Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 juni 2017 | 16:30

”The Mask” skulle ha blivit en skräckfilm

Jim Carrey-komedin var egentligen planerad som en rysare i ”Terror på Elm Street”-anda, avslöjar regissören.
”The Mask” från 1994 var en av de galna komedierna som rivstartade Jim Carreys karriär. Men filmen kunde ha sett rätt annorlunda ut om New Line Cinema fick som de ville.

Efter framgångarna med ”Terror på Elm Street”-filmerna sökte de efter en ny skräckfilm i samma anda, och fastnade för serietidningen ”The Mask”. Man anlitade till och med regissören Chuck Russell, som stod bakom ”Terror på Elm Street 3”. Men han var inte sugen på att upprepa sig.

- Det är ett bra exempel på hur man verkligen får slåss för sin vision. Vi ändrade den från skräck till komedi. Den skulle egentligen ha blivit en skräckfilm, så det blev en riktig kamp, säger Russell i en ny intervju.
 
 
I originalversionen skulle karaktären Stanley Ipkiss ta på sig den mystiska masken och börja döda folk samtidigt som han droppar oneliners.

- Jag hade läst serietidningen och jag kände att det blev för likt Freddy Krueger (…) De har sen dess gjort om serierna så att de liknar min film, men originalen var riktigt coola, mörka och skrämmande, berättar regissören.

Med en mer humoristisk ton, Oscarsnominerade effekter och perfekt casting av Jim Carrey i huvudrollen, blev ”The Mask” en av 1994 års stora biosuccéer. Carrey hade ännu inte gjort sin genombrottsfilm ”Ace Ventura” så det blev en riktig lyckoträff för regissören.

Kan ni tänka er att Matthew Broderick eller Nicolas Cage skulle ha fått huvudrollen, om Jim Carrey tackade nej?
| 7 juni 2017 16:30 |