Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 november 2023 | 08:50

”The Marvels”-regissören svarar på woke-kritiken

Nia DaCosta väljer att inte bry sig om haters.
Marvel-tåget tuffar på i full fart med 33:e långfilmen ute på bio. Samtidigt visar biosiffrorna på ett lågt intresse för ”The Marvels”, som gjorde en riktigt svag premiärhelg. Det har redan väckt liv i en del troll som ropar ”go woke, go broke” över halva internet... som det oftast blir när en Disney-producerad film sätter färgade kvinnor i fokus.
 
Men regissören Nia DaCosta vägrar lyssna på puckade kommentarer. I en intervju med Variety delger hon sina tankar om ”toxic fandom”.
 
- Det finns områden dit man går för att man tänker att ”jag är ett superfan”. Jag vill existera i ett rum av bara beundran - vilket inkluderar civiliserad kritik, förklarar hon.
 
- Sedan finns det områden som är riktigt osunda och våldsamma och rasistiska - och sexistiska och homofobiska och alla dessa hemska saker. Och jag väljer att se den ljusa sidan. Det är den delen av fandom som jag är mest attraherad av.
 
 
Superhjälten Captain Marvel har förföljts av tråkig kritik redan innan hennes första film släpptes 2019. I trailern till den nya filmen hördes låten ”Intergalactic” av Beastie Boys, vilket kunde ha tolkats som ett långfinger till alla haters - speciellt textraden ”Well, now, don’t you tell me to smile”. Men regissören Nia DaCosta vill inte ta åt sig äran för den detaljen:
 
- Jag insåg inte att den raden fanns med i låten. Jag kan inte säga att det var uttänkt av mig, trist att göra er besvikna, säger hon.
 
 
| 14 november 2023 08:50 |