Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 augusti 2023 | 10:00

Basket möter anime i ny japansk succéfilm - nu släpps den i Sverige!

Högsta betyg från kritikerna på Rotten Tomatoes! "The First Slam Dunk" verkar vara en riktig... tja, slam dunk.
Många filmer som inte kommer från Hollywood flyger lätt under radarn när de väl hittar till Sverige. Men nu är det dags att uppmärksamma asiatiska "The First Slam Dunk", en manga-adaption som får skyhöga betyg av både kritiker och publik. Med start idag kan du se den på svenska biodukar!
 
Gillar man anime såväl som sportfilm låter detta som ett måste. "Slam Dunk" gavs först ut som en mangaserie med start 1990 innan den fick sällskap av en animerad tv-serie.
 
 

Mangaseriens skapare regisserar

 
Under 90-talet var detta en av de största manga-titlarna vid sidan av "Dragon Ball", skriver Screen Rant. Att skaparen Takehiko Inoue både skrivit och regisserat filmen, 27 år efter anime-seriens slut, lär glädja många fans.
 
Om du inte redan är bekant med Shohoku High och deras basketlag så verkar filmen vara en bra inkörsport, då den lägger fokus på andra karaktärer än i manga-förlagan och animeserien. Handlingen i filmen följer 17-årige Ryota som kämpar när han ska gå i sin döde bros fotspår och försöka bli basketstjärna.
 
"The First Slam Dunk" har redan gjort stor succé i hemlandet Japan. Där har den spelat in över 15 miljoner yen (som den 14:e filmen någonsin). Och nu börjar den rulla ut i världen - idag håller Filmstaden i smygpremiärer av "The First Slam Dunk" i flera städer, innan den officiella premiären på fredag.
 
 

Toppbetyg på Rotten Tomatoes: "En fantastisk basketfilm"

 
Att "The First Slam Dunk" har fångat kritikernas hjärtan råder det ingen tvekan om. Av 28 recensioner som hittills samlats på Rotten Tomatoes är 100% positiva.
 
"En fantastisk basketfilm, för den förstår vad som är så fantastiskt med basket" skriver New York Times.
 
"Det är en perfekt introduktion till "Slam Dunk" och ett perfekt avslut på animeserier. Filmen gör intressanta val som att allt kretsar kring ett enda, enormt viktigt spel", berättar IGN.
 
"Bland de mest spännande och ovanliga basketfilmer som någonsin gjorts", tycker IndieWire.
 
 
Publikens betyg ligger på skyhöga 98%. Och på IMDb är snittbetyget imponerande 8,4. Filmen är på god väg att bli en av tidernas mest framgångsrika animéfilmer, och verkar vara ett äkta kärleksbrev till basket. Kommer du ta chansen att se den på bio?
| 7 augusti 2023 10:00 |