Film

Skribent

MovieZine

20 september 2015 | 13:00

Tio miljoner till nya filmskapare

Svenska Filminstitutet: "Ta chansen att överraska oss".
Den framgångsrika satsningen Moving Sweden förlängs till 2016 ut. Det innebär 10 nya miljoner. Nytt är också att det blir möjligt att söka stöd för korta tv-serier. Nyheten meddelades på en presskonferens på Nordisk Panorama i Malmö. 

Moving Sweden skulle egentligen ha slutat april 2016 men fortsätter nu alltså hela nästa år. Att projektets ramar utvecklas till att även innefatta stöd till tv-serier i kortformat är något av en milstolpe. Det är det första produktionsstödet från Filminstitutet som går till tv-serier (utvecklingsstöd kan dock sökas redan idag).

– Jag ser fram emot många starka och nyskapande kortserie-idéer från både nya och etablerade modiga filmare i världsklass! Moving Sweden ger nya möjligheter till berättande. Ta chansen att utmana och överraska oss, säger Helen Ahlsson, filmkonsulent för Moving Sweden, Svenska Filminstitutet.

Moving Sweden har inneburit stora framgångar för filmer som ”Gerilla” av Anders Hazelius, och ”Kung Fury” av David Sandberg som nått över 20 miljoner träffar på YouTube och kom till tävlan i Cannes, sektionen Directors Fortnight.

Hittills har arton filmer fått stöd inom Moving Sweden och de sju första visades i Sveriges Television sommaren 2015. 

| 20 september 2015 13:00 |