Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

2 februari 2022 | 22:00

Sydkoreanska "All of Us Are Dead" tar över som Netflix mest sedda

Den nya zombieserien är den mest sedda titeln på hela Netflix i världen just nu.
Vi behöver backa bandet nästan fyra månader för att återvända till tiden då sydkoreanska "Squid Game" dominerade Netflix under vecka efter vecka. Sedan dess har både "Hellbound" och "The Silent Sea" fått se en hel del nyfikna tittare, uppenbart sugna på nästa sydkoreanska succé, men ingen av dessa titlar bröt igenom på samma sätt.
 
Men den 28 januari släpptes alltså den första säsongen av "All of Us Are Dead" och över helgen har Netflix prenumeranter redan hunnit klocka in nästan 125 miljoner sedda timmar (japp, Netflix mäter sedan en tid tillbaka sina tittare i antal timmar). Med tanke på att serien redan letat sig in på Netflix lokala topp 10-listor i 91 länder, så lär antalet sedda timmar troligtvis fortsätta strömma in ett bra tag till.
 
Det kan exempelvis jämföras med den fjärde säsongen av "Ozark" som släpptes redan den 21 januari och "endast" hunnit skramla ihop drygt 96 miljoner timmar samt "The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window" med 40 miljoner sedda timmar (hade premiär samma dag som "All of Us Are Dead"). 
 

Vad handlar "All of Us Are Dead" om?

 
 
För den som inte har hunnit ge Netflix mest populära tv-serie en chans ännu, så utspelar sig handlingen (mestadels) på ett sydkoreanskt gymnasium där en zombieapokalyps plötsligt bryter ut. Vi följer framför allt några karaktärer från en specifik klass, som tillsammans gör allt man kan för att lyckas överleva de följande dagarna.
 
Efter att själv ha plöjt igenom seriens 12 avsnitt så är det enligt mig helt klart handlingen på skolan som står för den mest intressanta delen av berättelsen. Men vi får även följa händelserna på ett sjukhus, i ett karantänläger och några föräldrars stackars försök att nå fram till sina barn. Och även om det definitivt hade gått att banta ned antalet avsnitt och slowmotionsekvenser, så råder det ingen tvekan om att Sydkorea kan leverera riktigt välgjord zombieaction.
 
Ett helt annat men härligt beslut från tv-skaparnas sida har även varit att låta karaktärerna i "All of Us Are Dead" vara medvetna om att det är just en "zombie"-smitta som sprids. Zombiefilmen "Train to Busan" refereras exempelvis under seriens gång, som ett sätt för att förklara hur vissa av karaktärerna snabbt fattar vad som gäller. Men en bit in i säsongen visar det sig däremot att det även finns en ny slags zombie i "All of Us Are Dead", vilket fortsätter att hålla både oss tittare och karaktärerna i serien på tårna hela vägen fram till slutet.
 
 
Samtliga 12 avsnitt av "All of Us Are Dead" finns nu tillgängliga hos Netflix. Och när du är klar med den här serien (och gillade den), så föreslår jag verkligen att du ger zombieserien "Kingdom" en chans. När det kommer till sydkoreanska zombies är nämligen "Kingdom" fortfarande oslagen etta för egen del.
 

Läs också: Netflix bekräftar: "Squid Game" får en andra säsong

 
Har du hunnit ge "All of Us Are Dead" en chans ännu? Vad tycker du om serien hittills? Kommentera gärna nedan (men undvik spoilers)! 
| 2 februari 2022 22:00 |