Serie

Skribent

Thomas Linnaeus

27 december 2022 | 21:45

"The Witcher: Blood Origin" sågas av både kritiker och tittare

I prequelserien till "The Witcher" är Henry Cavill borta och vi får veta vad som hände 1200 år innan originalet. Dessväre håller inte "Blood Origin" måttet enligt väldigt många kritiker.
I dagarna utvidgade Netflix sitt “The Witcher”-universum med prequelserien “The Witcher: Blood Origin”. Här får vi en berättelse 1200 år innan Geralt (Henry Cavill) gjorde entré i världen. Dessvärre har Netflix nya produktion inte fått samma bemötande som originalserien.
 
I skrivande stund har “The Witcher: Blood Origin” 36/100 i betyg på Rotten Tomatoes från kritikerna, och 8/100 från tittarna. Ingen annan serie från streamingjätten har någonsin fått lika låga tittarbetyg.
 
Här nedan har vi samlat några citat från olika publikationer runtom världen:
 
Dan Jolin på Empire såg potentialen i serien, men skriver att “The Witcher: Blood Origin” misslyckas på samtliga punkter:
 
“Allt kunde ha blivit en “De sju samuraierna” med svärd och magi. Eller till och med “7 vågade livet”. Men med platta rolltolkningar, tarvlig VFX, scenografi som är snäppet mer tarvlig, skrattretande manus så känns det mer som “Kriget bortom stjärnorna” [en lågbudget kopia av “Star Wars”] möter “Hawk the Slayer” [brittisk lågbudgetfantasy från 80-talet]”.
 
The Verge tycker journalisten Andrew Webster att huvudpersonerna är intressanta, men att serien inte utvecklar deras karaktärer tillräckligt:
 
“Det är en intressant grupp - åtminstone tycker jag att de är intressanta, men “Blood Origin” gav mig aldrig tillräckligt med tid för att lära känna dem. Med så stora skådespelare känns fyra avsnitt alldeles för lite. Och det räknar inte ens karaktärerna utanför äventyrsfesten som hjälper till att forma berättelsen, som den mäktiga druiden Balor, en trivial berättarröst spelad av Minnie Driver, och andra gästspel”.
 
Bradley Russell på Total Film kritiserar serien för att berättelsens tempo är märklig:
 
“Det snabba tempot är “The Witcher: Blood Origins” värsta egenskap, vilket leder till att berättarrösten måste föra ihop berättelsen. Detta är klumpigt och fyllt av exposition, istället för djupare karaktärer och rik dialog. Resultatet blir att kärleksförklaringar, blodseder och svek är oförtjänta eftersom att serien vägrar lugna ner sig ner och istället kör igenom handlingen innan den når sin sista akt”.
 
Vi på MovieZine var inte heller helt överförtjusta av “The Witcher: Blood Origin”, och Jonatan Blomberg skriver i sin recension att serien:
 
“...får den sista säsongen av "Game of Thrones" att framstå nästan genialisk i sitt utförande. Nej, kort och gott, gör dig själv en tjänst och undvik "Blood Origin". Det här är en miniserie som bör föras in i något form av uppslagsverk som en utmålande förklaring över definitionen av hur något kan vara fullständigt bortkastad tid.”
 
 
Vad tycker du om "The Witcher: Blood Origin"?
| 27 december 2022 21:45 |