Serie

Skribent

MovieZine

26 oktober 2021 | 19:00

SVT Play visar brittisk "Världarnas krig"-serie

H.G. Wells klassiska berättelse om en utomjordisk attack har förflyttats till London i början av 1900-talet. SVT-premiär 10 december.
Science fiction möter brittiskt kostymdrama när BBC släpper lös alienvarelser under den edwardianska eran. Det har blivit dags för miniserien "Världarnas krig" från 2019 att få sin något försenade Sverigepremiär - rättigheterna har hamnat hos SVT Play.

Serien utspelar sig i London i början på 1900-talet och följer George (Rafe Spall) och Amy (Eleanor Tomlinson) som försöker skapa ett liv tillsammans, men detta avbryts abrupt när utomjordingar invaderar staden. I andra roller ser vi Harry Melling (Neville i Harry Potter-filmerna) och Robert Carlyle ("Trainspotting").

Det låter kanske som en annorlunda vinkel på en rätt bekant historia (flera filmversioner på H.G. Wells klassiska historia har gjorts, senast av Steven Spielberg år 2005). Men mottagandet i hemlandet blev rätt blandat när "Världarnas krig" visades hösten 2019. Kritikerna gav hyfsat snälla betyg med 68% Fresh-rating på Rotten Tomatoes, publiken däremot nöjde sig med 24%. På IMDb ligger serien strax över 5/10 i snittbetyg.

Miniserien "Världarnas krig" består av tre avsnitt. Den börjar visas i SVT den 10 december.
 
 
Detta är en av två konkurrerande serier på samma tema från samma år. 2019 började även FOX-serien "War of the Worlds" som utspelar sig i modern tid i Frankrike. Gabriel Byrne är det stora affischnamnet, och serien är snart inne på sin tredje säsong. I Sverige visas den på Disney+.
 
I veckan släpptes dessutom sci-fi-serien "Invasion" på Apple TV+, löst inspirerad av "Världarnas krig".
| 26 oktober 2021 19:00 |