Serie

Skribent

Robin Andersson

1 maj 2019 | 09:00

Premiär för "The Society" - beroendeframkallande tonårsdrama med en twist

Ungefär som "Flugornas herre", fast med mer sprit och sex. Snart släpps “The Society” på Netflix, och vi har sett 3 avsnitt.
Om det är någon genre vi har överflöd av i serieväg så är det tonårsdraman. Allt som behövs är ett gäng tonåringar med olika personligheter, lite alkohol, kärlek och en massa svek. Det får gärna vara en liten twist som ger serien sin egna personlighet också. Vad sägs om tonårsdrama i en musikklubb i skolan? Eller tonårsdrama med vampyrer? Eller kanske i en skola med magi?

I “The Society” har man valt att para ihop genren med science fiction. Här får vi följa ungdomar som åker på en skolresa, återvänder, och inser att staden känns lite tommare än vanligt. De provar att ringa sina föräldrar för att be om skjuts hem, men ingen svarar. Faktum är att ingen människa verkar befinna sig i staden överhuvudtaget. Och vägarna ut är blockerade.
 
 
Serien övergår till att bli en alternativ form av “Flugornas herre” och det är långt ifrån kontrollerat eller hoppfullt. Snabbt infattar sig plundring i stadens affärer och folk blir allt mer deprimerade på grund av förvirringen och avsaknaden av sina föräldrar. Men för att fortsätta leva sitt liv, måste de göra något åt saken och skapa ordning och reda. Och de måste göra det tillsammans.

På ytan verkar serien inte vara särskilt annorlunda från andra liknande tonårsserier. Men med twisten att de verkar vara ensamma i världen, förändras allt. De måste starta om samhället på nytt. Vissa väljer att vända sig till Gud, vissa vill ha demokrati och schemalagda jobb, samtidigt som andra är rädda att förlora lyxen de ärvt från sina föräldrar. Serien gör ett väldigt bra jobb att skildra alla dessa karaktärer och deras motivationer. Man funderar konstant på vad man själv hade gjort i samma situation, vem av invånarna man hade varit som. Och hela tiden hoppar man mellan vem av karaktärerna man “hejar” på.

Något jag gillar är att man lägger mer fokus på att ge karaktärerna tyngd och personlighet istället för att fokusera på mysteriumet. Nu har jag förvisso bara sett tre av tio avsnitt, men ofta fokuserar manusförfattare mer på mysteriet och mindre på karaktärerna, vilket gör att man inte blir intresserad att fortsätta titta. Så verkar fallet inte vara här. Jag vill se mer, jag vill se vilka beslut som tas, och jag vill se om de kan lyckas leva tillsammans eller om anarkin kommer att ta överhanden.
 
 
 
Om du är i behov av en beroendeframkallande tonårsserie så behöver du inte vänta länge. “The Society” har premiär 10 maj.
| 1 maj 2019 09:00 |