Film

Skribent

MovieZine

12 augusti 2022 | 08:00

Tarik Salehs "Boy From Heaven" inviger Stockholms filmfestival 2022

Nu avslöjas de tre första filmerna som visas på filmfestivalen i november.
Med knappt tre månader kvar till Stockholms filmfestival i höst avslöjas nu årets invigningsfilm. Det blir Tarik Salehs nya politiska thriller "Boy From Heaven" som får kicka igång kalaset. Senast han visade en film på filmfestivalen var 2009 med "Metropia".
 
- Stockholms Filmfestival är min personliga favorit av alla festivaler. Det var här jag upptäckte Tarantino och Park Chan-Wook. Där har jag samtalat med Gus Van Sant och Holly Hunter. Festat med Susan Sarandon. Sett mästerverk från Iran och Vietnam. Därför kan jag inte sluta le när jag tänker på att vi ska öppna festivalen i min älskade hemstad, säger Tarik Saleh.
 
Den svenskproducerade, arabiskspråkiga "Boy From Heaven" utspelar sig på ett universitet i Kairo där en ung student blir indragen i en farlig maktkamp. Fares Fares spelar en korrupt säkerhetspolis och har hyllats stort för sin roll vid premiären i Cannes i våras. Där vann också Tarik Saleh pris för Bästa manus.
 
Den som vill veta mer om processen kan delta i Salehs masterclass om just manusskrivande på filmfestivalen.
 
 
Programmet för Stockholms filmfestival 2022 börjar så smått att ta form och idag släpps ytterligare två filmer ur programmet.
 
Guldpalmsvinnande Hirokazu Kore-eda är tillbaka med "Broker", sin första koreansktalande film. Den beskrivs som ett originellt och oförutsägbart familjedrama i äkta Kore-eda-anda. Som vanligt berör den japanske mästaren, med charm som verktyg, mänskliga teman som tillhörighet, etik och kärlek till den valda familjen.
 
Mexikanska regissören Natalia López Gallardos "Robe of Gems" har kallats för både chockerande och elegant. Tre kvinnors öden skildras i ett crime-drama där klass, kidnappningar och korruption står i centrum.
 
Biljetter till filmerna kommer släppas på Stockholm filmfestivals Sommarbio på onsdag.
| 12 augusti 2022 08:00 |