Film

Skribent

MovieZine

6 december 2018 | 17:30

Sveriges första 4DX-biograf har öppnat! Se bilderna inifrån

Nordisk Film Bio tar innovativa 4DX till Sverige - och ulovar "en banbrytande upplevelse för alla sinnen". Först ut är Uppsala.
Stolar som skakar, vind, vatten och kittlade fötter. Framtidens bio är redan här.
 
Fredagen den 7 december är det premiär för en ny modern biograf i Gränbystaden strax utanför Uppsala. Nykomlingen på den svenska biomarknaden, Nordisk Film Bio, hoppas sätta helt ny standard för bioupplevelsen. Här utlovas enligt pressmeddelandet "maximal bekvämlighet och bästa ljud och bild, till samma pris som ett normalt biobesök". (Och ett "normalt biobesök" kostar tydligen 145 kronor nuförtiden.)

Nordisk Film Bio blir även först i Sverige med det innovativa 4DX-konceptet. Här kan besökaren sjunka in i filmen och bland annat känna vind i håret, stänk av vatten samt stolar som skakar och hoppar. Den som vill se exempelvis "Aquaman" på premiärdagen i 4DX får betala 205 kronor för en standard-biljett.

Från och med premiären den 7 december visas bland annat höstens succéfilmer "A Star is Born", "Bohemian Rhapsody" och "Fantastiska vidunder: Grindewalds brott". Biljetterna kan köpas på www.nfbio.se.
 
 

5 toppmoderna salonger

 
Med fem toppmoderna salonger kommer biografen i Gränbystaden att erbjuda ett stort utbud av kvalitetsfilmer och högsta bekvämlighet i samtliga salonger. Stora fåtöljer låter besökaren luta sig tillbaka i nästintill horisontellt läge och reglera fotstöd. Man erbjuder även innovativa ljud- och ljusanläggningar med Dolby Atmos-teknik, laserprojektorer och real 3D.
 
 

Först i Sverige med 4DX

 
Nordisk Film blir samtidigt de första att lansera 4DX på den svenska marknaden. 4DX-konceptet är en innovativ teknik som förstärker filmupplevelsen med hjälp av 19 olika effekter som vind, vatten, dimma, lukt, snö, såpbubblor, värmepust i ansiktet och kittel under fötterna. Med hjälp av ett hydrauliskt system rör sig stolarna i flera riktningar medan munstycken sprutar luft, vatten och doft. Tillsammans ger effekterna en mycket realistisk upplevelse av väderfenomen, rörelser och andra element i filmen.

- Vi är glada över att äntligen öppna vår första biograf i Sverige och att kunna erbjuda svenska folket en bioupplevelse utöver det vanliga. Att vi samtidigt är de första på den svenska marknaden med 4DX-konceptet är vi mycket stolta över. Vi ser fram emot att fortsätta växa runtom i landet, säger Erik Kongsvik-Ibsen, COO Nordisk Film.
 
 

Fler städer står på tur

 
Biografen i Gränbystaden är den första i en större etablering på den svenska marknaden. Nordisk Film planerar att växa långsiktigt i Sverige och ta marknadsandelar från en viss konkurrent - och få svenskarna att gå mer på bio:

- Svensken går i genomsnitt på bio 1,6 gånger per år. Motsvarande siffra i Norge och Danmark är 2,8 gånger per år. Vårt mål är därmed att få fler svenskar att gå på bio oftare, och vi är övertygade om att vi kommer att lyckas. Biografen erbjuder underhållning och socialt umgänge för hela familjen – det är ett riktigt socialt medium, något som folk efterfrågar mer än någonsin, säger Jesper Danielsson, biografchef för Nordisk Film Bio i Uppsala.
 
Den nya biografen ägs av Nordisk Film, en del av Danmarks största mediekoncern Egmont. Idag driver Nordisk Film Bio den största biografkedjan i Danmark och Norge med 43 biografer och totalt 220 salonger.
| 6 december 2018 17:30 |