BIOTOPPEN

Skribent

Alexander Kardelo

28 augusti 2017 | 13:00

"The Square" in som etta på biotoppen

Fler såg Ruben Östlunds hyllade dramakomedi än Tom Cruises nya actionrulle i helgen.
Biodistributören TriArt gläds idag åt sin första bioetta någonsin. Efter premiärhelgen står det klart att Ruben Östlunds "The Square" är den mest sedda filmen just nu på svenska biodukar. Claes Bang, Elisabeth Moss och Dominic West har huvudrollerna.
 
21 796 biobesökare var nyfikna på den skruvade dramakomedin, som förra veckan valdes till Sveriges Oscarsbidrag. Det är ungefär 2000 fler sålda biobiljetter än tvåan "American Made", den verklighetsbaserade actionthrillern med Tom Cruise.
 
- En film om en ruta, som skall påminna oss om ansvar och tillit, säljer fler biljetter än en Tom Cruise-rulle. Är inte det ganska vackert?, kommenterar Ruben Östlund.
 
"The Square" verkar gå hem hos både kritiker och publik, MovieZines användare har gett filmen 3,7 av 5 i snittbetyg.
 
Biohelgen i USA blev däremot en deprimerande historia. BoxOfficeMojo rapporterar om den värsta biohelgen på 15 år. De tolv mest sedda filmerna lyckades inte ens dra in 50 miljoner dollar ihop. Etta för andra helgen i rad är komedin "The Hitman's Bodyguard" med Ryan Reynolds och Samuel L. Jackson. 
 
Nu till helgen blir det äntligen svensk premiär för Pixars "Bilar 3", som gick upp i Staterna i början av sommaren och lär ta ledningen på biotoppen
| 28 augusti 2017 13:00 |