Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

23 december 2017 | 16:00

"Swedish Dicks" andra säsong är en välgjord och underhållande julklapp

Viaplays första originalserie, "Swedish Dicks", släpper sin andra säsong på juldagen. MovieZine har sett de fyra första avsnitten.
Viaplays första originalserie, "Swedish Dicks", kommer tillbaka med en ny säsong under julhelgen. Jag har inför premiären fått äran att ta del av de fyra första avsnitten, samt sitta ned tillsammans med Peter Stormare, Johan Glans och Peter Settman (seriens regissör och showrunner).
 
Jag kan definitivt sticka ut hakan och säga, trots att mer än halva säsongen är kvar för min del, att den andra säsongen klår den första ganska ordentligt. De har helt enkelt hittat ett recept som passar, efter att ha provat sig fram lite under den första säsongen.
 
 
Efter att den första säsongen av "Swedish Dicks" såldes till en amerikansk distributör, spelades alla svenska scener in på nytt - fast på engelska då givetvis, berättade Johan Glans för mig. Det finns med andra två olika versioner av den första säsongen.
 
När vi nu tar steget in i den andra säsongen pratar Ingmar och Axel engelska med varandra, även när de är själva med varandra. Jag frågade Settman om detta, och han erkände att det delvis beror på att serien nu även sänds i USA - men att serien också har blivit bättre på grund av det. Konstigt nog, måste jag hålla med honom. Det blir ett mer naturligt flyt i manuset nu. Den första säsongen kändes varken som en svensk eller som en amerikansk serie, utan en blandning av de båda - som ibland skar sig.
 
Den andra säsongen använder vid några väl valda ögonblick fortfarande faktumet att Ingmar och Axel kan prata svenska framför någon, om de inte vill bli förstådda - men utöver det har det svenska språket helt skalats bort. Även berättarrösten har skrotats under årets säsong, eftersom mycket av storyn nu fokuserar på att Axel döljer ett visst problem för Ingmar - vilket gjorde det svårt för Ingmar att vara säsongens berättare.
 
 
På det stora hela känns det som att jag tittar på en välgjord, underhållande och lite ovanlig amerikansk tv-serie från FOX (eller någon liknande kanal) - som råkar ha två svenskar i huvudrollerna. Det menar jag inte som något dåligt, utan jag gillar det - det fungerar bra.
 
Användandet av en eller flera halvkända amerikanska gästskådespelare i varje avsnitt, med giganten Keanu Reeves sprinklad över samtliga av de fyra inledande avsnitten passar också in bra i seriens "recept".
 
När jag diskuterade Keanu Reeves möjliga återkomst i kommande säsonger med Stormare så tyckte han att de nog har kramat ur vad som går med den karaktären efter årets säsong - men antydde att Al Pacino kunde vara en lösning om serien förlängs med en ytterligare säsong. 
 
 
På det stora hela är den andra säsongen av "Swedish Dicks" en stark rekommendation från min sida. Som med alla komedier behöver man givetvis klicka med den specifika typen av komedi som serien bjuder oss på - för min del får Viaplay gärna fortsätta att pumpa ut fler säsonger av sin första original-serie.
 
Efter vad jag fick berättat för mig kommer serien att spåra ut på ett väldigt underhållande sätt under säsongens avslutande avsnitt - där ett av dem regisserats av Peter Stormare själv - så jag ser fram emot avslutningen väldigt mycket.
 
 
Den andra säsongen av "Swedish Dicks" har premiär på juldagen, den 25 december, hos Viaplay.
 
Under morgondagen, på självaste julafton, publiceras hela min intervju med Peter Stormare där vi bland annat pratar mer om Keanu Reeves och Al Pacino, dumma amerikanska producenter, typecasting och mycket annat. Håll med andra ord till godo för mer gottigheter för alla "Swedish Dicks"-fans!
 
Kommer du att ge den andra säsongen av "Swedish Dicks" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 23 december 2017 16:00 |