Film

Skribent

Alexander Dunerfors

9 februari 2016 | 21:00

”The Martian”-författaren avslöjar detaljen du missade

Det mesta i filmen kan hända på riktigt, utom…
Nej, Mark Watneys öde i ”The Martian” är totalt osannolikt. Det borde visserligen gå att odla potatis, göra sitt egna vatten och få kontakt med Jorden - allt det där som Matt Damons astronaut tvingas gå igenom för att överleva. Men han borde aldrig ha hamnat i sådan knipa i första taget. 

Av alla verklighetstrogna detaljer i filmen finns en liten lögn för dramatisk effekt - nämligen sandstormen som orsakar allt.

Andy Weir, som skrev boken ”Ensam på Mars”, berättar för MovieZine:

- Sandstormen i början är något som aldrig skulle kunna hända på Mars. Det finns sandstormar, men Mars har en så tunn atmosfär att sandstormarna inte är så starka. En sandstorm på 150 kilometer i timmen på Mars känns som en vindpust på 1 kilometer i timmen på Jorden. Det skulle inte göra någon skada. 

- Det var en medveten justering jag gjorde för den här historien. Och på den tiden visste ingen om det. Men nu vet alla det, säger Weir med ett skratt.

I övrigt lovar författaren att de flesta situationer - och Mark Watneys mycket kreativa lösningar - bygger på omfattande research.

- Historien kom till mig när jag satt och funderade: hur skulle ett bemannat Mars-uppdrag se ut? Hur skulle vi få människor till Mars, hålla dem levande, och få hem dem? Naturligtvis måste man räkna med motgångar och allting som kan gå fel. Vad gör de om något går sönder? Hur ser vi till att besättningen inte dör? Det skulle bli en intressant story, tyckte jag, så jag skapade Mark och utsatte honom för precis allt som kan gå fel.


I veckan släpptes ”The Martian” på Blu-ray, DVD och digitalt. Här kan du läsa hela intervjun med Andy Weir.
| 9 februari 2016 21:00 |