Film

Skribent

Alexander Dunerfors

27 januari 2014 | 11:01

Terry Gilliam överraskade publiken i Göteborg

Filmskaparen pratade om svårigheterna med "The Zero Theorem" och svarade på festivalbesökarnas frågor.

Nästan i sista minuten blev filmskaparen Terry Gilliam klar för ett besök på filmfestivalen i Göteborg. I lördags deltog han i en lång frågestund efter första visningen av "The Zero Theorem", men även igår överraskade han biopubliken på Chalmers med att kliva upp på scenen innan filmen. Gilliam lovade att komma tillbaks efteråt, för att be om ursäkt för de som skulle bli missnöjda. Och kom tillbaka gjorde han.

Någon i publiken frågar hur en Terry Gilliam-esque utopi skulle se ut. Han är känd för mörka filmer som visar upp en dyster framtid, som "The Zero Theorem" också gör. Gilliam pekat mot bioduken och skrattar:

- Det här är min utopi! Se, alla är lyckliga och åker runt på rullskridskor i färggranna kläder. Den enda som är missnöjd är huvudpersonen Qohen Leth.

Gilliam minns tillbaka på hur inspelningen av "The Zero Theorem" blev en ny och inte helt angenäm erfarenhet för honom. Filmen fick stressas fram och dessutom för en spottstyver.

- Min förra film kostade 20 miljoner dollar att spela in, för den här hade vi bara 8 miljoner. Christoph Waltz blev klar i juli, vi filmade redan i oktober. Vanligtvis vill man ha ett år, ett och ett halvt, på sig för att repa och förbereda allt.

När Gilliam hade klippt ihop den första versionen av filmen tyckte han kort och gott att det var skit. Han fick stryka flera scener och försöka sätta ihop filmen på nytt, till en mer acceptabel version. Manuset var ursprungligen rätt annorlunda, men gick ändå i en Gilliam-anda.

- Manusförfattaren hade uppenbarligen sett varenda en av mina filmer. Jag brukar tänka på Bergman och hans "Fanny & Alexander", som är en blandning av alla hans filmer i en. Det här är min "Fanny & Alexander".

Trots budgetsvårigheter fick han stor hjälp av flera kända skådespelare och vänner. Matt Damon, Peter Stormare, Tilda Swinton och Ben Whishaw tvekade inte för att komma in på en eller några inspelningsdagar, till och med utan att läsa manuset.

Nu letar han efter skådespelare till sin nästa film. Efter många års planering och krossade drömmar verkar det äntligen som att "The Man Who Killed Don Quixote" blir av:

- Den 3 oktober börjar vi filma. Jag har hittat en kanonproducent som antingen är jättesmart eller naiv. Vi har inga skådespelare klara och inga pengar, men de har satt ett startdatum och vi filmar den 3 oktober, säger Terry Gilliam.

MovieZines intervju med Terry Gilliam publiceras under veckan.

| 27 januari 2014 11:01 |