Serie

Skribent

MovieZine

29 november 2021 | 12:30

SVT spelar in dramaserie om Raoul Wallenberg

En ny serie om en av vår tids största hjältar på gång från SVT och SF Studios: "En oerhört stark historia om medmänsklighet."
Sveriges Television och SF Studios utvecklar i samarbete med tyska Beta Film dramaserien "Raoul" i sex avsnitt, om den svenske affärsmannen och diplomaten Raoul Wallenberg (1912-1945) som blev en av vår tids största hjältar. För idé och manus svarar Jesper Harrie, Måns Herngren och Carl-Johan Vallgren. Måns Herngren är seriens regissör.

Raoul föddes in i den mäktiga finansfamiljen Wallenberg, men blev aldrig insläppt i familjens affärsimperium. Han sågs som en sorglös och socialt begåvad man, och skämtade själv ofta om hur feg han var. Men när han stod inför det avgörande vägskälet i sitt liv valde han ändå den väg som skulle komma att kräva ett oerhört mod.

När Tyskland 1944 ockuperar Ungern och den sista stora judiska befolkningen hotas av förintelse, får Raoul ett uppdrag i en hjälpinsats för att skydda de ungerska judarna. Under några månader räddar Raoul med okonventionella metoder tiotusentals judars liv. Men priset han får betala för sina gärningar blir högt. I slutet av kriget grips Raoul Wallenberg av sovjetiska myndigheter och försvinner.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
- Berättelsen om Raoul visar vad vi människor kan åstadkomma när vi följer vår medmänsklighet och övertygelse om människors lika värde. Men Raoul, som vägrade att överge sina medmänniskor, kom själv att bli övergiven - både av sitt land och av släkten Wallenberg. Detta ger fler dramatiska dimensioner till denna starka hjältehistoria, säger Jesper Harrie, Måns Herngren och Carl-Johan Vallgren.
 
Upphovsmännen har tillsammans med SF Studios förvärvat rättigheterna till Ingrid Carlbergs Augustprisbelönade biografi ”Det står ett rum här och väntar på dig…” som ligger till grund för serien.

- Det här är en oerhört stark historia om medmänsklighet. Men mest av allt är det en berättelse om hur en enskild person, med stort civilkurage, kunde komma att betyda så oerhört mycket för så många människors öde. Vad kan idag vara mera relevant att berätta än just det? säger Anna Croneman, programchef på SVT Drama.

"Raoul" produceras av SF Studios med producent Tobias Åström i samproduktion med SVT och manusförfattarna, i samarbete med Beta Film. Serien utvecklas med stöd från Kreativa Europa MEDIA. Beta Film är seriens internationella distributör. Inspelningen är planerad till 2022.
| 29 november 2021 12:30 |