Film

Skribent

MovieZine

6 december 2021 | 10:45

Svenska skräckklassikern "Besökarna" släpps på nytt

Kultfilmen "Besökarna" är nu åter redo att möta sin publik!
En svensk 80-talsklassiker får snart nypremiär på bio och bluray. "Besökarna", Joakim och Patrik Ersgårds långfilmsdebut från 1988, har blivit restaurerad och digitaliserad av Svenska Filminstitutet.
 
Filmen är en klassisk spökhistoria, besläktad med 1970-talets amerikanska skräckfilmsvåg, där en kärnfamiljs framtidsdrömmar i hus på landet strax byts ut mot mardrömslik tillvaro och krackelerat äktenskap. Joakim och Patrik Ersgård tog sig an utmaningen att göra en svensk skräckfilm – en genre som inom svensk filmproduktion ofta beskrivs som underrepresenterad. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
– "Besökarna" triggar många fantastiska minnen, både roliga och skräckfyllda. Vi var bara 26 och 23 år när vi började inspelningen. Det var fantastiskt roligt att skriva manuset och hitta på vad som skulle hända. Vi skrämde upp oss själva ordentligt och kunde knappt sova om nätterna av ren fasa. Sedan gjorde sig verkligheten påmind och vi började undra om det skulle gå att återskapa skräcken vi kände på vita duken, minns bröderna Ersgård.

- Varenda gång vi filmade en scen som skulle vara läskig skrattade vi högt. Hade vi gjort en komedi eller en skräckfilm? Berättelsen öppnade dörren till en mörk värld fylld av andar och demoner. En värld som borde hållas stängd och förseglad för evigt. 
 
 
Den nyrestaurerade filmen hade smygpremiär på Gävle Horror Film Festival den 27 november, där en entusiastisk publik fick se Kjell Bergqvist leta övernaturliga spår med hjälp av ståltrådsgalgar, Johannes Brost som amatörparapsykolog, och Lena Endre i sin första huvudroll på bioduken.

– Har du en gång sett filmen så kommer den nu tillbaka till dig i sitt fulla oklippta original, fantastiskt restaurerad av Svenska Filminstitutet. En utgåva som ingen sett sedan filmen gick på bio. Har du aldrig sett filmen tidigare så var försiktig. Det är en gammal film nu, men onda makter växer sig starkare med åren. De har suttit där i mörkret och väntat på att en ny generation skulle växa upp och i god tro släppa lös ondskan igen. Se filmen på egen risk, hälsar Joakim och Patrik Ersgård.
 
 
Den nydigitaliserade versionen av "Besökarna" finns tillgänglig för biografbokning, och kommer att ges ut på blu-ray av Studio S Entertainment den 4 april 2022. I extramaterialet ingår bland annat ett nyinspelat kommentarspår med regissörerna.
| 6 december 2021 10:45 |