Spel

Skribent

Robin Cocks

29 augusti 2019 | 07:45

Telltale Games gick i konkurs - nu kommer studion tillbaka

Spelutvecklaren Telltale Games gick i konkurs under 2018, men har nu blivit uppköpta och kommer tillbaka. Här är varför Telltale Games behövs i spelvärlden.
Få spelutvecklare har gjort en lika fantastisk och märklig resa som Telltale Games. Studion grundades under tidigt 00-tal och började utveckla berättelsedrivna äventyrsspel baserade på redan etablerade spelserier som ”Sam and Max”, ”Monkey Island” och ”Back to the Future”. Spelen delades upp i episoder (ofta fem) och släpptes med flera månaders mellanrum. Idag är detta inte konstigt, men på den tiden var det lite spännande. Det kändes som om du spelade ett avsnitt ur en TV-serie, fast att du fick vänta två månader istället för en vecka på fortsättningen.
 
Det stora genombrottet för Telltale Games kom 2012 då ett spel baserat på ”The Walking Dead” släpptes. De lyckades bygga en spelmotor som fungerade bra på konsoler, berättelsen fungerade suveränt i kombination med de relativt enkla men roliga spelmomenten och valen som spelaren gjorde påverkade handlingen. 
 
Över en natt gick Telltale Games från att vara en nischad spelutvecklare till en av spelvärldens mest respekterade spelstudios. ”The Walking Dead” vann mängder av priser och utsågs till ”Årets spel” av hundratals kritiker. Många håller även ”The Walking Dead” som världens bästa spel.
 
Efter succén med ”The Walking Dead” drog Telltale Games på högsta växeln och köpte upp licenser till både höger och vänster. På bara några år fick vi se spel baserade på ”Batman”, ”Game of Thrones”, ”The Wolf Among Us”, ”Borderlands” och ”Guardians of the Galaxy”. Dock fanns det problem med dessa titlar, för även om berättelserna i spelen var välskrivna så imponerade inte den, nu, föråldrade spelmekaniken och därför blev många spelare trötta på formatet. Därför började antalet försäljningar minska.
 
Under sent 2018 meddelade Telltale Games att de var tvungna att stänga ner studion på grund av finansiella problem. Många blev chockade över detta och personligen blev jag väldigt ledsen. Telltale Games har kanske inte alltid lagt fokus på att förnya spelmekaniken i sina spel, men berättelserna har alltid hållit hög standard och utan en spelutvecklare som Telltale Games blir spelvärlden en gnutta mindre fantasifull. Där många andra stora spelutvecklare lägger fokus på snygg grafik, lade Telltale Games fokus på intressanta berättelser, vilket jag som story-nörd älskar!
 
Därför blir jag så glad när vi nu fått höra att Telltale Games har blivit uppköpta och ska komma tillbaka som en ny studio. När det blir vet vi inte än, men att Telltale Games kommer tillbaka är officiellt och det ska bli spännande att se vad de kreativa författarna kan knåpa ihop för gripande berättelser.
 
Vilket är ditt favoritspel från Telltale Games? Tycker du att Telltale Games behövs i spelvärlden?
| 29 augusti 2019 07:45 |