The Society 2019

Drama
USA
53 MIN
The Society poster

Synopsis

Tonåringar formar allianser och försöker överleva i en värld där deras föräldrar har försvunnit.
Ditt betyg
3.6 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
What Happened
2019-05-11
02
Our Town
2019-05-11
03
Childhood's End
2019-05-11
04
Drop by Drop
2019-05-11
05
Putting on the Clothes
2019-05-11
06
Like a F-ing God or Something
2019-05-11
07
Allie's Rules
2019-05-11
08
Poison
2019-05-11
09
New Names
2019-05-11
10
How It Happens
2019-05-11

Recensent

Robin Andersson

14 maj 2019 | 18:00

Beroendeframkallande och perfekt klyschigt

Hur reagerar ett gäng skolungdomar när alla vuxna försvinner från deras hemstad? Vi får följa dem genom anarki, domstolar och brutna allianser i en fängslande, modern version av “Flugornas herre”.
“The Society” börjar som de flesta tonårsserierna. Allie är kär i Will, men Will är kär i Kelly som är ihop med douchebagen Harry. Du hittar alla klassiska highschool-karaktärer, allt från den nördiga läkarstudenten till de hunkiga grabbarna som lever för amerikansk fotboll. De lever helt vanliga liv, alla med sina olika bakgrunder och problem, men de flesta trivs tillsammans med sina vänner och familjer. Twisten kommer när de ska åka på en campingresa, och när de kommer hem igen, är alla föräldrar och övriga vuxna borta. Och staden är förseglad av en till synes oändlig skog.

Serien övergår till en form av “Flugornas herre” där kaos snart bryter ut. Vissa är obotligt deprimerade för att deras föräldrar är borta, vissa lever livet i den här avsaknaden av regler och överordnade, och andra försöker skapa ordning i denna nya värld av kaos.

De får lära sig att bygga upp allt från grunden. Plötsligt är det ingen som tar undan soporna, lagar ens mat, eller ens bestämmer vilka lagar som gäller. Det är spännande att följa dessa relativt bortskämda tonåringar försöka få ihop ett fungerande samhälle med allt från rättegångar till thanksgiving-middagar. Och allt detta samtidigt som man funderar på var man är och hur man kom hit.

“The Society” är en sån där serie man inte riktigt kan sluta titta på. Jag sugs direkt in i deras värld och behöver veta hur de ska lösa problemen som kommer upp. Den stora anledningen till att jag behöver se mer är karaktärerna. Det är en mångsidig skara tonåringar vi får följa, där alla har sina egna personligheter, och sina egna viljor. Den makten man hade tidigare i skolan gäller inte längre, och det är spännande att följa hur tidigare “kungar” hanterar förlusten av det som gjorde en populär. Plötsligt betyder ens Porsche eller ens bankkonto ingenting längre.

Men precis som med andra ungdomsdraman så kan man lätt glömma att karaktärerna är unga och inte alltid har de bästa svaren. I den andra halvan av serien tas en hel del tveksamma beslut som känns lite som att de kommer från ingenstans. Allianser vänder tvärt och folk känns lite för... spontana i sina beslut. Dessa snabba vändningar gör tyvärr att det inte riktigt känns som att vi får en värdig avslutning på karaktärernas utveckling. Men vissa karaktärer får dock helt klockrena resor som är en fröjd att följa.

En av mina favoriter är Toby Wallace som spelar känslokalla Campbell, som lever för att manipulera andra människor. Han stjäl nästan varje scen han är i, och jag misstänker att Wallace har en stor karriär framför sig.

Förutom karaktärsdjupen gillar jag hur lite man faktiskt får veta om mysteriet kring den öde staden. Befinner de sig i en annan dimension? Är de på en annan planet? Är de ens i samma stad som förut? Ungdomarna utser en kommitté som forskar kring vad det kan ha varit som skapade den här verkligheten. De kommer fram till några slutsatser, men mysteriet hålls hela tiden spännande eftersom vi får veta en liten ledtråd i taget. Det blir en kul gissningslek under hela säsongen.

I slutändan är “The Society” helt klart en sevärd serie. Speciellt om du gillar liknande serier som till exempel “Under the Dome” eller “The 100”. Karaktärerna är intressanta, dynamiken mellan dem blir aldrig tråkig och det finns sådär lagom med cliffhangers att du gärna låter Netflix guida dig vidare till nästa avsnitt.
| 14 maj 2019 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Premissen är såpass bra att detta rent potentialmässigt hade kunnat bli en ny Lost. Men manus, regi och skådespelarval samt bristen på vision rent bildmässigt gör detta betydligt mer slätstruket. Men älskar själva iden.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu