Film

Skribent

Jonathan Enochsson

5 november 2016 | 15:00

Sveriges dolda filmfestivaler

Filmfestivaler som de i Sundance och Cannes växer i popularitet och spelar en allt större roll på den internationella filmscenen. För den svenske filmälskaren kan dessa kännas väldigt avlägsna, men frukta inte, även i Sverige går det att njuta av förhandsvisningar och röda mattor!
Filmfestivaler som de i Sundance och Cannes växer i popularitet och spelar en allt större roll på den internationella filmscenen. För den svenske filmälskaren kan dessa kännas väldigt avlägsna, men frukta inte, även i Sverige går det att njuta av förhandsvisningar och röda mattor!

Filmfestivalen i Venedig invigdes för första gången 1932 och lade grunden för en mängd framtida filmfestivaler. De största och mest inflytelserika är idag "The Big Three" (Cannes, Berlin och Venedig), men det finns tusentals mindre kända filmfestivaler i världens alla hörn, även i lilla landet lagom.




Norrköping filmfestival, som arrangeras av föreningen Flimmer, är en fantastisk möjlighet att se filmer som annars har svårt att få plats på vita duken i Sverige. Ca 100 Sverigepremiärer visades i Norrköping under årets filmfestival. Festivalen anordnar dessutom ett tiotal gratis utomhusvisningar under sommaren, likt Stockholms filmfestival. 


Sveriges enda kortfilmsfestival äger rum i Uppsala. Trots att festivalen är ganska okänd bland allmänheten, är den välrenommerad i kortfilmskretsar. Eftersom festivalen är erkänd av Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, organisationen som ger ut Oscarsstatyetterna, kan alla filmer som tilldelas festivalens pris även nomineras till Oscarsgalan och Guldbaggegalan. Festivalens 35:e upplaga visar över 300 kortfilmer.

Fantastisk Filmfestival (Lund: oktober, Malmö: maj)

Fantastisk film brukar användas för att beskriva filmer med stora inslag av fantasy, t. ex. sci-fi, fantasy och skräckfilmer. Gillar du denna typ av film bör du svänga förbi Skåne i maj eller oktober för att uppleva Fantastisk Filmfestival, som introducerat klassiker som "Donnie Darko", "Face/Off" och "Serenity" för svenska biopubliken sedan 1995. Festivalen delar dessutom ut det europeiska filmpriset Méliès d’Or, som korar den bästa europeiska fantastiska filmen som vunnit nomineringar på systerfestivalerna i övriga Europa. Filmfestivalernas svar på Comic Con är verkligen värt ett besök!




BUFF är en filmfestival med fokus på barn- och ungdomsfilmer. Den stora festivalen tar plats i Malmö, men mindre aktiviteter och visningar sker i hela landet. Festivalen vann en guldbagge på nittiotalet för sitt arbete med ungdomsfilm och har uppmärksammats flera gånger sedan dess. Förutom att visa filmer för barn och ungdomar, visas även filmer med vuxna teman berättade ur barns perspektiv. En passande festival för filmnörden som vill introducera sina barn för filmens värld. 

Cinemafrica (februari)

Förutom de större filmfestivalerna finns det några specialiserade festivaler, för dig som är intresserad av en viss typ av filmer. Cinemafrica är den största nordiska festivalen med afrikansk profil, varje år visas flera Sverigepremiärer och seminarium och andra events anordnas i Stockholm. Perfekt för dig som vill vidga dina vyer och se filmer som annars sällan visas i Sverige.


Franska filmfestivalen visar varje år ett tjugotal fransktalande filmer under sju dagar i Stockholm. Många av filmerna är förhandspremiärer och vissa gästas även av regissörerna. I år besökte Emmanuel Mouret festivalen för att presentera sin senaste film, "Caprice". Rekommenderas starkt till alla frankofiler.


Om franska filmfestivalen inte räcker för att mätta filmaptiten i vår, kan du även passa på att besöka den judiska filmfestivalen i Stockholm. Festivalen visar filmer med anknytning till judendom och Israel och har genom åren presenterat en hel del filmpärlor, som den Oscarsbelönade polska filmen "Ida".



Förutom de dolda filmfestivalerna i Sverige, finns det två jättar som även förtjänar att nämnas i denna artikel. Följande två festivaler har förutom att fängsla biopubliken i Sverige, även lyckats skapa vissa avtryck utomlands.

Stockholms Filmfestival (9-20 november)

Den kanske mest kända svenska filmfestivalen äger rum i huvudstaden. Du som bor i Stockholm kanske är bekant med sommarbion i Rålambshovsparken, vilken anordnas av filmfestivalen. Stockholms filmfestival har även uppmärksammats på grund av sitt pris, Stockholm Lifetime Achievement Award, som genom åren tilldelats flera kända filmpersonligheter, bland annat Susan Sarandon och David Lynch. I år gästar Francis Ford Coppola festivalen och presenterar två stycken specialvisningar av sina tidigare filmer. Närmare Hollywood än så här går det inte att komma i Sverige!

Göteborgs Film Festival (januari - februari)

Även på "bästkusten" kan man njuta av Hollywoodglamoren. Göteborg Film Festival gästades i år av ca 30 000 filmintresserade och räknas därmed som en av Nordens ledande filmfestivaler. Varje år visas flera spännande förhandsvisningar och premiärer. En av festivalens höjdpunkter är galan Dragon Awards som delar ut en mängd priser till deltagande filmer, däribland Dragon Award Best Nordic Film, vilken ger vinnaren en miljon kronor.

Vilka filmfestivaler brukar du besöka? Kommentera nedan.
| 5 november 2016 15:00 |