Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

30 april 2014 | 01:01

"The Wire"-skaparen vill göra serie om CIA

David Simon drömmer om att få berätta CIA:s historia i TV. Men tror inte att det någonsin kommer bli av.

Simon står bakom en TV-världens mest hyllade serier någonsin: HBO:s "The Wire". I fem säsonger fick han skildra knarkvärlden i Baltimore och dess inflytande på alla instanser i samhället. Den hette "I narkotikans spår" när den visades i SVT.

Men sitt goda renommé till trots lockade "The Wire" aldrig massorna och ignorerades helt av Emmy-juryn. Inte heller Simons nästa serie, "Treme", blev en tittarsuccé även om kritikerna gillade vad de såg. Därför är han nu övertygad om att hans drömprojekt - att få skildra den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s tillkomst och fortlevnad - aldrig kommer att få se dagens ljus.

- Jag har jobbat med den här idén i åtta eller nio år, sade Simon under en diskussionspanel på filmfestivalen i Tribeca, som Collider snappat upp.

- Men det skulle röra sig om över 70 års historieberättande, som måste filmas i tidstypiska miljöer och med tidstypiska kläder, och som dessutom måste spelas in runt om i världen och med massor av specialeffekter. Den första scenen utspelar sig exempelvis i ett krigshärjat Berlin direkt efter andra världskriget. Och HBO kommer tänka: "Alltså, det var okej när vi gav honom 20 miljoner dollar och han gjorde "The Wire" som ingen tittade på, men tror han vi är helt dumma i huvudet?"

- De tittar på saker som tänkbara intäkter och betydelsen av nedladdningar och BitTorrent. Det kan vara så att den här gyllene TV-åldern är på väg mot sitt slut eftersom det alltmer tänks som det görs i filmstudiorna. "Kan vi få James Franco? Om vi får James Franco kan du få göra serien".

Vad säger ni? Borde HBO låta Simon få sin dröm uppfylld? Låter inte en Simon-signerad CIA-serie som TV-guld? Och på tal om guld, tror ni han har rätt i att TV:s guldålder kan vara hotad av att "alla" kräver kända namn och säkra kort? Kommentera nedan!

| 30 april 2014 01:01 |