Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

17 februari 2024 | 11:00

John Malkovich till MovieZine: "Därför ser jag inte på mina egna filmer"

MovieZine snackar med John Malkovich om nya tv-serien "The New Look" samt faktumet att det har gått 25 år sedan premiären av "I huvudet på John Malkovich".
I veckan har den nya tv-serien "The New Look" haft premiär hos Apple TV+, en serie vår recensent hyllade som "ett fascinerande och engagerande stycke historia som berättas i skildringen av modeikonerna Christian Dior och Coco Chanels upplevelser under andra världskriget". 
 
Huvudrollen som Christian Dior spelas av Ben Mendelsohn, som tidigare även hade en roll i "The New Look"-skaparens hyllade Netflix-serie "Bloodline". Om du gillade den serien men känner dig sugen på att få se hur Dior påverkades av nazisternas ockupation av Paris, så kommer du garanterat att älska "The New Look". Seriens skapare berättade dessutom för MovieZine att man hoppas få göra fler säsonger framöver.
 
Inför premiären fick MovieZine även chansen att snacka med John Malkovich, som spelar Diors chef i den verklighetsbaserade serien. Under vårt samtal hinner vi prata om både "The New Look" samt faktumet att långfilmen "I huvudet på John Malkovich" fyller 25 år i år, ett faktum som fick Malkovich att öppna upp mer i detalj kring varför han aldrig vill se om sina filmer eller tv-serier efter att inspelningarna är klara:
 
 
 
Jag får väl börja med att säga att jag verkligen inte hade en aning om berättelserna vi får ta del av i "The New Look", även fast jag så klart kände igen många av namnen. Hur var det för dig, hade du någon koll på Christian Dior och Coco Chanel och vad de gick igenom under det andra världskriget?
 
- Jag hade ingen aning heller. Jag hade hört några smågrejer om Coco Chanel och att det kunde ha funnits något samröre med vissa nazisterna där, men jag kunde verkligen inga detaljer alls. 
 
- När det gällde Dior så hade jag ingen aning över huvud taget om hans privatliv, utan jag kände enbart till båda dessa modeskapare genom deras verk. Precis som med Balenciaga. Men ingenting om liven dessa modeskapare levde utanför sina arbeten. 
 

"Hade inte ens hört hans namn"

 
Ben Mendelsohn och John Malkovich i "The New Look". 
 
Då förstår jag att även din egen karaktär Lucien Lelong var ny för dig. 
 
- Helt ny. Jag hade inte ens hört hans namn och verkligen inte att han hade haft så många framstående franska modeskapare anställda hos sig. 

Han beskrivs ju lite hårt av andra modeskapare under den här tiden, men med facit i hand så verkar han ju om inte annat ha varit en grym talangscout. 
 
- Verkligen. Och inte bara som scout utan han var även duktig på att få dessa modeskapare att anstränga sig ännu hårdare och bredda sina kunskaper. Han ansågs ju inte vara duktig alls på skapandet i sig. Men han hade ett bra öga för det ändå. 
 
- Jag vet inte om du har sett den själv, men jag kan verkligen rekommendera dokumentärfilmen "Valentino: The Last Emperor". Det är en fantastisk film. Den visar verkligen upp hur den motsvarande Lucien Lelong-figuren i Valentinos liv, påverkade honom på många sätt. Och hur mycket av hans framgång som även kom från den här andra personen bakom kulisserna så att säga. 
 

"Har inte sett en enda ruta ur filmen sedan dess"

 
John Malkovich i "I huvudet på John Malkovich" från 1999. 
 
Från ett konstverk till ett annat. "I huvudet på John Malkovich" fyller 25 år i år, hur tycker du att det har varit att fortsätta vara John Malkovich i 25 år till?
 
- Oväntat, men helt okej. Jag trodde aldrig att jag skulle bli 70 år gammal - och att jag dessutom fortfarande skulle få hålla på med det jag gör idag. Något som jag verkligen gillar. Det är nästan svindlande att tänka tillbaka på det, att det har gått 25 år redan.
 
Den är fortfarande lika bra och aktuell nu dessutom, jag såg faktiskt om den häromdagen inför vårt samtal här idag. 
 
- Vad kul att höra! Jag har faktiskt bara sett den en enda gång, vilket var under filmfestivalen i Venedig. Det måste väl ha varit där omkring år 2000 antar jag. Och jag har inte sett en enda ruta ur filmen sedan dess. 
 
Är det ett aktivt val från din sida? Jag menar, brukar du försöka hålla dig borta från dina egna filmer efter premiären?
 
- Ja, oftast. Eller kanske inte ett aktivt val egentligen. Om en regissör vill att jag ska titta på något så gör jag givetvis det. Men om det bara är för att titta på något, för sakens skull, så skulle det aldrig falla mig in. I grunden så ser jag mig mer som en teaterskådespelare, där uppträder jag med glädje om och och igen, kväll efter kväll. Ibland under flera års tid till och med. 
 
- En film eller tv-serie däremot, där är uppträdandet slut den dag inspelningarna är klara. Då finns det inget för mig att återvända till eller försöka slipa vidare på. Det går inte att förändra något, det går inte att utveckla något... utan det är vad det är. 
 
- Till skillnad från i teatervärlden där jag spenderat mest tid under min karriär. Där utvecklas och förändras rollen organiskt varje gång jag kliver ut på scenen igen. Det finns därför inte samma pepp över att titta på något jag redan spelat in, för det finns inget där för mig att göra. Det är gjort. 
 
- Vi renoverade ett badrum här hemma i vårt hus. Och om jag får säga det själv, så är det ett rätt imponerande badrum där nu. Men min fru frågade mig några månader efter det var klart varför jag fortsatte använda vårt lilla badrum med en liten dusch i hörnet, "varför använder du aldrig det nya"? Och jag svarade bara, "för att det är klart". Och jag förstod inte ens vad hon menade med sin fråga. Det fanns inget nytt för mig att göra där inne, allt var klart. Det är dött nu. 
 
- Och, det här är kanske viktigt att poängtera. Jag menar ingenting av det här på ett kritiskt sätt alls. Även fast det kanske låter så... 
 
Det är helt enkelt bara varför du inte känner att det finns något behov av att återvända till projekten efteråt, även fast själva skapandet av filmerna och tv-serierna i sig har varit lika givande som teatern. Fram tills att regissören ropar att "nu har vi allt vi behöver" - och då är du redo för nästa projekt istället? Tolkar jag dig rätt?

- Ja, precis så. Jag älskar processen av skapandet, var det än sker. Men sedan finns det ingenting i mig som vill återvända till det efteråt genom att se på filmerna eller serierna igen. 
 
 
Det tre första avsnitten av "The New Look" finns nu tillgängliga hos Apple TV+, den första säsongen kommer att bestå av totalt tio avsnitt. 
 
 
Kommer du att ge "The New Look" en chans? Hur länge sen var det du såg "I huvudet på John Malkovich" senast? Kommentera gärna nedan!
| 17 februari 2024 11:00 |