TORONTO 2018

Skribent

Alexander Dunerfors

13 september 2018 | 12:00

Tjuv och polis i gammeldags tappning

"The Old Man & The Gun" sägs bli Robert Redfords sista filmroll. Under Torontos filmfestival berättar skådespelarlegendaren vad som lockade honom till David Lowerys sköna rånardrama.
Rånaren och utbrytarkungen Forrest Tucker häktades första gången som tonåring. Han hade sedan dess åkt in och ut ur fängelset under resten av sitt 83-åriga liv.

När David Lowery filmar historien om Tucker, ligger fokus på år 1981 när denne är 70 år. Redford spelar gentlemannatjuven som bryter sig ut ur fängelser och rånar banker lika lätt som andra byter strumpor, och alltid med ett leende. Forrest gör det inte för pengarna, men för kicken. För att den här 70-plussaren ska känna sig levande än en gång.

Hans vägar korsas med änkan Jewel (Sissy Spacek) som fascineras av den charmige mannens udda hobby. Inte lika road är kommissarie John Hunt (Casey Affleck), som bestämt sig för att fånga in Forrest Tucker. Den var just katt-och-råtta-leken som fångade regissörens intresse, berättar han för publiken efter premiärvisningen i Toronto.

- Jag älskar crimegenren. Jag såg alla klassikerna för att förbereda mig inför filmen. Men jag insåg också att jag inte ens skulle komma i närheten av dem, så jag bestämde mig för att ta en annorlunda riktning. Istället för det traditionella, varför inte göra något mer oväntat? Jag ville fortfarande hedra genren, men testa något eget.

- Det här är ännu en gång en bankrånarfilm där man inte ser själva bankrånen, säger filmskaparen som tidigare gjort "Ain't Them Bodies Saints".

- Jag tänker alltid: vad vill jag se på bio? Vad har jag inte sett förut, och hur kan jag göra det annorlunda?
 
 
Rollen som Forrest Tucker sägs vara Robert Redfords sista. Under frågestunden på TIFF berättar den 82-årige skådespelaren varför han drogs till karaktären.

- Det passade min känslighet. Jag har alltid dragits till outlaws, sedan jag var barn. Jag har spelat dem förr och det passade mig.

- Vad jag också drogs till var relationen till Casey Afflecks karaktär. Han representerade rovdjuret, och jag var bytet. Det är en dynamik som intresserar mig. Bytet vet att det kommer bli fångat. Rovdjuret vet att det kommer att lyckas. Det är ömsesidig förståelse, så man kan ju lika gärna njuta av jakten. De utvecklar nästan en slags vänskap, en respekt.

Lowery tillägger:

- Den riktige John sa att han förr i tiden gillade att jaga riktigt bra bankrånare. Det fick honom att känna sig som en bättre snut.
 
 
Den visuella stilen i "The Old Man & The Gun" är också en hyllning till det förflutna. Lowery valde att hedra filmhistorien och spela in allt på Super 16 mm.

- Vi ville att filmen skulle kännas gammaldags, som att den gjordes under en annan era. Vi ville göra som film gjordes i slutet på 70-talet och början på 80-talet. Det händer något speciellt när man är på inspelningen och hör kameran rulla igång. Alla tar det lite mer seriöst, när de vet att det fångas på film.

Och det fanns aldrig någon tvekan om vem som skulle ta huvudrollen, säger regissören:

- Bob tog historien till mig, han kom med en artikel från The New Yorker. "Självklart", sa jag. Vi utvecklade manus i ett par år. Sedan fick jag lyxen att jobba med honom på "Peter och draken Elliott". Efter det kunde jag skriva om manus direkt med honom i åtanke, för jag visste redan att han var min vän. Så fort den var klar drog vi ihop vår cast och gjorde filmen.
 
 
"The Old Man & The Gun" får svensk biopremiär 7 december.
| 13 september 2018 12:00 |