Film

Skribent

Viktor Jerner

28 mars 2018 | 12:00

Mark Hamill sågar Lukes bisarra skrik i "The Empire Strikes Back"

"Det här är verkligen att gå in och ändra på en prestation".
Mark Hamill, mannen bakom allas vår Luke Skywalker, har i en intervju med Entertainment Weekly blivit en i raden att kritisera George Lucas ändringar i "Star Wars"-sagan. Att Lucas är skaparen bakom hela det monumentala fenomenet kan man aldrig ta ifrån honom, men genom åren har han med all rätt blivit smått notorisk för att konstant pilla med sina verk. Varje gång filmerna har fått någon form av ny release har Lucas tagit chansen att slänga in diverse "korrigeringar" (totalt hundratals sådana) av allt från ljud till specialeffekter.
 
Vissa av dessa ändringar märker man knappt och andra fungerar riktigt bra, men sen finns det också en del som har varit helt katastrofala. En av de mer bisarra, onödiga och rentav värdelösa ädringarna Lucas ligger bakom är tillägget av ett skrik (en återvinning av Palpatines skrik i "Return of the Jedi" dessutom) i 1997 års specialutgåva av "The Empire Strikes Back". Detta i scenen där Luke just har fått reda på att Darth Vader är hans pappa och väljer att falla ner i abyssen istället för att omfamna den mörka sidan. Kolla in nedan: 
 
 
Det är så pass klumpigt och opassande att man nästan ryser av obehag. Lyckligtvis valde Lucas att ta bort skriket i senare utgåvor av filmerna och de flesta har nog glömt bort att det ens existerade (jag ber så hemskt mycket om ursäkt för påminnelsen). Hamill dock, han kommer ihåg hur han kände när det lades in: 
 
"Jag hade ingen aning om det. Jag har inte sett dem sedan de gick på bio men min son såg dem och frågade mig om jag visste att de hade lagt in ett skrik när jag släpper taget. Hela grejen var att istället för att ansluta sig till honom (Vader) ser vi Luke bli väldigt lugn, och sedan släpper han taget. Han begår självmord, i princip. Så att lägga in ett skrik? Jag bestred aldrig George om det, men det här är verkligen att gå in och ändra på en prestation. Jag antar att det fick så pass mycket negativ feedback att det togs bort igen, det var inte rimligt".
 
Hamill berättar även att Irvin Kershner, filmens regissör, höll med om att det inte var passande för karaktären i det ögonblicket. 
 
"Men man kan argumentera åt båda hållen, det är ju Georges verk. Det är hans att pilla med om han vill det. Men som min son och många andra fans säger vore det roligt att få se originalen, utan ändringarna, precis som det var år 1977". 
 
Tycker du att skriket fungerar eller var det rätt att plocka bort det igen?
| 28 mars 2018 12:00 |