Serie

Skribent

MovieZine

3 februari 2024 | 13:30

Svenska tittare hyllar Netflix nya familjedrama: "Går rakt in i hjärtat"

En australiensk miniserie har blivit en av 2024 års första streaming-snackisar.
Det finns alltid något nytt att upptäcka på streamingfronten. I MovieZines Facebookgrupp Bäst på Netflix med nära 150 000 medlemmar får vi många bra tips på filmer och serier som berör.
 
De senaste veckorna har många kommenterat kring en nysläppt australiensk dramaserie i genren coming-of-age-genre och crime: en drabbande historia om 12-årige Eli som försöker växa upp i en dysfunktionell familj i 80-talets Brisbane. Droger och fattigdom är hans vardag. Själv drömmer han om att en dag bli journalist.
 
Trent Dalton har skrivit den delvis självbiografiska boken (utsedd till Årets debutroman 2019) som serien "Pojken slukar universum" baserar sig på. Miniserien består av sju timslånga avsnitt. Sedan premiären den 11 januari har allt fler tittare upptäckt den, inte minst i Sverige.
 
"Superbra" och "underbar serie", skriver många av medlemmarna i Facebook-gruppen Bäst på Netflix.
 
 

"Inte ett tråkigt ögonblick"

 
"Detta kan tyckas vara en dyster historia och det är det också på ett sätt, samtidigt som den visar att trots omständigheterna så går livet vidare (...) Humorn är också något som genomsyrar denna miniserie, kanske inte så tydligt men den finns där. En mycket bra miniserie!" tipsar Patrik R på Facebook.
 
"Jag är fast! Inte ett tråkigt ögonblick" tycker en person. "Ooooo, fantastisk!!! Sträckkollade den en hel natt" berättar en annan.
 
"Såååå bra!! Kollade igenom den på bara några kvällar! Så egen och unik..verkligen speciell!"
 
"Rekommenderas! Även boken är jättebra!"
 
"Har sett ett avsnitt. Välspelat, och lockar både till lite fniss och en tår i ögat. Ska absolut se hela serien."
 
"Den är så bra! Fantastisk skådespeleri av han som spelar Eli Bell."
 
Skådespelaren Felix Cameron med författaren Trent Dalton.
 

Prestationer som "går rakt in i hjärtat"

 
Travis Fimmel och Anthony LaPaglia är några av de mer kända namnen i rollistan. Men det är framför allt de unga skådespelarna i "Pojke slukar universum" som får starka hyllningar av publiken. Felix Cameron i rollen som Eli är ett fynd:
 
"Har några avsnitt bra men måste säga att jag tycker den är superbra, fantastiska skådespelare, framför allt bröderna. Inte alls min typ av genre egentligen men gillar den skarpt!" skriver en tittare.
 
"Tack för tipset! Jag började se den idag och jag ska se fler avsnitt! Jag tycker att brorsorna spelar så bra, framförallt den yngre!"

"Sååå underbart fina bröder! Vill adoptera dom!"

"Sett klart sista avsnittet precis nyss. Den unga Eli spelar så bra, rakt in i hjärtat. Även Gus. Fint, melankoliskt, spännande, intressant. Bra helt enkelt."
 
 

Håll ut: "Pojke slukar universum" växer för varje avsnitt

 
Andra tipsar om att man bör se några avsnitt innan man verkligen blir uppslukad:
 
"Väldigt seg i början men det är en serie som verkligen växer för varje avsnitt, otroligt bra!!"
 
"Jag tyckte den var bra, lite seg några avsnitt men blev bättre och bättre."
 
"Börjar lite segt men när 3:e avsnittet kom då blev det som bäst."
 
"Jättefin serie, men den som väntar sig fartfylld action ska inte se den."
 
"Sååå bra, måste bara ge den lite tid i början, nu är jag verkligen helt såld, svårt sluta titta, Japp, bästa på länge."
 
 
"Pojke slukar universum" har också hyllats av kritiker (86% positiva omdömen på Rotten Tomatoes) och IMDb-användare har gett den höga snittbetyget 8,1. Hela miniserien finns nu att streama.
 
Har du sett serien ännu? Tyck till i kommentarerna nedan!
| 3 februari 2024 13:30 |