Film

Skribent

Jonna Vanhatalo

7 mars 2022 | 14:10

Krig och kärlek på årets dokumentärfilmfestival

Idag invigs den 23:e upplagan av dokumentärfestivalen Tempo. Detta år kommer filmprogrammet att visas både digitalt i hela Sverige, samt på biografer runt om i Stockholm.
Årets invigningsfilm är den livsbejakande och glittriga ”Calendar Girls”, av Stockholmsbaserade Maria Loohufvud och Love Martinsen. Filmen handlar om en dansgrupp med kvinnor i åldrarna 60 och 80 år och är en vacker hyllning till livet och åldrande i allmänhet, och kvinnor och deras systerskap i synnerhet.
 
Nedan följer ytterligare några tips på sevärda filmer i årets utbud:
 
Large c0ea6aaabc3aa4e6bef8098e05e8197f nelly
 

”Nelly and Nadine”

 
Regissören Magnus Gertten ger liv till en vacker historia om blommande kärlek i krig och kaos. De två kvinnorna Nelly och Nadine träffas i koncentrationslägret under andra världskriget. Efter krigets slut tar det ett tag innan de hittar tillbaka till varandra, för att därefter flytta till Sydamerika för att leva ett liv ihop. I brev och hemmafilmer får vi se en ömsint och annorlunda kärlekshistoria varsamt veckla ut sig och äntligen få ta plats. Se denna!
 
Large c0ea6aaabc3aa4e6bef8098e05e8197f ali
 

”The Scars of Ali Boulala”

 
Missa heller inte denna gripande film om skateboardstjärnan Ali Boulala som 2007 var med om en motorcykelolycka i vilken hans vän dog och han själv skadades svårt. Detta är en historia, som handlar om livets skörhet, och om förlåtelse av och försoning med sig själv och sitt förflutna.
 
Large c0ea6aaabc3aa4e6bef8098e05e8197f ascension 2
 

”Ascension”

 
Nu har ni också chansen att se Oscarsnominerade ”Ascension” av Jessica Kingdon. En fascinerande och observerande film om konsumtion och okonventionell kapitalism i ett modernt industriellt Kina. Vi får genom en närgången kamera följa vardagen för kinesiska arbetare i massproduktionsfabriker. Dialogen är sparsam, narrativet knappt existerande, men visuellt är det hänförande och desto mer talande.
 
Large c0ea6aaabc3aa4e6bef8098e05e8197f luchadoras
 

”Luchadoras”

 
Det här är en oväntat inspirerande berättelse om kvinnliga wrestlers i världens farligaste stad Ciudad Juarez Mexico. Detta är inte en film så mycket om sporten i sig som det är ett porträtt av kvinnorna bakom. Historien handlar om kamp, gemenskap och en strävan att omdefiniera och vidga normerna för hur kvinnor får vara. Missa inte.
 
Large c0ea6aaabc3aa4e6bef8098e05e8197f karlek
 

”Kärlek och skilsmässa”

 
Maud Nycanders senaste film ”Kärlek och skilsmässa” är en kärlekshistoria om skilsmässa. Vi får möta Johan och Lena, som efter 25 år bestämmer sig för att skiljas. Filmen utspelas under många år och tar oss genom den himlastormande förälskelsen och vägen till vardagens tristess. Se denna tankeväckande, ofta roliga, men också vemodiga film om livet.
 
Large c0ea6aaabc3aa4e6bef8098e05e8197f the last shelter 02
 

”The Last Shelter”

 
Se denna starka och berörande film om drömmar och vagt hopp, när de är det enda som finns kvar. Filmen handlar om människor i fristaden ”House of Migrants” där flyende från olika delar av Afrika på väg till Europa och annanstans möts. Vi får ta del av annorlunda levt liv och drömmar om något bättre, men också öden, som vi alldeles för ofta blundar för.
 
 
Sist men absolut inte minst. Ni har nu ännu en chans att se fjolårets vinnare i Stefan Jarl International Documentary Award - den ukrainska ”The Earth is Blue as an Orange” av Iryna Tsilyk. Den har i år åter lagts till i programmet, på grund av dess aktualitet i och med Rysslands angrepp på Ukraina. Filmen kommer finnas tillgänglig digitalt från tisdag den 8:e mars kl. 18.00 till och midnatt söndagen den 13:e mars.
 
Det här är en mycket fin och ömsint hyllning till den efterlängtade freden och ett liv i frihet. Den handlar om en familj som lever i den, sedan 2014 ockuperade, Donbass-regionen i östra Ukraina. Filmen var aktuell och berörande redan förra året och är tyvärr alldeles för angelägen än idag.
 
För varje visning av filmen via festivalpasset, kommer Tempo att skänka motsvarande summa för vad en biobiljett kostar till Röda korsets insamling till hjälpinsatser i Ukraina.
 
| 7 mars 2022 14:10 |