Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

11 maj 2015 | 12:00

Sverige får feministisk filmfestival

Med kvinnor i centrum.
Den 28:e till 31:a maj öppnar FemFilmFest portarna på Bio Rio i Stockholm. Det är en feministisk filmfestival med inriktning på kvinnors berättelser och upplevelser, och det kommer också att hållas en paneldiskussion om kvinnors representation inom kultur och massmedier.

Vilka filmer visas då? Jo, du kan bland annat se förhandsvisningar på relationsdramat "The Duke of Burgundy" som handlar om ett par som lever ut en sadomasochistisk fantasi som ställs på sin spets när gränserna flyttas. Lite som "Fifty Shades of Grey" alltså, fast bättre förhoppningsvis. Huvudrollerna spelas av BAFTA-vinnaren Sidse Babett Knudsen och nykomlingen Chiara D'Anna.

På festivalen visas även filmatiseringen av Doris Lessings bok "Kärleksbarn", eller "Perfect Mothers" som den heter i filmform, med Robin Wright och Naomi Watts i huvudrollerna. Filmen visas passande nog på Mors Dag, och går att se på Bio Rios "filmfrukost".

Robin Watts är grundare till festivalen och hon säger såhär:

- Alla spelfilmer vi visar under festivalen är A-märkta, vilket innebär att det finns två namngivna kvinnor som pratar med varandra om något som inte är män. Kreativa kvinnor är hjärnorna bakom många fantastiska filmer, både smalare och kommersiella filmer. Vi vill bidra till att uppmärksamma filmerna och ge dem utrymme.

A-märkningen syftar till filmer som klarat det så kallade Bechdeltestet, något bara två av de åtta "Bästa film"-nominerade filmerna klarade av på årets Oscars-gala.
| 11 maj 2015 12:00 |