Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 september 2023 | 13:55

Hjälten vi behöver i höst: "The Dark Knight" kommer tillbaka på bio

Är Christopher Nolans uppföljare till "Batman Begins" fortfarande oöverträffad i genren? Se om den på bio och avgör själv.
Året var 2008 när Nolan släppte sin hett efterlängtade uppföljare till "Batman Begins". Tre år tidigare hade han introducerat Christian Bale i rollen som Gothams maskerade hämnare i en mörk reboot - "Batman Begins" - och den här gången hade han ett riktigt ess i rockärmen - eller rättare sagt, en Joker.
 
Succén var omedelbar. Heath Ledger, som dessvärre gick bort några månader innan premiären bara 28 år gammal, hyllades till skyarna för sitt porträtt av den anarkistiske storskurken.
 
"The Dark Knight" har sedan dess gått till filmhistorien som en av tidernas bästa superhjältefilmer, om inte den allra bästa. Här finns också en svåröverträffad skildring av en motvillig hjälte som behöver ta omöjliga beslut och konsekvenser för att rädda sin stad och sina nära och kära.
 
"Man kan inte annat än kapitulera för den benhårda konsekvens som Nolan behandlar sitt material – i hans främsta fokus är det psykologiska spelet och de moraliska konsekvenserna av maktpolitik och personlig moral" skrev MovieZines recensent inför premiären.
 
 
Femton år senare får vi en ny chans att se "The Dark Knight" på stor duk. Tack, Filmstaden! Lördagen 16 september visas den som en del av biokedjans Klassiker-visningar i flera städer runt om i landet.
 
Bland andra klassiker på bio denna höst finns fem animerade Disney-favoriter, bland annat "Bambi" och "Lejonkungen". Under hösten kommer också första "The Hunger Games" med Jennifer Lawrence tillbaka i repris.
| 6 september 2023 13:55 |