Film

Skribent

Alexander Dunerfors

10 februari 2013 | 11:01

Tempo Dokumentärfestival släpper årets program

Här är filmerna och gästerna som du hittar på den 14:e upplagan av dokumentärfilmsfestivalen.

Årets tema är "Speak your mind!", och frispråkighet kommer att genomsyra hela festivalen, skriver man i ett pressmeddelande. Under sex dagar presenteras ett 100-tal dokumentärer från hela världen på biograf Victoria, Bio Rio, Moderna museet och Galleri Kontrast i Stockholm.
 
En av Sveriges mest välkända dokumentärfilmare, Tom Alandh, går i år i pension och han hyllas med en egen sektion på festivalen. Hans nya film "Vad hände med grabbarna på kåken?" följer några fångar på Hällbyfängelset har Sverigepremiär.  Tempo visar även publikfavoriten "Underbart är kort - Monica Zetterlund".
 
Bland årets gäster ser vi den prisbelönta norska filmaren Margreth Olin som kommer till festivalen med sin nya film "Nowhere Home" och håller en master class om sitt konstnärskap. Joshua Oppenheimer gästar med sin kontroversiella "The Act of Killing", som får svensk premiär. I den internationella tävlingssektionen visas också "Free Angela and all Political Prisoners"av Shola Lynch, som också är på plats.

I den nya sektionen Music and Arts presenteras guldkornen ur årets  skörd av musik- och konstdokumentärer. Därtill är det fokus på filmfoto, transmedia och studentdokumentärer i festivalens seminarieprogram.
 
Tempo Dokumentärfestival pågår mellan 5-10 mars.

| 10 februari 2013 11:01 |