans långfilmsdebut ”In the Bedroom” hade premiär på Sundances filmfestival köptes den snabbt upp av Miramax och dess ökända producent Harvey Weinstein.
 
Todd Field var rädd att Harvey Weinsteins klånfingrighet skulle vulgarisera den finstämda filmen.
 
 
Weinstein var ökänd för att lägga sig i filmskapares visioner och drastiskt ändra deras verk vilket oroade Field. Han vände sig till ingen annan än Cruise, som gav honom ett viktigt råd.
 
- Jag grät i mitt badrum. Jag ringde Tom Cruise och sade ”Något hemskt har hänt”. Han sade i stort sett ”Så här ska du göra. Det kommer ta sex månader och du kommer att slå honom, men du måste göra exakt vad jag säger, steg för steg, säger Field i en intervju med The New Yorker.
 
Cruise råd var att Field skulle låta Weinstein klippa om filmen som han ville och när den sedan fick negativt bemötande på testvisningar påminna honom om det bejublade bemötandet på Sundance. Planen fungerade. Field fick släppa sin originalversion av filmen och resultatet var en Oscarsnominerade kritiker- och kassasuccé.
| 15 januari 2023 19:00 |