Serie

Skribent

Patrik Jonsson

25 februari 2016 | 18:00

"American Crime Story": Tänk om det skedde i Sverige?

I och med den stundande premiären av kriminalserien "American Crime Story: The People v. O.J. Simpson" tänkte jag att vi skulle ta tillfället i akt att leka lite med fantasin!
SVT har som tidigare rapporterats lagt vantarna på "American Crime Story" och premiär blir det om lite drygt en vecka. Närmare bestämt söndagen den 6:e mars på just SVT1, som i sin tur passat på att försvenskat titeln till "Fallet O.J. Simpson". Notera detta.

Självklart har ni alla redan förstått att denna serie kommer att kretsa kring det extremt uppmärksammade fallet kring den före detta sportlegendaren tillika skådespelaren och apelsinjuicekrängaren O.J. Simpson. Trots att detta var en händelse som utspelade sig för över tjugo år sedan (juni 1994), så engagerar och "fascinerar" det alltså än idag.Det hela handlade i grunden om ett fruktansvärt dubbelmord, där Simpsons fru Nicole Brown Simpson var ett av offren, men efter en tid kändes det som man helt glömt bort ursprunget mitt i all cirkus, själva kärnan. Nya kändisar skapades, ni har säkert hört talas om till exempel familjen Kardashian vi det här laget? Tänkte väl det. Man drog in rasism, man drog in politik och man drog in religioner. Man kunde läsa om sex, man kunde läsa om kvinnoförtryck, våld, våldtäkt och misshandel. Man kunde höra om mutor, hot och om konspirationer, you name it. Det var, just det, som på film. Medierna frossade som de aldrig frossat tidigare. Talkshows, skvallerpress, radiostationer, stjärnadvokater, skådespelare, artister, politiker alla var de med på tåget. Ett tåg som otroligt nog tuffade på flera tusen mil fast det för längesedan spårat ur fullständigt. Det enda som fattades på den här tiden var ett internet, gudskelov slapp man åtminstone det.

Självfallet hjälpte det också till då det skulle visa sig att Simpson var en mycket dramatisk person. En desperat herre som mitt i all kalabalik bestämde sig för att ta den där numer klassiska bilturen. Det hela med filmandes helikoptrar efter sig, allt direktsänt. Rakt ut till allmänheten, mumma för medierna? Jamen självklart, som dukat!I denna artikel ska jag dock inte fördjupa mig så mycket mer i just O.J. Simpson, jag tänker istället dra en del paralleller och liknelser. Ett slags alternativt scenario för att främst få er som tillhör de yngre generationerna att förstå hur pass stort och omtumlande, för att inte säga absurt, detta fall och dess utveckling verkligen var då det väl begav sig. För att göra det hela än mer påtagligt ska jag fabricera ett svenskt utspel, ty då blir banden och förståelserna till händelserna definitivt klarare. Jag menar, det är lätt att säga; "Äsch, det där var borta i USA, där är de ju inte kloka". Jag tror dock att det inte riktigt är så enkelt. Detta kan hända igen, här och nu, idag, även hemma i lilla Svea.

Föreställ er nu att ni en dag kliver upp och sätter igång morgonkaffet, radion står på i bakgrunden och skrålar ut den senaste hiten av whomever. Plötsligt bryts musiken av ett extra insatt meddelande; "Zlatan Ibrahimovic är anhållen i sin frånvaro för ett brutalt dubbelmord på sin sambo Helena Seger och vännen John Doe". Redan där satte ni nog kaffet i halsen, inte sant? Ni kastar er självklart snabbt som f-n över era laptops och paddor, loggar in och kan med förskräckelse läsa hur nyheten sprider sig likt en löpeld. Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, till och med serietidningen Bamse skriver om detta. Snabbt på med tv:n, samma visa där, SVT1, SVT2, TV3, TV4 and so on. Ett snabbt nyp i armen, nej detta är ingen dröm, Zlatan är efterlyst för dubbelmord, helvete!Upp med mobilerna, sms:a och ring alla vänner och bekanta, detta måste vi prata om. Jag vågar lova att inom loppet av tio minuter vet varenda svensk vad som hänt. Varenda nyhetssajt och icke-nyhetssajt med för den delen, varenda tv-kanal, varenda tidningstablå och samtliga forum skriver nu oavbrutet om detta de närmsta timmarna. Mot kvällen är det dags för VM-final i hockey, Sverige spelar om guldet. Inte ens en VM-final i hockey kan dock stå emot mediaruset. Matchen avbryts nämligen abrupt av ännu en glödhet nyhet. Denna gång får vi dessutom rörliga bilder serverade, det är ett direktsänt nyhetsinslag där vi kan beskåda en sportbil i hög fart på någon motorväg strax utanför Malmö stad. Efter sportbilen syns ett pådrag med polisbilar samt piketbussar och efter dem minst lika många mediefordon. I luften syns helikoptrar svävandes likt getingar kring ett krossat getingbo över den flyende bilen, några av dem filmar händelserna.

Reportern i inslaget berättar att det är självaste Zlatan Ibrahimovic i bilen. Den numer efterlyste Ibrahimovic. Det är hans privata chaufför som kör medan han själv sitter beväpnad i sätet bredvid. Han hotar med att ta sitt liv, han är desperat och han är på flykt. Hela Sverige håller andan, varenda jeppe har en sådan där obehaglig klump i halsen, en klump som ej går att svälja. Vad händer?! Detta kan inte vara sant, är det på riktigt? Ja kära Svenssons, detta är på allvar och nu blir ingenting som det varit innan, som tidigare imorse då ni gick upp och satte på morgonkaffet.

Ifall nu detta scenario skulle utspela sig idag, år 2016, skulle vi då låtit det stanna vid just detta och helt enkelt låtit det här fortskrida och utspela sig mer professionellt? Med andra ord, tror ni vi lärt oss något av historien? Mitt svar är ett blankt nej. Nu ska det frossas!Vad som nu följer är dagar, veckor, månader, ja kanske till och med år, av en mediacirkus detta land aldrig någonsin tidigare beskådat. Självklart tar det sig likt fallet med O.J. Simpson även ut över gränserna, hela världens ögon riktar sig nu mot detta lilla land i norr. Nära vänner till Zlatan granskas å det grövsta. Många av dem skulle naturligtvis hopplöst försöka fly mediauppbådet så gott de kunde, medan några andra snabbt ser chansen till sina desperata fifteen minutes of fame. Tyvärr stannar det nog dock inte vid några femton minuter, efter en tid skulle vi säkert se dem poppa upp i dokusåpor, i diverse hemma-hos-program eller varför inte på röda mattan vid någon sjaskig filmpremiär? Gala! Låter inte helt osannolikt. Kort och gott, nya kändisar är härmed ämnade att födas.

Sedan har vi stjärnadvokaterna vilka helt givet skulle flockas kring detta fall likt utsvultna hyenor kring ett ruttnande kadaver. Några av dem blir självfallet anställda, medan andra inte helt långsökt blir självutnämnda "experter" på tv och i tidningar. Vi skulle se dem sitta hos Skavlan och vi skulle se dem sitta i Nyhetsmorgon, kanske de till och med skulle presentera vädret innan det var färdigt? I andra talkshows kan vi se Leif G.W. Persson sitta och sucka, mumla och frusta över den absurda tillställningen, han passar dock även självklart på att ge sin alldeles egna syn på fallet. Som sagt, alla skulle vilja vara med på ett sådant här tåg, att stå bortglömd och närmast osynlig kvar på perrongen vore en mardröm. 

Nu är alltså den stora cirkusen och farsen i full snurr och i just detta läget är det väldigt lätt att glömma bort vad det hela egentligen handlar om. Istället för att fokusera och prata om det hemska dubbelmordet har nu medierna, stjärnadvokaterna och de ack så vassa åklagarna lyckats virat in sig i en sliskig sockervadd av otrohetsaffärer, mutor, fiffel, stjärnadvokaternas barn (!), rasism, kändisskvaller och andra små smaskiga skandaler. De föder i stort sett allmänheten med precis allt som inte har med det egentliga fallet att göra överhuvudtaget. Detta är så klart närmast oförståeligt, men då en sådan här karusell väl får fart, då jäklar snurrar den på av bara farten, den är så gott som ostoppbar.Vi bryter där och hoppar raskt tillbaka till verkligheten, jag tror ni fattat poängen nu. Ifall ni nu, precis som jag, anser att detta vore ett fullt tänkbart scenario vid en sådan här uppseendeväckande händelse så kommer ni förhoppningsvis att förstå tv-serien "American Crime Story: The People v. O.J. Simpson" lite bättre.  Serien täcker nämligen så mycket mer än bara själva Simpson-rättegången, så gott som hela cirkusen runtom gör sig påmind. 

Nu är inte mitt exempel helt hundraprocentigt likt det egentliga Simpson-fallet, men i stora drag och poängen var ju att presentera något hyggligt likvärdigt. Något som fick er att tänka er lite in i situationen. Vad det gäller just liknelserna med Zlatan så är naturligtvis inte han det exakta svaret på Simpson, men han är ändå bra nära. Zlatan är förvisso fortfarande aktiv, vilket inte Simpson var, men han har utländsk påbrå, han gör reklam, han "skriver" böcker och han är väl ändå mer eller mindre en slags nationalhjälte? Att plötsligt få se honom kastas in i en sådan här hemsk och närmast otänkbar situation skulle jag därför vilja kalla för rätt likvärdigt med just O.J. Simpsons. Så, nu vet ni hur jag tänkte där.

Nu är ju dock allt frid och fröjd med Zlatan och alla hans anhöriga och vi hoppas så klart att det fortsätter så. Jag hoppas även ingen tagit illa upp av mitt lilla "experiment", it was all fiction, folks! Ta nu istället och njut av "American Crime Story" ("Fallet O.J. Simpson") då den har premiär. Alltså, söndagen den 6:e mars på SVT1, klockan 21.45. Glöm inte det, notera, notera!
| 25 februari 2016 18:00 |