Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

24 maj 2022 | 23:15

"The Acolyte" kommer att utspela sig 100 år före Star Wars-filmerna

Den kommande Star Wars-serien kommer för första gången ta oss tillbaka till en tid helt utan Skywalkers och långt före det mörka hotet var ett faktiskt hot.
Vanity Fair har under en lång intervju med Leslye Headland ("Russian Doll"), skaparen bakom den kommande Star Wars-serien "The Acolyte", lyckats gräva fram vad tanken med den kommande serien verkar vara.
 
Vi har tidigare rapporterat om hur Disney själva beskrivit den kommande serien som en mystisk thriller som tar med oss till en mörk, hemlighetsfull galax långt tillbaka i tiden, under High Republic-erans sista dagar. I Star Wars-sammanhang är en acolyte en individ med speciella krafter, som söker lärdomar hos de mer erfarna Sithlorderna.
 
Leslye Headland.
 
Headland beskrivs själv som en riktig Star Wars-nörd, som började sitt eget skrivande med att skriva Star Wars-fanfiction och har bättre koll än de flesta hos Lucasfilm på allt Star Wars-material i form av böcker, serietidningar och andra typer av berättelser - som i nuläget inte räknas in till det officiella Star Wars-universumet. Och ända sedan hon såg "Star Wars: Episod I - Det mörka hotet" har hon undrat hur och varför det mörka hotet ens kunde och behövde växa fram.
 
- Jag skulle nog beskriva the High Republic, och specifikt där min serie utspelar sig, kring ungefär 100 år före "Star Wars: Episode 1 - Det mörka hotet". Så, de allra flesta av karaktärerna i den har inte ens fötts än. Frågan jag ställde mig medan jag såg den var, "okej, hur kommer det sig att vi hamnade just där?". Hur kommer vi till en punkt där en Sithlord kan infiltrera senaten helt utan att någon jedi märker något? Vad var det som gick fel? Vilka olika scenerier ledde oss fram till det ögonblicket?, förklarar Headland under intervjun. 
 
Amandla Stenberg ryktas vara klar för huvudrollen i "The Acolyte".
 
Hon poängterar även att Star Wars utspelar sig i en galax för länge, länge sedan. Och att när vi först introducerades för "Stjärnornas krig" (1977) så var det en galax i förfall vi fick följa. I prequeltrilogin ser allt lite nyare, fräschare och nästan mer högteknologiskt ut - trots att det utspelar sig ännu längre tillbaka i tiden. När vi nu backar bandet ytterligare 100 år kommer miljöerna fortsätta att förändras till det bättre, vilket gör att den kommande serien lär stå ut en hel del ur mängden bland allt annat vi fått se i Star Wars allt fler olika produktioner genom åren. 
 
- Jedis har vita uniformer prydda med guld och det är nästan som om dem aldrig skulle kunna bli smutsiga. De skulle aldrig behöva ge sig iväg någonstans. Tanken är att de skulle kunna ha den här typen av uniformer eftersom man inte förväntar sig att behöva slåss mot någon. Så min fråga är givetvis, "vad är det egentligen som händer här?". Det kan inte bara sluta med att vi plötsligt är i Georges [Lucas] "Star Wars: Episod I - Det mörka hotet" om allt rullar på precis som det ska. Vad är det man inte tänker på? Vad vänder man bort blicken ifrån, som på sikt kan leda till att någon som Palpatine kan växa fram 100 år senare?, fortsätter Headland förklara.
 
 
När Headland fick möjligheten att pitcha sin idé för LucasFilm-chefen Kathleen Kennedy så lyftes även fördelen kring att berätta en ny historia som utspelar sig under en tid som inte är lika nedtyngd av alla karaktärer vi redan känner så väl. Luke Skywalker och många av de andra karaktärerna från originaltrilogin har ju redan letat sig in i flera av de olika Star Wars-serierna hos Disney+, vilket även kommer med en hel del begränsningar i vilken typ av berättelser som går att berätta... ett problem som inte existerar på samma sätt 100 år tidigare.
 

Läs också: 8 saker du behöver veta inför premiären av "Obi-Wan Kenobi"

 
Det finns i nuläget inget officiellt datum för när "The Acolyte" planeras vara redo för premiär hos Disney+. Det ryktas däremot om att det kommer att vara skådespelerskan Amandla Stenberg ("The Eddy", "The Hate U Give") som kommer att få axla en av seriens huvudroller.
 
Redan på fredag kommer vi däremot kunna ta del av de två första avsnitten av "Obi-Wan Kenobi" hos Disney+, så den som är sugen på mer av Star Wars behöver inte vänta särskilt länge till. 
| 24 maj 2022 23:15 |