Film

Skribent

Alexander Dunerfors

9 januari 2016 | 11:00

"The Force Awakens" - en ripoff? J.J. Abrams svarar ja

"Det var naturligtvis väldigt avsiktligt av oss."
Det är nu snart en månad sedan ”Star Wars: The Force Awakens” landade på bio. Den sjunde delen i sagan är redan en av tidernas mest framgångsrika filmer, och - av MovieZine-läsarnas betyg att döma - en av de absolut bästa filmerna i ”Star Wars”-serien. 

Men en succé kommer sällan utan kritik, och många fans har anklagat filmen för att vara en kopia på George Lucas ”Stjärnornas krig” från 1977. En ensam hjälte i öknen som rycks iväg på ett stort äventyr, och en maskklädd galaxskurk som spränger planeter med sin Dödsstjärna - känns det bekant?

Det är också meningen, säger regissören J.J. Abrams i en ny podcast hos Hollywood Reporter. Avsikten var att ”gå tillbaka för att kunna gå framåt”, som han uttrycker det.

- Det var naturligtvis väldigt avsiktligt av oss, att återvända på sätt och vis, för att kunna ta historien framåt. Den här genren, George Lucas skapelse som är ”Star Wars”, är en kombination av många saker. Originalfilmen är ju en klassisk och beprövad struktur, inspirerad av allt som George älskade: från ”Flash Gordon” till Kurosawa, till westernfilm. Alla dessa element var med och skapade ”Stjärnornas krig”.


J.J. Abrams med manusförfattaren Lawrence Kasdan.

- Jag kan förstå varför någon skulle säga: ”Den är ju en total ripoff!” Historien upprepar sig och det var vår avsikt. Men den ensamma hjälten, hennes krafter, skurkarna och deras vapen som förstörs i slutet - det är grundstenar som egentligen är de minst viktiga delarna av filmen.

J.J. Abrams berättar att det viktiga för honom var att presentera nya karaktärer som skulle bära trilogin framåt. Filmens bekanta teman behövdes för att lämna plats åt det nya.

- Den här filmen behövde ta några steg tillbaka, troligen mer än vad de kommande filmerna gör, för att introducera den här unga kvinnan som är en karaktär vi inte sett förut, med en historia vi inte sett förut. Hon möter den första stromtroopern som vi någonsin har lärt känna som en mänsklig varelse, och de ger sig ut på ett helt nytt äventyr (…) ”Star Wars” har alltid varit en välbekant story, men inte på det sättet som vi berättar den.

Ripoff eller ej, det verkar som att Rian Johnson har en spännande grund att stå på när han nu börjar inspelningen av ”Episod VIII”. Rey (Daisy Ridley) har upptäckt The Force, Luke Skywalker (Mark Hamill) är tillbaka, och Kylo Ren (Adam Driver) är redan en skurk vi älskar och vill se mer av. Och skulle uppföljaren visa sig bli en ripoff på ”Rymdimperiet slår tillbaka”… så är det kanske inte världens sämsta grej heller.

Det här vill vi se i "Star Wars: Episod VIII":


Vad tycker ni om jämförelsen mellan ”Stjärnornas krig” från 1977 och ”The Force Awakens”? Hade J.J. tillräckligt med egna idéer i sin film? Lämna en kommentar ni-vet-var.
| 9 januari 2016 11:00 |