Film

Skribent

Andreas Samuelson

16 februari 2014 | 14:01

Tio 80-talsklassiker värda att återupptäcka

I skuggan av det färgglada decenniets stora klassiker finns de bortglömda pärlorna som förtjänar att återupptäckas. MovieZine listar några av de bästa, mer anonyma filmerna från 1980-talet.

Decenniet som gav världen benvärmare, Rubiks kub och "Miami Vice" var sjävklart en guldålder även för filmen. Indiana Jones, Freddy Krueger, RoboCop och Terminator är bara några av de som introducerades för biopubliken och drog miljontals av fans. Men det fanns även mindre titlar som oförtjänt fallit i glömska med åren. Här är våra favoriter bland bortglömda 80-talsrullar - vilka är dina?

10. Hjärtlösa typer

Hejdlös kidnappningskomedi av "Titta vi flyger"-regissörerna Jim Abrahams och bröderna Zucker. Danny DeVito planerar att mörda frugan Bette Midler för hennes pengar men ett fattigt par kidnappar henne med syftet att ta ut en lösensumma, allt medan DeVitos älskarinna planerar utpressning mot honom med sin unga pojkvän (en blonderad Bill Pullman!).

9. My Bodyguard

Charmig tonårskomedi med hjärtat på rätta stället. Clifford anländer till ny skola där han mobbas av ett gäng bråkstakar (ledda av en ung Matt Dillon) - Clifford ser som enda utväg att anlita skolans mest fruktade värsting som sin personliga livvakt.

8. Lucas

Innan Charlie Sheen och Winona Ryder blev mer ökända för sina privatliv än filmroller så dök de upp tillsammans i det här fina tonårsdramat. Den framlidne Corey Haim (under sin storhetstid i filmer som "The Lost Boys") spelar den socialt inkompetente titelpojken som får sitt hjärta krossat när hans bästa vän blir tillsammans med flickan han själv är kär i.

7. Vice Versa

Åren 1988-1989 kom en handfull komedier om kroppsbyten, varav "Big" blev den mest framgångsrika. Den här "Freaky Friday"-inspirerade rullen är inte dum den heller, med Judge Reinhold och Fred Savage (TV-serien "En härlig tid") som far och son som byter kroppar när de får tag på en mystisk dödsskalle.

6. 24-timmarsjakten

Joe Dante har regisserat både gremlins, varulvar, pirayor och Snurre Sprätt för vita duken men gjorde även den här fyndiga science fiction-äventyret. Det handlar om en kaxig pilot (Dennis Quaid) som deltar i ett förminskningsexperiment och sedan oavsiktligt injiceras i en hypkondrisk butiksexpedit (Martin Short), som måste rädda piloten genom att stoppa några mäktiga skurkar.

5. Skjut för att döda

Sidney Poitiers comeback efter tio års paus från film matchade honom framgångsrikt med hårdingen Tom Berenger i en spännande thriller som utspelas i norra USA:s berg och skogar. Poitier spelar en FBI-agent på jakt efter en mördare och Berenger en lokal vägvisare som tvingas hjälpa agenten när han inser att flickvännen (Kirstie Alley) är i livsfara.

4. Den vassa eggen

Ett av Bill Murrays tidiga bevis på att hans talang sträcker sig längre än lättsamma komedier. I det här dramat, baserat på en roman av W. Somerset Maugham från 1942, spelar han en bortskämd man som efter första världskriget drabbas av en personlig kris och finner spirituell hjälp i Indien och Nepal.

3. Gloria

En av John Cassavetes sista filmer är en utmärkt thriller med hans hustru Gena Rowlans i en perfekt skräddarsydd roll. En liten pojke skickas till en äldre, barnhatande grannkvinna strax innan hans familj mördas av maffian. Gloria, före detta älskarinna till en gangster, inser att mördarna är gamla vänner till henne och när hon inser att pojken hon nu tar hand om har viktiga dokument maffian är ute efter så måste de fly tillsammans.

2. Starman

Efter floppen "The Thing" ville John Carpenter göra något annorlunda - och aningen förvånansvärt är det att det här science fiction-dramat är både vackert och gripande, i jämförelse med regissörens övriga alster. Jeff Bridges är utomjordingen som tar den mänskliga formen av änkan Karen Allens döda man och sedan tvingar henne att hjälpa honom till sitt rymdskepp.

1. Kairos röda ros

En av Woody Allens bästa och mest underskattade filmer, en uppfinningsrik liten film om en romantisk matinéälskare (Mia Farrow) som ser sin stora filmidol (Jeff Daniels) kliva ut ur bioduken och börja uppvakta henne i verkliga livet. Rolig, charmig och rörande film med suveräna insatser från Farrow och Daniels samt ett hjärtskärande slut.

Bubblare:

Natten har sitt pris, Falsk som vatten, Deadly Game, Scarecrows, Bird, Clean and Sober, Torch Song Trilogy, I skottlinjen, Gregory's Girl, Mannen från Mallorca, Bröderna Mozart, Miraklet i Valby, Stage Fright, Come Back to the Five and Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean, Christmas Evil, Just Before Dawn, Murphys romans, Pale Rider, En lång en, Night of the Comet, Agenten som pratade för mycket, Silverado, Trassel i natten, Night of the Creeps, Födelsedagen, Birdy, Polarna på Camp Biloxi, Making Love, Misstänkt, Sid & Nancy, Cousins, Rätta virket, Pennies from Heaven, Prince of the City, Star 80, Talk Radio, Paperhouse, Par i damer, Summer School, Tapeheads, Pin.

Se också:

Topp 10: Milstolpar inom film
Topp 10: Heistfilmer
Topp 10: Feelgood-filmer
Topp 10: De ultimata bakisfilmerna
Topp 10: Skyskrapefilmer
Fler topp 10-listor...

Vilka är dina bortglömda 80-talsfavoriter? Kommentera nedan.

| 16 februari 2014 14:01 |