Serie

Skribent

Alexander Kardelo

2 maj 2018 | 15:15

”The Simpsons” skapare svarar på kritiken om Apu

”Folk älskar att låtsas vara kränkta”, säger Matt Groening.
Animerade långköraren ”The Simpsons” har rullat i tv i snart 30 år. Men först på sistone har det börjat storma kring Apu Nahasapeemapetilon, den indiske snabbköpsägaren. En del menar att karaktären är en farlig stereotyp.

Debatten började med tv-dokumentären ”The Problem With Apu”. I filmen från 2017 ville komikern Hari Kondabolu ta itu med hur västerländsk kultur skildrar sydostasiater. Efteråt twittrade "The Simpsons" showrunner Al Jean att han "ska försöka hitta det populära och rätta svaret".

Även seriens skapare Matt Groening tar kritiken med ro:

- Jag är stolt över vad vi gör i serien. Och jag tror att vi lever i en tid och kultur då folk älskar att låtsas vara förolämpade, säger han i en ny intervju.
 
 
I ett avsnitt från april i år hånade "The Simpsons" sina kritiker ytterligare. En scen visade hur Marge och dottern Lisa diskutera en barnbok, med stereotypiska karaktärer. Marge inser att boken är mer rasistisk än hon kom ihåg. Lisa svarar: "Något som kom för flera årtionden sen och hyllades, är nu politiskt inkorrekt. Vad ska man göra?"
 
Hank Azaria, skådespelaren bakom Apu, har dock sagt att han gärna lämnar karaktären bakom sig:

- Jag hoppas verkligen att det är vad ”The Simpsons” gör. Det verkar vettigt och det känns för mig som rätt sak att göra.

Vad tycker du: är Apu en förlegad stereotyp eller borde han få vara kvar i serien? Kommentera nedan.
| 2 maj 2018 15:15 |