Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

24 oktober 2021 | 17:00

Skaparna om hur "Invasion" blev en annorlunda sci-fi-historia

MovieZine har snackat med tv-skaparna Simon Kinberg och David Weil, om vad som gör deras "Invasion" till en annorlunda historia om utomjordingar.
Det var inte allt för länge sedan som Apple TV+ släppte sin påkostade och "omöjliga adaption" av sci-fi-legendaren Isaac Asimovs "Foundation". Men redan nu har det blivit dags för nästa ambitiösa sci-fi-serie. 
 
"Invasion" är en serie som likt filmerna "Världarnas krig", "Independence Day", "District 9" och "Arrival" samt tv-serierna "Falling Skies" och "Colony", berättar historien om vad som potentiellt hade kunnat hända med vår planet - om utomjordingar fick för sig att ta över den. 
 
Det finns däremot en uppfriskande skillnad med Apples nya originalserie och det är att vi den här gången får följa hela händelseförloppet från olika delar av världen, på varje lands originalspråk. I vår recension av serien skriver recensenten Jonathan Enochsson att "Invasion" bjuder på "spännande sci-fi för den tålmodige". Eftersom serien börjar en aning långsamt men sedan verkligen kommer igång.
 
MovieZine har haft möjligheten att prata med seriens båda skapare, Simon Kinberg och David Weil, under två olika tillfällen. Under våra samtal har skaparna förklarat vad det egentligen är som gör att just deras "hotet från rymden"-berättelse står ut ur mängden. Här nedan följer båda dessas samtal efter varandra. 
 

Simon Kinberg: "Det är inte bara USA som invaderas, utan hela vår planet drabbas."

 
Large 3b4c070d0a132e41e2e062408b2b682d invasion4
Simon Kinberg ligger som manusförfattare bakom ett helt gäng "X-Men"-filmer, "Sherlock Holmes" och "Star Wars: Rebels", men har även producerat storfilmer som "The Martian", "Logan - The Wolverine" och "Deadpool". Här nedan följer vårt samtal om skapandet av "Invasion". 
 
"Invasion" skiljer sig åt från många andra produktioner om ett "hot" från rymden. Hur tidigt bestämde ni att handlingen skulle fördelas mellan ett helt gäng karaktärer, utspridda på olika kontinenter av vår planet, snarare än en mindre grupp på ett ställe?
 
- Utöver "Världarnas krig" var den stora inspirationen för serien faktiskt inte en science fiction-bok eller film, utan dramathrillern "Babel". Vi ville verkligen berätta en historia om människor runt om i världen... som alla upplevde samma stora globala händelse. Jag tror att vi lever i den typen av värld nu.
 
- Även innan covid så var vi mycket mer sammanlänkade över världen, genom sociala medier och internet i stort. Det är en stor skillnad på hur vi lever nu, om vi jämför med bara fem eller tio år sedan. Vi ville därför berätta en global historia, genom flera olika och komplexa karaktärer som alla har egna "kriser" i sina liv. Men som utöver det även tvingas hantera och gå igenom den här "delade" och globala krisen tillsammans.
 
- Personligen så känner jag inte att jag har sett just den här typen av berättelse förut. Eftersom de flesta berättelserna om invaderande utomjordingar brukar utspela sig antingen i enbart USA, eller på någon annan väldigt specifik och lokal plats. "District 9" är ett bra exempel på en film som utspelar sig utanför USA, men är som sagt även den väldigt lokal. Jag har aldrig sett det tacklas globalt... och om utomjordingar faktiskt invaderade vår planet så skulle det givetvis vara en enorm global händelse. 
 
- Det är inte bara USA som invaderas, utan hela vår planet drabbas. Istället för att se vad som händer i andra delar av världen genom små nyhetsinslag på tv-apparater i USA, så ville vi ta handlingen i "Invasion" till andra delar av världen och leva tillsammans med karaktärerna även där. 
 

"Det var intimiteten som drog in mig"

 
Large 3b4c070d0a132e41e2e062408b2b682d invasion3
Sam Neill som Jim Bell Tyson i "Invasion".
 
Efter att redan ha skrivit ett helt gäng storslagna och påkostade långfilmer, vad var det som gjorde att du kände att "Invasion" skulle passa bäst som tv-serie?
 
- Det som lockade mig till tv-sidan var att kunna berätta en historia som är mer komplex, nyanserad och djup, än vad som är möjligt att göra under en två timmar kort långfilm. När du bara har två timmar på dig att berätta din historia så behöver man givetvis röra sig snabbare framåt hela tiden. Särskilt när det kommer till något i stil med en "X-Men"-film eller någon annan stor superhjältefilm.
 
- Det var intimiteten som drog in mig, möjligheten att kunna berätta en historia över tio timmar istället. Där tiden faktiskt finns att lägga på de olika karaktärerna på ett helt annat sätt, som låter oss gå mycket djupare och verkligen kan lära känna och bry oss om alla. 
 
- Från början funderade vi också en hel del på hur vi skulle kunna göra serien annorlunda från filmer som Steven Spielbergs "Världarnas krig" eller "Independence Day" - och den där typen av större filmer med liknande handling i grunden. Svaret blev väldigt snabbt att försöka göra något i stil med vad Alfonso Cuarón gjorde med "Children of Men" eller Danny Boyle gjorde med "28 dagar senare"... fantastiska filmskapare som tar en genre och verkligen får den att kännas helt trovärdig, det var något vi också ville eftersträva.
 

"Det finns också en plan för ett visst antal säsonger..."

 
Golshifteh Farahani som Aneesha Malik i "Invasion".
 
David S. Goyer stack ut hakan och sade att han har en plan för åtta säsonger av "Foundation", i samband med premiären av den serien hos Apple TV+. Efter att ha fått kika på hela den första säsongen av "Invasion" så misstänker jag att ni också hoppas på en fortsättning... så, hur såg er pitch till Apple ut och finns det en tydlig plan för hur många säsonger ni skulle vilja få göra?
 
- Vår pitch till Apple var på sätt och vis väldigt enkel, även om den var desto svårare att genomföra. Pitchen var i grunden att ta något som "Världarnas krig" och kombinera det med något som "Babel", så resultatet skulle bli en global men grundad och karaktärsdriven berättelse... samtidigt som vi har den storslagna skalan av en faktisk invasion från rymden. Det var givetvis lite mer komplext beskrivet än så i vårt samtal med Apple, men i runda slängar så var detta i alla fall "kärnan" i vår pitch.
 
- När det kommer till en möjlig fortsättning så har vi en plan för var vi skulle vilja ta serien i kommande säsonger. Vilket jag givetvis hoppas att vi får göra! Då kan vi få lära känna både karaktärerna och utomjordingarna ännu mer. Apple har varit väldigt nöjda med serien hittills och har även varit väldigt generösa med vad de låtit oss göra under den första säsongen. Vi har fått alla resurser som vi har behövt. 
 
- Det finns också en plan för ett visst antal säsonger... som jag däremot inte tänker avslöja just nu. Där det både handlar om hur långt våra karaktärer kan ta sig i sin utveckling och även vad utomjordingarna faktiskt planerar att göra på vår planet. Här kommer det att finnas utrymme för en hel del överraskningar längs med vägen från båda dessa håll. 
 

David Weil: "Vi valde att använda oss av våra egna mardrömmar"

 
Large 3b4c070d0a132e41e2e062408b2b682d david weil solos 20 2
David Weil har tidigare skapat tv-serierna "Hunters" och "Solos" hos Amazon Prime Video. Här nedan följer vårt samtal med honom om skapandet av "Invasion":
 
Pandemin slog till mitt under produktionen av "Invasion". Tror du att det kommer att få tittarna att kunna leva sig in i er alternativa värld ännu bättre nu, tack vare det globala event vi precis delat tillsammans med resten av världen?
 
- Handlingen i "Invasion" är utan tvekan mer aktuell än någonsin förr. Vi sålde in serien som en invasion från rymden och en gigantisk global händelse... och sedan slog covid till medan vi var mitt i produktionen av serien. Plötsligt stod vi där och producerade en serie som utspelar sig i flera olika länder, mitt under en global pandemi. Livet började imitera konsten på minst sagt underliga och oväntade sätt. Tomma och öde gator i nedstängda städer.
 

"Kändes nästan omöjligt att försöka skapa något nytt"

 
Shamier Anderson som Trevante Cole i "Invasion".
 
Jag måste ändå säga att ni har gjort ett imponerande jobb med att få till utomjordingar som känns "annorlunda" mot vad som har kommit innan. Det är verkligen inga gröna-gubbar-från-Mars som dyker upp under invasionen. Men här undrar jag givetvis hur många alternativa versioner av utomjordingarna hann ni kassera innan ni hittade det som kändes rätt för just er produktion?
 
- Jag älskar den här frågan. För jag är så glad över att du faktiskt tyckte att våra utomjordingar stod ut i mängden! Dussintals och åter dussintals av olika idéer och versioner av utomjordingarna fanns med i våra planer från början. Det kändes nästan omöjligt att försöka skapa något nytt och fräscht, när det kommer till just utomjordingar... eftersom det redan har funnits så många olika versioner på både film och tv genom åren. Folk har liksom redan en mental bild av hur en utomjording "ska" eller åtminstone kan se ut. 
 
- Det slutade i alla fall med att vi valde att använda oss av våra egna mardrömmar, Simon och jag. För mardrömmar är ju oftast kusligt specifika för varje person. Vi började med vilka mardrömmar vi brukade ha som barn, med vad som skrämde oss då och fortfarande lever kvar där inne i minnet. Sedan tog faktiskt Simon på sig ansvaret över att få ihop något både läskigt, nytt och unikt... tillsammans med några konstnärer och "monsterdesigners".
 

"Jag har alltid velat berätta en "invasion från rymden"-historia"

 
Shioli Kutsuna som Nitsuki Yamato i "Invasion".
 
Den första säsongen av "Hunters" släpptes precis innan pandemin började sprida sig över vår planet i fjol, men innan dess var det inte många tittare som hade koll på vem du var. Nu har du redan hunnit arbeta med en rad riktigt spännande personer och har ännu fler projekt på gång... men hur kom det sig att det blev just du och Simon som blev skaparna till "Invasion"?
 
- Haha, du är nog inte den enda som undrar det! Jag har alltid velat berätta en "invasion från rymden"-historia... och hade hört några år tidigare att Simon letade efter någon att skriva en tv-serie av just det slaget med. Så, för tre eller fyra år sedan fick jag till ett möte och vi träffades för första gången. Mötet skulle ha varit 30 minuter, men slutade med att vi satt och snackade passionerat i över fem timmar. Ett vackert och nördigt samarbete började onekligen växa fram där redan under vår första stund tillsammans. 
 
- Men du har också rätt i att jag arbetade många år helt på egen hand i skymundan, utan att få ut några projekt överhuvudtaget. Under den tiden skrev jag både "Hunters" och "Invasion". Efter nästan tio års arbete på olika grejer som aldrig fick se dagens ljus, så var det extra roligt när både "Hunters" och "Invasion" fick grönt ljus nästan samtidigt. Efter att "Hunters" hade sin premiär så fick jag möjligheten att skapa "Solos" också, så det blev lite av en "när det väl börjat dugga så stod jag plötsligt mitt i ösregnet"-grej.
 
- Det jag hela tiden gjort är att skriva den typ av berättelser jag själv verkligen velat skriva och berätta. Vågade och stora. Utan att försöka efterapa massa annat som redan gjorts. Men under en lång tid tror jag helt enkelt inte att det fanns några produktionsbolag eller distributörer som vågade satsa på "vågade" berättelser i stil med "Hunters" eller "Invasion". Lyckligtvis har streamingvärlden gjort att efterfrågan på vågade och stora berättelser - som jag ju älskar att skriva - är precis vad folk verkar vilja ha just nu. Äntligen.
 
Avslutningsvis, hur länge till behöver vi vänta på den andra säsongen av "Hunters"?
 
- Haha, förhoppningsvis inte allt för länge till. Vi är mitt uppe i produktionen av den andra säsongen nu, så jag hoppas att vi ska kunna släppa fortsättningen någon gång under 2022.
 
 
De tre första avsnitten av "Invasion" finns nu att ta del av hos Apple TV+. Den första säsongen kommer att bestå av totalt tio avsnitt, där nya avsnitt släpps varje fredag.
 

Läs också: Spännande sci-fi för den tålmodige

 
Har du hunnit ge den första säsongen av "Invasion" en chans ännu? Kommentera gärna nedan!
| 24 oktober 2021 17:00 |