Serie

Skribent

Alexander Kardelo

28 november 2022 | 13:00

"The Crown"-stjärnan hoppas på könsneutrala priser

Emma Corrin har tidigare vunnit Golden Globe i kategorin Bästa skådespelerskan. Själv identifierar hen sig som icke-binär.
Är det dags att införa fler könlösa priskategorier? Det anser skådespelaren Emma Corrin, känd som Diana i tv-serien "The Crowns" fjärde säsong och aktuell med dramat "My Policeman".
 
Film- och tv-galor som Golden Globes, Emmys och Oscars delar fortfarande ut pris för "bästa manliga" och "bästa kvinnliga" prestationer. Men det är inte alla som känner sig hemma i de binära facken, och Corrin som föredrar pronomen "they/them" anser att det är dags att förändra och modernisera galorna.
 
- Jag hoppas på en framtid där det blir verklighet. Jag tycker inte att kategorierna är tillräckligt inkluderande idag. Det handlar om att alla ska känna sig sedda och representerade. För mig som ickebinär har det känts svårbegripligt att bli nominerad i kategorin för kvinnor, säger skådisen till BBC News och fortsätter:
 
- Varför måste vi skilja på om du blivit nominerad för en kvinnlig roll eller en manlig roll?
 
Nu hoppas Emma Corrin att de stora prisgalorna ska våga förnya sig, och att det i sin tur ska öppna upp för mer mångfald i själva manusen, med fler roller för ickebinära, queer- och transpersoner. På senare år har bland annat filmfestivalerna i Berlin och Locarno ändrat om sina skådispriser till att bli könsneutrala.
 
Corrin är närmast aktuell med en huvudroll i filmen "Lady Chatterleys älskare", som släpps på Netflix den 2 december.
| 28 november 2022 13:00 |