Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

12 november 2023 | 08:00

Nytt bottenrekord: Marvel kan få sin sämsta öppningshelg någonsin

Med bioaktuella "The Marvels" riskerar Marvel att slå ett riktigt tråkigt rekord. Men vad beror det på?
Nu i veckan hade den 33 filmen i Marvels cinematiska universum premiär, och The A.V. Club rapporterar om att det inte är till sången av alltför glada siffror. Om inte "The Marvels" plockar upp en hyfsad söndagspublik, kan den gå om "The Incriedible Hulk" och första "Ant-Man" som MCU-filmen med sämsta öppningshelgen någonsin.
 
"The Marvels" är uppföljaren till  2019 års "Captain Marvel", en film som spelade in över tio miljarder svenska kronor världen över - trots att den redan innan premiären kantades av orättvis kritik mot huvudrollsinnehavaren Brie Larson. Det har florerat negativt snack även kring uppföljaren, men den här gången ser det ut som om försäljningssiffrorna kommer matcha.
 
Vad beror det på? Förhandssnacket skvallrade visserligen om en svag film, men det är har som sagt var inte alltid hindrat folk från att dra sig till bioograferna. Snarare är det antingen ett fall av superhjälteutmattning, vilket inte är så konstigt när vi nu är uppe i runt 40 filmer och tv-serier i samma franchise, eller så är filmen ett offer för den begränsade marknadsföringen till följd av årets Hollywoodstrejk. Eller så är det en kombination.
 
För även om mottagandet har varit ljumt, framför allt från kritiker, är det ont om rena sågningar. Och publiken har varit klart mer positiv. På Rotten Tomatoes sitter "The Marvels" för tillfället med 62 procents fräschör bland kritikerna (vilket är klart godkänt) och 84% hos publiken.
 
Vi ska förtydliga att det här är siffror från USA, så det finns alltid ett hopp om ljusning när de internatonella börjar rulla in.
 
I den här uppföljaren möter vi Captain Marvel, Carol Danvers, återigen spelad av Brie Larson. Hennes vägar korsas med Monica Rambeau (Teyonah Parris) från "WandaVision" och Kamala Khan (Iman Vellani) från "Ms. Marvel". Tillsammans åker de ut i rymden för att rädda universum från MCUs senaste hot. Och i samma bilda bilda sitt eget lilla superhjälteteam.
 
Om du vill hjälpa till att bättra på "The Marvels" siffror, så går den för fullt på svenska biografer.
 
 
| 12 november 2023 08:00 |