Klipp

Skribent

David Sjögren

22 mars 2015 | 20:00

Var "Tillbaka till framtiden" en varning om 9/11?

Galen konspirationsteori gör sci-fi-filmen till domedagsprofetia.
Filmfantaster och konspirationsteoretiker hittar alltid spännande infallsvinklar på filmer och deras budskap, vare sig det handlar om sansade och trovärdiga teorier eller helt galna och otroliga idéer. En film som granskats genom den (ofta högst osannolika) Illuminatikulturens förstoringsglas är en av 80-talets stora sci-fi-klassiker, "Tillbaka till framtiden".

I en mörk och seriös kortfilm presenteras (med underliggande humor) en imponerande samling bevismaterial för att tidsresekomedin redan 1985 förutspådde och varnade om 9/11-tragedin som skulle inträffa 2001 när de två World Trade Center-tornen demolerades i en terroristattack. Långsökt och löjligt men oerhört kreativt och underhållande:


Snabbversionen - här är några av bevisen:
1. "Twin Pines" är en tydlig referens till "Twin Towers", alltså de två World Trade Center-tornen. Och vad blir klockslaget 1.16 upp-och-ner? Att skylten också förändrats från "Twin Pines" till "Lone Pine" när Marty återvänder vid senare tillfälle är knappast en slump - en varning om att det ena tornet har fallit.2. När Marty ropar till Doc att han måste "berätta om framtiden" har klockans visare just passerat, just det, 9 och 11.3. Budskapet finns överallt - hela filmen är egentligen en varningssignal om att tornet (tornen) måste räddas.

Skaparen bakom klippet ovan har också utforskat filmens kopplingar till mordet av John F. Kennedy 1963.

Vilken är den galnaste filmteorin som ni hört talas om? Kommentera gärna nedan!
| 22 mars 2015 20:00 |