Serie

Skribent

Sara Abdi

7 februari 2016 | 19:00

Krig och fred, och en hel del naket

Den brittiska miniserien baserad på Tolstojs klassiker "Krig och fred" skapade rubriker i veckan, då tittarna fick se lite mindre kostymer och lite mer naket.
”Krig och fred” har filmatiserats ett flertal gånger och har gått att se både på vita duken och som tv-serie. Nu är det dags igen, och även den här gången talar Tolstojs karaktärer engelska. Så långt är inget nytt alltså. Men den här gången kommer kostymdramat i en något sexigare tappning. När det femte avsnittet sändes på brittisk tv i söndags så ledde det till en smärre twitterstorm, efter en scen med en nakenbadande soldat som visade hela härligheten. Andrew Davies, som står bakom BBC:s "War and Peace" har även adderat en hel del sex till Tolstojs berättelse. Davies har sagt att han har lagt till de scener som han tyckte att Tolstoj hade "glömt" i sin roman, vilket bland annat inkluderar en incestscen mellan syskonen Anatole och Helene Kuragin. 

Förutom att den nya "War and Peace" är något hetare så är historien densamma. Allt börjar år 1805. Det är en turbulent tid i Europa, och det är med Napoleonkrigen som backdrop som vi får följa livet i den ryska överklassen. I centrum står karaktärerna Natasja (Lily James), Andrej (James Norton) och Pierre (Paul Dano), alla tre unga och på jakt efter livets mening. 


Lily James, som spelar Natasja, är även aktuell i filmen "Stolthet och fördom och zombier", vilket väl kan sägas vara ett kostymdrama med en twist. Men hon är kanske mest känd för rollen som Lady Rose i ”Downton Abbey”. Hon menar att det här är en roll som hon kommer att bära med sig. ”De här stora rollerna, de här stora hjältinnorna förändrar dig som skådespelare och som person”, säger hon till BBC

Den 79-årige Andrew Davies som alltså står för manuset till miniserien har bland annat ”Bridget Jones dagbok” och ”Stolthet och fördom” på sitt CV. Han säger i en intervju i The Telegraph att det här är hans bästa verk hittills. Det enda han ångrar, menar han, är att han inte gjorde den längre. Nog är det svårt att komprimera Tolstojs över tusen sidor långa mastodontroman till sex timmar tv, men samtidigt beskriver Davies hur han upplevde den tjugo avsnitt långa BBC-serien från 1972 som lika intressant ”som att se målarfärg torka”. Kanske var det därför han såg sig tvungen att inte bara korta ned historien, utan även lägga till lite mer naket. 

Sista avsnittet av "War and Peace" sänds ikväll på BBC One. SVT har köpt in serien och ska visa den någon gång under 2016.
| 7 februari 2016 19:00 |