Film

Skribent

Alexander Kardelo

13 mars 2013 | 21:01

Tio frågor till "Johan Falk"-gänget

Om kvinnliga actionregissörer, prostatacancer, Seth Rydells popularitet och Jakob Eklunds "men vafan!".

På fredag är de tillbaka på bioduken för en sista uppgörelse med den undre världen i "Johan Falk: Kodnamn Lisa"

Skådespelarna Jakob Eklund, Mikael Tornving, Jens Hultén och "Johan Falk"-seriens skapare Anders Nilsson berättar för MovieZine om planerna för nästa säsong, och svordomen som blivit ett Youtube-fenomen.

Jakob Eklund, hur ofta säger du "ah men vafan!" till vardags?

Eklund: Haha! Jag undrar jag. Den här omgången reagerade alla i teamet varje gång man svor. Det var en kul grej, han som lagt ut det på Youtube var ju väldigt artig. Men framförallt i Göteborg kommer det fram småkillar som har det som sin SMS-signal. Varje gång det kommer ett SMS: "ah, men vafa-an...".

Anders Nilsson: Hade du inte gjort det med så olika nyans varje gång, hade det inte blivit ett fenomen. Det är som "forgetaboutit" i "Donnie Brasco", kan betyda så många olika saker.

Eklund: Det värsta är alla som vill filma med sin kamera och vill att man ska säga det där. Till slut känner man sig som en liten pajas.

Skottlossningen i "Johan Falk - Kodnamn Lisa" sker på exakt samma plats bakom Nordstan där "Noll tolerans" började. Är det medvetet?

Nilsson: Ja, det är helt medvetet. Det kom till redan på manusnivå. I "Noll tolerans" gör Johan egentligen allt polisiärt korrekt. Han släpper inte sin pistol men försöker lugna ner läget, tills busen drar och då skjuter han. I exakt samma miljö i slutet på senaste filmen så gör han, utan att avslöja något, ett helt annorlunda val... Man kan säga att Johan offrar sig när hela poliskåren sviker Frank Wagner. Han gör något som släpper lös något helt nytt.

De här filmerna släpptes på Blu-ray i Tyskland och hittade sedan ut på nätet. Ni måste ha insett att det kunde hända?

Nilsson: Faktiskt inte, även om det var naivt så här i efterhand. Om tyskarna är tvungna att släppa filmen på TV innan oss, så får det ju vara så. Sen släpptes den på tysk DVD och Blu-ray, och som extramaterial ett svenskt ljudspår. Så långt var det logiskt förutom att vi inte insåg vad som skulle hända. Eftersom det var bråttom fick de slaskljud, med ofärdiga dialoger, med ett manus för de som skulle dubba. Sen började folk ladda ner som om det vore en färdig film, det hade vi inte en tanke på. Bioversionen är längre, scener och förlängda scener har tillkommit. Och framför allt ljud. Men det kommer inte att hända igen, för nu tänker vi ännu längre nästa gång.

Hur var det att filma med Joel Kinnaman den här gången, han var väl inte lika tillgänglig?

Eklund: Det var otroligt intensivt för honom, han filmade sextontimmarsdagar. Han filmade extremt komprimerat. Men vi fick hoppa lite grann, vi hade ibland tre regissörer på en och samma dag. Men det funkade.

På tal om den tredje säsongen, hur långt har ni kommit?

Nilsson: Inspelningsstart är om minst ett år, och sen dröjer det ytterligare ett år innan den första kommer. Vi har börjat i writers room att skissa på idéer, och lagt ut idéer för hela säsongen. Men vi kommer att sitta i ett år och jobba med detta. Då sitter vi, ett antal manusförfattare ihop med skådespelare, vi tar även in konsulter från verkligheten, och så lägger vi ut linjer för alla karaktärer. Hur kan vi göra för att maximera den här karaktären fram till den sista, den 18:e Johan Falk-filmen?

Eklund: Och det är den sista säsongen, tanken är inte att det ska bli en fjärde säsongen utan det är slutet. Vi ser det som en svit i tre delar, den första, andra och tredje säsongen.

Vad hoppas ni ska hända i de sista filmerna?

Eklund: Man kan tänka sig att Johan Falk har pangat på nu i femton filmer, men egentligen har han aldrig gått helt över gränsen. Det gör han egentligen det sista som händer här. Det släpper lös något, kan man säga. Plötsligt blir hela polisstyrkan kallt villebråd. Det är den utvecklingen som har blivit. Varenda skott som avlossas sätter igång en kedja av konsekvenser. Hämnden har kommit in väldigt mycket, nästan alla skurkar i den här säsongen hänger ihop med tidigare. Det är som att tiden hinner ikapp dem. Där kommer vi in i den tredje säsongen. De är tvungna att agera, inte för att de vill det utan för att de måste för att överleva.

Nilsson: Det var viktigt att vid något tillfälle avslöja gangstern som infiltratör, för allt som händer efteråt är ju en helt ny spelplan. Spelplanen förändrad i och med film 12. Så börjar den tredje säsongen, plötsligt så vet både försvarsadvokater och gangstrar att vem som helst kan jobba för någon slags specialpolis.

Jens Hultén: Jag har suttit med i writers room under synopsis-stadiet och får påverka detaljer kring min karaktär. Det är häftigt och rätt ovanligt. Jag har å andra sidan fått en så tacksam karaktär, han är en frilöpare. Jag har kommit med all information själv till Anders.

Publiken älskar din karaktär Seth, det har du märkt?

Hultén: Det har blivit som en subkultur. Jag har tydligen en Facebook-sida som har 25.000 likes, det är jävligt roligt! Det är dubbelt så mycket som den officiella Facebook-sidan för Johan Falk. Seth Rydell är en karaktär som är lätt att gilla. Folk gillar bad guys som ändå visar upp ett hjärta. En buffel i fårakläder, eller tvärtom. Han har någon värme i sig, även om han är en idiot.

Blir det löneförhöjning nu när du varit med i en Bondfilm?

Hultén: Absolut! Som Zlatan säger. Det är på den nivån. Jag har ingen aning, käre vän, varje förhandlingstillfälle är ju nytt. Det där får min agent sköta om. Men jag ska ju inte ha mindre betalt.

Mikael Tornving, hur är det med prostatan?

Tornving: Jo tack. Den är under behandling, får jag anta. Det där är en vanlig åkomma bland män i hans (karaktären Patrik Agrells) ålder, som kan leda till döden men som man också kan bli helt frisk från och leva ett normalt liv. Så det kommer vi nog att se mer av, på ett eller annat sätt.

Charlotte Brändström har regisserat både "Spelets regler" och nu "Kodnamn Lisa". Vad tillför hon filmerna, enligt er?

Eklund: Hon tillför jättemycket. Hon är otroligt stark, envis och bra med skådisar. Hon har en lyhördhet. Och otrolig med action, hon har visst jobbat som assistent åt Kathryn Bigelow. Hon gillar action. Hård action. Man måste tycka att det är kul, och inte använda filmerna som ursäkt för att berätta något annat. 

Mikael Tornving: Jag gillar henne som fan. Hon är tydlig med vad hon gillar och inte gillar. Om jag bollar upp en grej jag vill testa, kan hon säga: "Nej, det tycker jag inte är bra". Så jag trivdes med henne.

Hultén: Vi har jobbat tidigare på någon Wallander-film. I like. Hon har ett internationellt tänk eftersom hon bor i Paris och jobbar mycket med fransk film. Hon har en jävla koll, fransmännen är ju lika bra som amerikanarna och engelsmännen. Sen får hon hålla sig till det vi har, vad gäller budget... Det här är samma koncept som Wallander och Beck, fast bättre. Det är mer grundat i verkligheten.

"Johan Falk: Kodnamn Lisa" har biopremiär på fredag. 

| 13 mars 2013 21:01 |