Spel

Skribent

Lina Svensson

19 juni 2021 | 15:00

5 av tidernas mest politiskt inkorrekta spel

Emellanåt släpps det tv-spel som kliver över gränsen för vad som är okej. MovieZine har listat några av de mest minnesvärda spelen som skapat debatt.
Våld i spel har alltid kritiserats - och även fast en del av mig kan förstå varför, tror jag att många personer som är extra ivriga med att få kritisera tv-spel, sällan bemödar sig med att kolla upp fakta. Trots detta är de snabba med att vråla ut sin frustration och kräva bojkott.
 
Dessutom känns det många gånger som att samma personer som kritiserar våldsamma spel, inte har någonting emot att gotta sig i tragiska livsöden och brutalt våld på filmduken. Mycket märkligt. Men för den oförstående “vuxenvärlden” är tv-spel lika med satan själv. 
 
Men självklart har det också släppts en del spel som gjort sig förtjänt av all kritik som regnat över dem. Spel som har klivit över alla gränser för vad som kan anses vara okej.
 
MovieZine har valt att lista några av de mest minnesvärda titlarna som skapat debatt genom åren. 
 

"Rape Day"

 
Large 0ef85b2144d0a50e7e1e19958fc3d7eb rape day pdv 1024x576
 
I spelet "Rape Day" antar du rollen som en seriemördar-våldtäktsman vars mål är att trakassera, döda och våldta kvinnor. Ja, du läste tyvärr rätt. Det var i början av mars år 2019 som spelet utannonserades. Tanken var först att "Rape Day" skulle distribueras genom Steam, men efter att spelets uppmärksammats i media riktades massiv kritik mot Valve Corporation (ägare av Steam), som då valde att plocka bort spelet från plattformen.
 
Efter mothugget valde utvecklarna att själva kommentera kritiken som riktas mot dem och medgav att “vissa delar av spelet kanske kan vara problematiska”. Man valde bland annat att plocka bort en särskilt grov scen där ett spädbarn dödades. Resten då? Det fick vara kvar. Urk. Bara tanken på att detta spel existerar gör mig mordisk. 
 

"Hatred"

 
Large 0ef85b2144d0a50e7e1e19958fc3d7eb hatredisback 1348264b
 
En hatisk, blek snubbe med långt, svart hår och trenchcoat (stereotyp,  vad är det för något?) har bestämt sig för att döda allt som står upp och andas. Den meningen räcker egentligen för att beskriva allt som är värt att veta om “Hatred”. Spelet som släpptes år 2015 blev minst sagt ett hett debattämne som förkastades av många. Utvecklarna själva menade att de ville skapa en renodlad våldsupplevelse som saknade hämningar och gränser. Och det kan man lugnt säga att dom lyckades med.  
 
Nog för att grovt våld och död i spel är långt ifrån ovanligt. Det har förekommit lika länge som det har funnits datorer, konsoler eller någon annan mackapär att spela på. Någonting som däremot skiljer "Hatred" från majoriteten av andra våldsspel åt, är syftet som ligger till grund för själva våldet. Situationen som vi är vana vid är att ha en tydlig fiende som inte tvekar att förgöra oss ifall vi inte förgör dem först. I "Hatred" däremot är målet att döda oskyldiga människor så brutalt och skoningslöst som möjligt. Något annat syfte med spelet finns inte, och det sticker i ögonen på folk (inklusive mina). 
 

 GTA-serien

 
Large 0ef85b2144d0a50e7e1e19958fc3d7eb gta
 
GTA-serien är kanske världens mest framgångsrika spelserie. Bara "Grand Theft Auto 5" från 2013 har sålts i över 140 miljoner (!) exemplar fram till idag, vilket är ett nästan orimligt högt antal. Men GTA-serien kniper inte bara en plats på topplistan över de mest populära spelen, den är också en av tidernas mest omdebatterade och ifrågasatta. Bland annat har spelen fått massiv kritik för sitt rasistiska, sexistiska och våldsamma innehåll.
 
GTA-serien är visserligen inte ensam om att glorifiera gangsterkultur och skeva värderingar. Men det som gör "GTA" till den ultimata syndabocken är faktumet att dessa spel lockar en väldigt ung publik. Spelen har visserligen 18-årsgräns, men trots detta vet vi att barn så unga som 10–11 år sitter och spelar dem. Är det lämpligt att barn i den åldern ska utföra uppdrag som går ut på att sälja droger, mörda prostituerade eller brutalt misshandla någon? Nope. Men jag tillhör också gruppen som kanske tycker att vissa moment i GTA-spelen inte är lämpliga för någon. Oavsett om man är 12 eller 32. 
 

"Postal 2"

 
Large 0ef85b2144d0a50e7e1e19958fc3d7eb postal2
 
"Postal 2" går egentligen ut på att utföra vardagliga sysslor som att gå till affären och handla mjölk, besöka kyrkan och fixa med bilen. Det låter ju ganska harmlöst (och extremt ointressant). I själva verket kan du faktiskt spela igenom hela "Postal 2" utan att begå en enda våldsam handling (men hur kul är det egentligen?). Spelet släpptes år 2003 och var en direkt uppföljare till det (nästan) lika våldsamma "Postal" från 1997. Detta spel ser kanske inte ut att vara särskilt mycket för världen, men våldet har ansetts vara så pass brutalt och överdrivet att det numera är bannat i hela 13 länder (Sverige inkluderat).
 
Vill du spränga någon i småbitar? Gör det! Kapa någons huvud med en häcksax? Absolut! Elda upp någon? Inga problem! Vill du använda en levande katt som ljuddämpare till din pistol? Inga problem! Allt går om du bara är dum nog. Det kanske inte är så svårt att förstå varför detta spel har förbjudits i så många länder?
 

"Bully"

 
 
Den unga grabben Jimmy Hopkins placeras på internatskolan Bullworth Academy - och blir snabbt en måltavla för mobbarna på skolan. I ett försök att undgå sina plågoandars knytnävar ställer Jimmy till med ett och annat sattyg på skolan, för att på så vis lyckas vinna sina skolkamraters respekt. Detta leder till att han hamnar i en del kniviga situationer och konflikter med både andra elever och lärare.  
 
Spelet "Bully" fick ta emot en hel del kritik långt innan det ens fanns tillgängligt på marknaden. Många antog att spelets främsta syfte var att glorifiera mobbing och våld bland minderåriga. Och när allmänheten fick veta att det var samma hjärnor som låg bakom "skandalspel" som “GTA” som nu jobbade på “Bully”, blev saker och ting knappast bättre. Vissa butiker i Sverige vägrade att sälja spelet när det väl hade släppts – och Brasilien valde att förbjuda spelet helt och hållet. Överdrivet? Lite grann kanske. 
 
Vilket/vilka spel anser du förtjänar en plats på denna lista? Kommentera gärna. 
| 19 juni 2021 15:00 |