Serie

Skribent

Fanny Degerfelt

4 maj 2022 | 09:15

8 saker du behöver veta inför premiären av "Obi-Wan Kenobi"

Det har tagit sin tid, men nu har jediorderns mest charmiga general äntligen fått en egen serie. Vad kan tänkas hända i miniserien, och hur ska du förbereda dig? MovieZines Star Wars-expert guidar.
Så fort Disney sa att de skulle göra spinoffer var "Obi-Wan Kenobi" en av de mest önskade. Det fanns en lucka på drygt 20 år då denna mäktiga Jedimästare tydligen bara hängde i öknen och tittade på Luke Skywalker på avstånd. Men nog måste han ha haft något annat för sig? Hemliga uppdrag kanske? Försökte han någonsin kontakta Vader eller någon annan som överlevde massakern? Det är som upplagt för en miniserie.
 
Från början var det tänkt att det skulle bli en film, men sen var “Solo” inte så kommersiellt framgångsrik som Disney hoppats, och dessutom hade Disney nu en streamingplattform som behövde material. Lägg till att första säsongen av “The Mandalorian” tokhyllades, så det kändes som det enda rimliga valet att göra en tv-serie.
 
Men inspelningen försenades, först på grund av att Disney inte gillade manuset, och sen hände pandemin. Nu är dock väntan snart över och premiärdatum har satts (två gånger visserligen, men vem räknar).
 
Trailern höll det ganska vagt vad serien kommer att handla om mer exakt, men här är vad du kan förvänta dig av den sex avsnitt långa miniserien:
 
Large 3ddb67823be7c1f509264ae30a0b0397 obiwan
 

1. Hello there General Kenobi

 
Serien är förstås döpt efter huvudkaraktären, mannen som var både Anakin och Luke Skywalkers lärare (även om vi kan diskutera hur bra han var på sitt jobb.) I originaltrilogin spelades Obi-Wan av Alec Guinness som, van med Shakespeare-roller, tog med sig en enorm värdighet till produktionen. Kring millennieskiftet spelade skotten Ewan McGregor en yngre Obi-Wan, och hans Obi-Wan brukar toppa listan över vad folk ändå uppskattade med de hårt kritiserade prequelfilmerna. McGregor är nu tillbaka i rollen, lite äldre, lite visare (?). Jag förväntar mig att bli slagen i magen av nostalgi. Och på tal om återvändare…
 

2. *Heavy breathing*

 
Hayden Christensen spelade Anakin Skywalker / DarthVader i de två sista prequel-filmerna och blev, till skillnad från McGregor, hånad för sin rollprestation. Hur fint vore det inte fint om han kunde få lite revansch? Sannolikt kommer vi få se Palpatine knyta honom allt närmare sig, samt en katt-och-råtta-lek när Vader försöker få tag på sin forne mästare, men det skulle inte överraska mig om det blir några återblickar också.
 
Large 20f38d84c07405573011f9a2d7c113d6 inquisotor
 

3. Nobody expects... The Grand Inquisitor

 
Jag hoppas att specialeffekterna inte var klara vid tillfället trailern släpptes för han ser så himla töntig ut. HUR får man snubben till höger att se ut som snubben till vänster när man har Disney-budget att jobba med?! Allt rött ljus i världen kan inte botgöra de estetiska besluten här. Men med det sagt är han en ganska cool karaktär som gick över till den mörka sidan, och vars uppgift är att jaga de sista jedier som överlevde Order 66 (Kejsare Palpatines order att alla jedier skulle dödas). Vi kan alltså misstänka att en stor del av handlingen kommer handla om försöken att spåra Obi-Wan, och övriga jedier.
 
The Grand Inquisitor introducerades i “Clone Wars” och var sedan huvudantagonisten i den första säsongen av den animerade serien “Rebels”. Det visar sig med andra ord som att de animerade tv-serierna fortsätter att ha ett järngrepp om live action-serierna. 
 

4. Har du tre lediga dygn? Använd dem väl.

 
Så nu, med en dryg månad till premiär, är det kanske äntligen dags att ta tag i det två dagar, arton timmar och trettio minuter långa projektet att se ikapp den animerade serien “Clone Wars”? Publiken förstår i “Klonerna anfaller” och “Det mörka hotet” att Obi-Wan är den som lär Anakin vara en Jedilärling, men att de också har en särskild vänskap. Mycket mer av den, deras äventyr ihop, och hur de sedan drogs isär finns i “Clone Wars”.
 
Och glöm inte första säsongen av “Star Wars: Rebels” när du ändå är igång, för en introduktion till The Grand Inquisitor.
 
(För den för den som känner sig överväldigad och orkeslös finns det gott om listor över vilka avsnitt man kan skippa.)
 

5. Spännande regissör från "The Mandalorian"

 
Vi har välsignats med att det är en och samma person som är regissör för samtliga avsnitt, Deborah Chow, så förhoppningsvis blir serien supersammanhängande. Chow har tidigare gjort avsnitt 3 och 7 från den första säsongen av "The Mandalorian", så vi har hunnit få en känsla för hennes stil, och hon känns som ett mycket lovande val. Jag ser fram emot att se vad hon kan göra med karaktärerna nu när hon får mer tid och frihet.
 
Large 20f38d84c07405573011f9a2d7c113d6 bbyluke
 

6. Galaxens viktigaste personer - som barn!

 
I trailern från vi se Obi-Wan spana på en den unge Luke Skywalker när han leker pilot (naw!). Luke verkar vara i ungefär samma ålder som Anakin var när han och Obi-Wan träffades för första gången i "Det mörka hotet". Det är rimligt att Obi-Wan vaktar över sin skyddsling, och vi vet från “Stjärnornas krig” att Luke är bekant med den lite udda Ben Kenobi (snygg ansträngning med namnbytet, mycket diskret!), så någon kontakt lär vi väl se dem ha. Disneys kärlek till fanservice får mig att tro att vi nog kommer få se lite av mini-Leia också.
 

7. Det är lite sjukt att Darth Vader har en styvbror som är fuktbonde

 
Anakins styvbror Owen och hans partner Beru, som är Lukes fosterföräldrar, är mest kända för att cermonilöst mördats i början av "Stjärnornas krig". De har aldrig fått någon karaktärsutveckling, och det verkar som att Disney tyckte att det var dags. Vi ser att Owen åtminstone inte är så förtjust i att folk blir hängda i stan. Men kommer han att faktiskt göra något? Och det är bäst att Beru får nåt att göra, för om de lämnar en till kvinnlig karaktär underutvecklad men ger snubben bredvid henne mer djup kommer jag att skrika.
 
Large 20f38d84c07405573011f9a2d7c113d6 obi wan kenobi online trailer uhd r709f stills 220308 1776f163
 

8. *Darude - "Sandstorm" spelar i bakgrunden*

 
Likt Anakin har vi nog alla rejält tröttnat på sandiga miljöer nu, särskilt efter “The Book of Boba Fett” som uteslutande utspelade sig på Tatooine. Men trailern utlovar fler miljöer och det tar jag tacksamt emot! Likt Luke vill jag inget hellre än att lämna Tatooine, men vi lär nog hinna bli rejält dammiga innan det här är över.
 
 
Trailern var överraskande nog inte så spännande (de mest… chillar?), men jag kommer ändå sitta bänkad så snart avsnitten släpps. Berätta i kommentarerna vad ni hoppas på kommer hända, och kom till MovieZine för eftersnack efter varje avsnitt.
 
Må kraften vara med dig. 
| 4 maj 2022 09:15 |